Sport

nogomet, liga prvaka

Liverpool i PSG gurnuli Napoli u Europsku ligu, Inter kiksao

Liverpool i PSG gurnuli Napoli u Europsku ligu, Inter kiksao
Liverpool FC

Nogometaši Liverpoola su s minimalnih 1-0 pobijedili Napoli, čime su prošlogodišnji finalisti izborili plasman u osminu finala Lige prvaka, a iz skupine C pridružio im se i PSG koji je s 4-1 slavio na gostovanju kod Crvene Zvezde

Inter je pak propustio pobijediti PSV u Milanu pa je Tottenham s 1-1 na gostovanju kod Barcelone sačuvao drugo mjesto u skupini B. 

Liverpool je u osminu finala prošao kao drugi, zahvaljujući golu Mohameda Salaha iz 34. minute. Momčad Juergena Kloppa je i nakon toga stvarala prilike, ali su vratar Napolija David Ospina i nepreciznost Liverpoolovih napadača držali Napoli u prilici za prolaz dalje.

U samoj završnici dvoboja, kad je Klopp u igru poslao Dejana Lovrena, Napoli je mogao do pogotka koji bi Talijane gurnuo u osminu finala, a izbacio Liverpool. Lopta je preletjela Lovrena, a Poljak Arkadiusz Milik iz neposredne blizine nije uspio pogoditi mrežu, jer mu je vratar domaćih Alisson ušao u šut i čudesnom obranom sačuvao mrežu.

Na stadionu Rajka Mitića PSG je pokazao koliko je bolji od Crvene Zvezde i pobjedom 4-1 osvojio prvo mjesto. Cavani (10), Neymar (40), Marquinhos (74) i Mbappé (90+2) bili su strijelci za Parižane, a jedini gol za domaću momčad postigao je Gobeljić (56).

Ništa manje dramatičan nije bio ni rasplet u skupini B u kojoj je Barcelona imala prvo mjesto, a za drugo su se borili Tottenham i Inter, s tim da je momčad iz Milana bila domaćin otpisanom PSV-u, a Spursi su gostovali u Barceloni. 

Ivan Rakitić je poveo ispremiješanu momčad Katalonaca u kapetanskoj ulozi u dvoboj protiv Tottenhama na Nou Campu. Hrvatski reprezentativac je odigrao jedno poluvrijeme, a onda je njegovu poziciju i kapetansku vrpcu preuzeo Sergio Busquets, koji je u 63. minuti predao Leu Messiju.

Za vodstvo Barcelone zaslužan je Ousmane Dembele, koji je u 7. minuti solo prodorom slomio obranu Tottenhama i prevario Huga Llorisa. Taj je rezultat držao Inter u osmini finala, sve do 85. minute kad je Lucas na ubačaj Harryja Kanea izjednačio na 1-1, što je bio i konačan rezultat.

Inter je pred svojim navijačima trebao pobjedu protiv otpisanog PSV-a, ali Nizozemci su igrali kao da su oni ti koji traže prolaz u osminu finala. Meksikanac Lozano je u 13. minuti pogodio za vodstvo PSV-a. U 73. minuti Icardi je na ubačaj Politana izjednačio, ali nakon izjednačujućeg pogotka Tottenhama, momčadi iz Milana za prolaz je bila potrebna pobjeda, do koje nisu uspjeli doći.

Ivan Perišić i Marcelo Brozović bili su u početnoj postavi Intera te odigrali cijelu utakmicu, a Šime Vrsaljko ušao je u 83. minuti.

U skupini A Borussia je slavila s 2-0 na gostovanju u Monacu. Oba pogotka za momčad iz Dortmunda postigao je Portugalac Guerreiro (15, 88). Kako je Club Brugge uspio ugrabiti bod protiv Atletica, madridska momčad je završila na drugom mjestu s 13 bodova, koliko ih je sakupila i Borussia. 

U skupini D uoči posljednjeg kola znalo se je da je Porto osigurao prvo, a Schalke drugo mjesto, a time i plasman u nokaut fazu Lige prvaka, dok je nastavak natjecanja u Europskoj ligi izborio Galatasaray, iako je u utorak na domaćem terenu izgubio od Porta s 2-3.

Porto je vodio 2-0 i 3-1 golovima Felipea (17), Mousse Marege (42-pen) i Sérgia Oliveire (57), ali Galatasaray je mogao doći do izjednačenja. Eren Derdiyok u 65. minuti smanjuje na 2-3, a već u sljedećem napadu domaćini su izborili penal. Alžirac Sofiane Feghouli, koji je u prvom poluvremenu zabio s bijele točke (45+1), u 67. minuti nije realizirao penal, pogodio je gredu.

Moskovskom Lokomotivu, za kojeg Vedran Ćorluka nije igrao zbog žutih kartona, trebala je pobjeda u gostima kod Schalkea. No, slavio je njemački klub s 1-0 golom Alessandra Schoepfa (90+1).

U srijedu su na rasporedu utakmice posljednjeg kola u skupinama E, F, G i H. U skupini E Ajax dočekuje Bayern u borbi za prvo mjesto, a momčadi Nike Kovača dovoljan je bod. Dvoboj Benfice i AEK-a nema nikakvu rezultatsku važnost, jer su Portugalci osigurali mjesto u nokaut fazi Europske lige.

U skupini F vodeći Manchester City (10) je domaćin posljednjem Hoffenheimu (3), dok će Šahtar (5) u Kijevu pokušati pobijediti Lyon (7) i tako izboriti mjesto u osmini finala Lige prvaka.

U skupini G Real Madrid (12) je osigurao prvo mjesto, a na Santiago Bernabeuu gostuje moskovski CSKA (4) koji se bori za plasman u Europsku ligu, baš kao i Viktoria Plzen (4) koja dočekuje Romu (9).

U skupini H vodeći Juventus (12) gostuje kod otpisanih Young Boysa (1), dok je Valencia (5) domaćin Manchester Unitedu (10), kojem pobjeda uz remi u Bernu donosi prvo mjesto. Dvoboji u Plzenu i Madridu započinju u 18.55 sati, dok će preostali dvoboji započeti u 21 sat.


Reci što misliš!