Sport

Karate

Mario Vučić: Karate u Hrvatskoj treba promjene za stvaranje bolje budućnosti!

Mario Vučić: Karate u Hrvatskoj treba promjene za stvaranje bolje budućnosti!

Pred predstojeće izbore u HKS-u pričali smo s Mariom Vučićem mag.oec.univ.spec.oec., kandidatom za novog predsjednika Hrvatskog karate saveza.

Koji je motiv Vaše kandidature za predsjednika Hrvatskog karate saveza?

Glavni motiv je definitivno želja za kvalitetnijim sustavom karate sporta u Hrvatskoj, koji će u središte staviti natjecatelje, trenere i djecu koja se bave ovim doista mogu tvrditi plemenitim sportom. Nadalje, uvjeren sam da do pomaka ne može doći, ako se Savez nastavi voditi način na koji je do sada vođen bez uključivanja svih koji mogu pomoći u razvoju karatea. Potrebna je promjena u načinu vođenja Saveza, a da se pritom uvaže svi koji su dosada doprinosili svojim radom kao i one stvari koje su bile pozitivne.

Mogu reći da sam svoju kandidaturu shvatio kao dužnost i obvezu na način da ponudnim novi smjer.

Karate se našao u dosta nezgodnoj situaciji naglim odlaskom dosadašnjeg Predsjednika?

U ovim teškim i izazovnim trenutcima za hrvatski karate, potrebna je prije svega smirenost svih aktera kako sport ne bi imo dugoročne negativne posljedice. Bez obzira na različita mišljenja i stavove jedini pravi put je zajednički dogovor, koji podrazumijeva ranije spomenute kadrovske promjene i uvažavanje svih koji imaju važnu ulogu u našem sportu.

Unatoč okolnostima u kojima se našao naš sport, smatram da prošlost svi moramo ostaviti iza sebe i okrenuti se izazovima koji stoje pred nama, a vjerujte ima ih mnogo.

Što Vi možete ponuditi drugačije?

Moja vizija je stvoriti okvir djelovanja koji će omogućiiti razvoj, a on se temlji na demokratizaciji sustava, autonomiji regionalnih - županijskih i lokalnih karate saveza, jačanju stručnih tijela i njihovoj autonomiji, transparentnosti rada svih tijela Hrvatskog karate saveza, logističkoj pomoći svim članovima (klubovima i županijskim savezima) Saveza, izgradnji i korištenju marketinškog potencijala Hrvatskog karate saveza, izradi projekata za dodatno financiranje HKS-a iz nacionalnih i EU fondova, stvaranju privlačnosti karate sporta za djecu i mlade te brizi i uključivanju ranjivih skupina društva, osobito osoba s invaliditetom i siromašne djece.

Paralelno s tim naglasak je u budućem razdoblju na Olimpijske igre u Tokiju, gdje Hrvatska zaslužuje i treba imati svoje predstavnike, a nadamo se i donijeti prve povijesne medalje iz našeg sporta.

Koju poruku biste uputili karate, ali i cjelokupnoj javnosti?

Moj želja je zajedništvo i uključivanje svih koji dio naše karate obitelji. Apelirao bi ovdje na sve iz karate sporta da je odluka isključivo u njihovim rukama na dan izbora i trebaju prihvatit odgovrnost za sve što nam nosi buduće razdoblje. Nadam se da će svoju odluku temeljiti na kvaliteti programa kandidata, prethodnom iskustvu te vlastitoj viziji budućnosti karate. Ovim putem ih pozivam da hrabro izaberu promjene.

Široj javnosti želim reći da je karate doista sport za djecu i mlade koji pruža mogućnost razvoja duha i tijela, a bavljenje karateom pržeto je nizom lijepih trenutaka, stvaranjem prijateljstava, putovanjima te usvajanjem etičkih normi koji nosimo kroz cijeli životni put. Vjerujem da kvalitetnim programom za koji se zalažem možemo stvoriti veći broj visokokvalitenih reprezentativaca i zaintresirati opću zajednicu za intenzivnije uključivanje mladih u ovaj sport.


Reci što misliš!