Sport

košarka, ht premijer liga

Zadar nakon očajne prve četvrtine iščupao pobjedu na Gripama

Zadar nakon očajne prve četvrtine iščupao pobjedu na Gripama
Ivo Cagalj/PIXSELL

U sjajnoj košarkaškoj atmosferi splitskih Gripa, Zadar je iščupao pobjedu i nova dva boda. Split je imao posljednji posjed i šut za pobjedu, no Kedžin pokušaj nije pronašao put do koša i Zadrani su s rezultatom 76-75 okončali dalmatinski derbi.

Košarkaši Zadra očajno su otvorili utakmicu. Nakon samo jedne minute i pet sekundi igre Splićani su već imali vodstvo 7-1, što je Antu Nazora nagnalo na prvu minutu odmora. Njegovi igrači dobro su reagirali, barem privremeno, i serijom 7-0 Krajine, Brzoje i Littlea poveli s 8-7, no to je bilo sve od gostiju za prvu dionicu.

KK Split - KK Zadar 75-76 HT Premijer liga: KK Split - KK Zadar 75-76

Naime, uslijedila je serija od čak 15-2 koja je Splitu priskrbila vodstvo 22-10 nakon deset minuta igre. 

U drugoj dionici Zadar se malo stabilizirao, no tek toliko da splitsko vodstvo ne poprimi još ozbiljnije obrise. Naime, svaki zadarski pokušaj da se približe izjednačenju, Splićani su znali kazniti, a posebno bolne, za ambicije Zadra, bile su trice Marčinkovića i Kedže kad bi se zaostatak snizio na jednoznamenkastu cifru. 

Ipak, u posljednjoj minuti prvog poluvremena, ukazao se Magarity te je s dva slobodna bacanja i jednim zakucavanjem, pri vodstvu domaćina 44-33, uspio ublažiti zaostatak i Zadru priskrbiti nešto ipak povoljniji rezultat 44-37 s istekom dvadesete minute.

U prvom poluvremenu s 12 koševa istaknuo se Brzoja u redovima Zadra, dok su po 6 dodali Magarity i Vuković. Splićane je s 12 koševa predvodio Marčinković, a 9 je nadodao Kedžo.

Gdje je stao krajem prvog poluvremena, Magarity je nastavio u drugom. S četiri njegova uzastopna koša, Zadar je stigao na samo tri koša zaostatka, a uskoro mu se pridružio i Little košem za samo -1, odnosno za 44-43 u korist Splita. Uskoro je na liniju slobodnih bacanja još jednom stao Šveđanin u zadarskim redovima i gosti su konačno stigli do vodstva i to 45-44.

Nastavila se dobra igra Zadra i u nastavku, a serija se zaustavila na 18-0, računajući i završnicu prvog poluvremena. Njome su igrači Ante Nazora stigli do vodstva 53-44 i konačno zaigrali kako se od njih očekivalo od samog početka.

Poveo je Zadar i s 58-46, no uslijedila je serija 5-0 domaćina (Marčinković i Cobbins), pa je Nazor zatražio time-out minutu i 40 sekundi do kraja treće dionice. U preostalom vremenu nije se puno promijenilo i gosti su u posljednju četvrtinu prenijeli prednost od 8 koševa viška, odnosno vodstvo 62-54.

Prvim Božićevim koševima na utakmici Zadar se vratio u dvoznamenkastu prednost (70-58) nakon tri minute igre u odlučujućoj dionici. Međutim, Cobbins zakucavanjem, Kovačević tricom te Kedžo polaganjem, nakon jeftino prodane lopte Zadra, Split je smanjio na 70-65 i sve je upućivalo na novu infarktnu završnicu u režiji Zadra.

Zadarski napadi izgubili su svaki smisao, pa je Kedžo to iskoristio i izborio situaciju s polaganjem i dodatnim slobodnim bacanjem, no iz penala nije precizan. Zadar je pak u nastavku izgubio loptu koju je Kalajdžić iskoristio tricom za izjednačenje 70-70 nešto više od tri i pol minute igre do kraja susreta.

Magarity je Zadru vratio prednost, a ona je ostala u zadarskim rukama ponajprije zahvaljujući Littleu, ali i Mateju Kedži koji je pri rezultatu 76-75 u korist gostiju imao loptu za pobjedu u svojim rukama. Ipak, njegova igra leđima prema košu, a potom i karakteristično brz izbačaj iz okreta, ovaj put nisu urodili plodom i Zadar je uz puno muke na Gripama ipak stigao do dva boda.

Da je uvod u utakmicu izgledao imalo bolje, mogli su Zadrani i ranije ovu utakmicu privesti kraju, no ovako smo gledali dramu do posljednje sekunde, što možda i nije toliko loše jer pobjeda izborena na ovakav način donekle može pokrpati rupe u psihološkom stanju koja je nastala nakon poraza od Mega Bemaxa u petak.

Sa 17 koševa najbolji je kod Zadra bio Magarity, dok su po 16 dodali Little i Brzoja, a jedini dvoznamenkasti uz njih bio je Vuković s 11 koševa. U redovima Splita, Kedžo je postigao 18 koševa, 15 je dodao Marčinković, a 12 Cobbins. Zadrani nemaju odveć vremena za odmor i refleksiju na ovu teško izborenu pobjedu jer već u srijedu igraju protiv sinjskog Alkara.

Kao zanimljivost ćemo istaknuti kako je Amerikanac Malcom Grant imao iznimno ograničenu minutažu, točnije na parketu je proveo svega uvodnih minutu i trinaest sekundi. Ruku na srce, njegova predstava je bila ispod svake kritike i pitanje je kakvu je poruku Ante Nazor htio poslati preselivši programiranog vođu Zadra na klupu. Bliži li se Amerikančev boravak u Zadru svome kraju? Vrijeme će pokazati...


Reci što misliš!