Sport

#igrajzadre

Večeras je na rasporedu "Superklasik" hrvatske košarke

Večeras je na rasporedu
Luka Stanzl/PIXSELL

Superklasik hrvatske košarke između Cibone i Zadra igra se večeras (ponedjeljak 19. studenog 2018.) od 18 sati u dvorani Dražena Petrovića u Zagrebu u okviru osmog kola ABA lige, najkvalitetnijeg regionalnog natjecanja na ovim prostorima.

Veliko sportsko rivalstvo ova dva kluba datira još od 1986. godina kada su Zadrani usred Zagreba osvojili naslov prvaka države, što je u to vrijeme bilo veliko iznenađenje te je stoga jasno zašto ovaj derbi uvijek izaziva veliku pažnju javnosti. Tada su košarkaši Cibone harali Europom, i malo tko je očekivao da će velikani poput Dražena Petrovića, njegovog brata Aleksandra, Zorana Čuture, Andre Knega izgubiti usred Zagreba te nisu davane nikakve šanse ekipi iz Dalmacije da pokore zagrebačke "Vukove".  Upravo je stoga u Zadru zlatnim slovima ispisana ta 1986. godine i nema dileme kako je to jedan od najvećih uspjeha kluba u povijesti. Zadar je tada predvodio Petar Popović, legenda Zadra, koji je s 36 koševa bio najzaslužniji za uspjeh.

To sportsko rivalstvo nastavljeno je i do današnjih dana, sudjelovanjem obje ekipe u ABA ligi, u najkvalitetnijem regionalnom natjecanju i nije čudno što se susreti između Cibone i Zadra već godinama smatraju najvećim derbijem hrvatske košarke. To pokazuju i rezultati, gdje su njihove utakmice već duže vrijeme vrlo neizvjesni, a pobjednik se ne zna do posljednjeg zvižduka suca. 

Treba istaknuti kako je Zadar u posljednje tri ABA utakmice slavio protiv Cibone (79:73; 78:80; 85:84), dva puta u svom gradu i jednom u dvorani Dražena Petrovića u Zagrebu.  

U večerašnjoj utakmici zagrebačkoj momčadi se daje mala prednost, osobito što je u posljednje 22 utakmice koje su odigrane u Draženovom domu 21 pobjeda pripala Ciboni, a samo jedna Zadru. U prilog tome ide i trenutna forma koju ima najtrofejniji klub iz Hrvatske. Ipak, nije rijedak slučaj u sportu da su upravo „outsideri“ na papiru na kraju stigli do pobjede. 

U centru pažnje večeras bit će i trener Zadra Ante Nazor, koji je prošle sezone vodio klupu ljutog protivnika te će biti zanimljivo vidjeti kako će ga dočekati navijači u Zagrebu.

Jedna od osobitosti večerašnjeg susreta su i navijači, veliko rivalstvo među njima postoji još od 1986. godine. Naime, poznato je kako cijeli Zadar živi za košarku, i njima su susreti s Cibonom „više od života“ stoga nije čudno što je dvorana Krešimira Ćosića uvijek puna kad im u goste dolazi tim iz Zagreba.   

Dodatna posebnost u susretima ovih dvaju klubova jest i ta što je kroz povijest dosta igrača koji su nastupali za klub iz Dalmacije, svoju profesionalnu karijeru nastavljalo upravo u klubu iz Zagreba, što im je bila "odskočna daska" za nastavak karijere. 

DODATNE ZANIMLJIVOSTI USUSRET VEČERAŠNJEM SUSRETU

Najpoznatiji košarkaši iz Zadra:

 

Krešimir Ćosić

Petar Popović

Arijan Komazec

Stojko Vranković

Ivica Obad

Najpoznatiji košarkaši Cibone:

 

Dražen Petrović

Aleksandar Petrović

Andro Knego

Ivo Nakić

Zoran Čutura 

 

- Košarkaši Cibone u posljednje su 22 utakmice u Zagrebu slavili čak 21 put

- Trener Zadra Ante Nazor prošle je sezone vodio klupu Cibone

- Uvijek je bilo dosta igrača Zadra koji su kasnije u karijeri nastupali za Cibonu, dok je u suprotnom to rijetko bio slučaj

- Veliko sportsko rivalstvo ove dvije momčadi datira još od 1986. godine kada su Zadrani usred Zagreba osvojili naslov prvaka države

Klubovi:

KK Cibona Zagreb

Osnovan: 1946. godine

Dvorana: Dražen Petrović

Kapacitet: 54000

Naslovi u ABA ligi: jedna

 

Zadar

Osnovan: 1945

Dvorana: Krešimir Ćosić

Kapacitet: 9000

Naslovi u ABA ligi: jedna

 

 

Rezultati posljednjih pet susreta Cibone i Zadra u ABA ligi:

Cibona - Zadar            74:65

Zadar - Cibona            85:84

Cibona - Zadar            82:73

Cibona - Zadar            78:80

Zadar - Cibona            79:73


Reci što misliš!