Sport

košarka, aba liga

Zadar u Draženovom domu doslovce razbio Cibonu!

Zadar u Draženovom domu doslovce razbio Cibonu!
Marko Lukunic/PIXSELL

Košarkaši Zadra u Draženovom su domu doslovce razbili zagrebačku Cibonu i tako došli do svoje treće pobjede u osam odigranih utakmica ABA lige. Iako smo se svi nadali pobjedi, ovakvo razbijanje niti najveći optimisti nisu očekivali.

Sjajno otvaranje utakmice za Zadrane! Nakon samo dvije i pol minute imali su gosti čak 10 koševa prednosti (12-2), što su omogućili Krajina, Magarity, Brzoja i Božić. Odlično je u tim trenucima funkcionirala obrana Zadra, pa je Ciboni na polovici prve dionice omogućeno svega 4 ubačaja, dok su Zadrani i dalje trpali njihov koš, posebice iz kontranapada, pa je semafor nakon šest i pol minuta igre pokazivao čak 25-6 u njihovu korist. Klupa domaćina je u tim trenucima već iskoristila i drugu minutu odmora.

Ako ćemo tražiti neke minuse u završnici prve četvrtine onda je to rani ulazak Zadra u bonus, a po dva prekršaja su skrivili centri Krajina, Magarity i Špralja. Iskoristio je to domaćin i čak pet napada zaredom izborio po dva slobodna bacanja, od kojih je osam našlo put do koša i u posljednju minutu prve dionice Zadar je ušao s nešto manjim vodstvom, 27-14. 

Sjajnom kombinacijom Bašića i Vukovića gosti su poveli i s 30-14, no u posljednjem napadu domaćina, Little nepotrebno radi prekršaj nad Bundovićem koji je ostao sam na polaganju. Slobodno bacanje nije pogodio, no lopta je opet došla do njega, a Špralja je nad njim ekspresno napravio novi prekršaj. 

Bundović ovaj put nije promašivao, no ostale su 4 sekunde koje je nevjerojatno iskoristio Bašić! Pretrčao je cijeli teren i sa zvukom sirene pogodio tricu o table za ukupnih 33-18 u korist Zadra nakon 10 minuta igre.

Tricom Špralje nakon jedne minute u drugoj dionici Zadar je poveo i s okruglih 20 koševa razlike, 38-18. Nastavila je gostujuća prednost rasti i u narednim minutama, doduše nešto sporijim tempom, što je donekle i razumljivo, s obzirom na veliku energetsku potrošnju u prvoj dionici. Ipak, na polovici druge dionice moramo podvući vodstvo Zadra 46-20 nakon trice Littlea.

Da u sastavu Cibone nije bilo Novačića, pitanje je gdje bi se zadarska prednost zaustavila, a ovako je zahvaljujući njegovoj vrlo dobroj roli na poluvremenu semafor pokazivao 53-35 u korist Zadra. Kao raritet ćemo svakako izdvojiti podatak da tijekom prvih 20 minuta igre domaćin nije postigao niti jednu tricu, a imao je čak 13 pokušaja! S druge strane, Zadrani su gađali vrlo dobrih 7/13.

Strijelci Zadra na poluvremenu su se lijepo rasporedili: po 9 koševa su postigli Brzoja i Božić, po 8 Krajina i Little, a 6 Bašić. Kod Cibone se s 11 koševa istaknuo Bundović, iako je od toga čak 7 postigao s linije slobodnih bacanja. 8 je dodao Novačić i to uglavnom pred kraj poluvremena, kada je Zadar možda mogao stići i do veće prednosti.

U trećoj dionici poprilično izjednačena igra oba protivnika, što je Zadru koristilo budući da je njihova prednost ostala stabilna i uglavnom varirala između 17 i 20 koševa razlike. Ono što je definitivno bilo zabrinjavajuće jesu po četiri prekršaja Magarityja, Littlea i Brzoje. Svim poteškoćama unatoč, Zadrani su nastavili s dobrom igrom te su na isteku tridesete minute imali veliku prednost 74-48, najveću još od onih 46-20 iz prvog poluvremena. Preostalo je samo utakmicu privesti kraju bez veće drame...

Što smo poželjeli, to smo i dobili! Zadrani jednostavno nisu dali Ciboni niti tračak nade da bi se uopće mogli približiti na neki dostojanstveniji zaostatak. Tricama Vukovića i Marića, Zadar je poveo i s golemih 30 koševa razlike, 80-50, a uskoro je Božićevim koševima rezultat glasio i 85-80 u četvrtoj minuti odlučujuće dionice i tu smo zaista mogli zaključiti večerašnji dvoboj kojim se Zadar itekako osvetio za uvjerljiv poraz iz HT Premijer lige od prije dvadesetak dana. U svakom slučaju, pobjeda Zadra u Zagrebu s rezultatom 97-66 još će se dugo prepričavati u zadarskim košarkaškim krugovima.

A treneru Anti Nazoru i njegovom stručnom stožeru idu sve pohvale za pripremu utakmice u kojoj se ljutom protivniku doslovce onemogućio svaki pokušaj da razvije svoju igru.

Zadrane je u ovoj velikoj i vrijednoj pobjedi predvodio, a tko drugi nego maestralni Luka Božić s 22 koša, 10 skokova i 3 asistencije. Odlično mu je pripomogao i Kristijan Krajina sa 16 koševa i 8 skokova. Samo dva koša manje uz također 8 skokova postigao je Domagoj Vuković, Mislav Brzoja dodao je 12, a Mario Little 11 koševa. Nećemo dakako zanemariti ni Lovru Bašića koji je postigao 9 koševa i tome nadodao 8 asistencija.

Rezultati by SofaScore

Reci što misliš!