Sport

košarka, ht premijer liga

Zadar na krilima Magarityja nadigrao Šibenik u zaista sjajnoj košarkaškoj atmosferi

Zadar na krilima Magarityja nadigrao Šibenik u zaista sjajnoj košarkaškoj atmosferi
Dino Stanin/PIXSELL

U sjajnoj atmosferi koju je stvorilo preko 4000 navijača na tribinama Krešine dvorane, Zadar je slavio nad Šibenikom s rezultatom 94-72. Iako je na početku bilo malo 'čupavo', pobjeda Zadra ipak niti u jednom trenutku nije dolazila u pitanje.

Jako nervozno Zadrani su otvorili susret protiv Šibenika. Jesu li bili pod dojmom prepunog Tornadovog sektora ili su ih gosti iznenadili nešto agresivnijim pristupom, manje je bitno. Ali činjenica je da je nakon tri i pol minute igre Ante Nazor već pozvao minutu odmora, ne zbog zaostatka 4-6, već zbog apsolutnog manjka kreacije u napadu. To je doduše dijelom i njegova krivica jer utakmicu nije započeo s pravim razigravačem već je tu ulogu popunjavao Brzoja.

Dogovor s trenerom očigledno je urodio plodom jer uslijedila je serija 9-0 Zadra u kojoj su sudjelovali Špralja, Magarity i Little pa je domaćin uskoro poveo s 13-6 a gostujući trener Miro Jurić uzvratio je time-outom.

U nastavku prve dionice gledali smo dvoboj Zadra i Junakovića, a šibenski je 'plej' bez pomoći suigrača uspio do desete minute smanjiti zaostatak svoje momčadi i tricom s istekom vremena rezultat postaviti na 23-17 u korist Zadra. Zanimljivo, Junaković je postigao čak 13 uzastopnih koševa za goste. Još zanimljivije, pokazalo se kako su mu to bili svi poeni za večeras.

Tri minute igre u nastavku trebalo je Zadranima da stignu do svog prvog dvoznamenkastog vodstva (31-21), a ono je ostvareno košem i dodatnim slobodnim bacanjem Vukovića, no napomenut ćemo kako je prethodno Magarity ubacio četiri vezana koša.

Nažalost, ono nije dugo potrajalo jer gosti nakon dvije i pol minute već smanjili na 34-29 tricama Bašića i Nakića, pa je Nazor potrošio i drugu minutu odmora u prvom poluvremenu. Po povratku na parket nije bilo prevelike promjene. Zadar je tek u posljednjoj minuti prve polovice susreta stigao do 9 koševa viška (45-36) atraktivnim polaganjem Bašića, no Paić je to stigao umanjiti na ukupnih 45-37 nakon 20 minuta igre.

Zadrane je na poluvremenu predvodio Magarity s 14 koševa, a po 7 su dodali Vuković u Little. S 13 koševa najbolji je u šibenskim redovima bio Junaković, a 8 je dodao Nakić. Statistički gledajući, Zadrani su prednost stekli zahvaljujući puno boljem skoku (26-12), odnosno zahvaljujući čak 14 napadačkih skokova.

Na krilima večeras sjajnog Magarityja Zadrani su zaista sjajno otvorili drugu polovicu susreta. Osam njegovih koševa, uz malu pomoć Littlea i nešto veću Božića, dovelo je do vodstva 57-41 nakon samo četiri minute igre!

Zadarska serija tu je otprilike stala i utakmica je krenula u izjednačenom tempu što je domaćinu odgovaralo jer je na kraju treće dionice imao uvjerljivo vodstvo 66-51.

Ipak, Zadrani su 'namirisali krv' pa je posljednja četvrtine otvorena dalekometnom dvojkom Božića, a odmah potom i tricama Špralje i još jednom Božića pa je domaćin poveo i preko 20 koševa razlike (74-51)! Bio je to znak da je pitanje pobjednika odlučeno te da u igru nakon dugo vremena, na radost cijele dvorane, uđu redom Planinić pa Tomas.

U utakmici u kojoj pitanje pobjednika zapravo niti u jednom trenutku nije dolazilo u pitanje, Zadrani su na koncu slavili s rezultatom 94-72 i tako došli do svoje 8 pobjede u 11 odigranih utakmica. Slijede dva dana odmora, a onda na parket Krešine dvorane, u sklopu ABA lige, stiže FMP za novu feštu pod obručima i nadamo se novu pobjedu Zadra!

U večerašnjoj utakmici svakako ćemo izdvojiti učinak Williama Magarityja koji je u 23 i pol minute na parketu postigao 25 koševa i dohvatio 9 skokova. 18 koševa i 11 skokova dodao je Luka Božić, a 13 koševa i 10 skokova Domagoj Vuković. Druga bitna stvar jest da je Zadar nadskakao Šibenik (51-22) i postigao čak 22 koša iz skoka u napadu. Nakon što smo igrače Ante Nazora u nekoliko navrata kritizirali zbog skok-igre, vrijeme je za veliku pohvalu!

KK Zadar – GKK Šibenik 94-72 (23-17, 22-20, 21-14, 28-21)

KK Zadar: Bašić 5 (6 as, 6 sk), Magarity 25 (9 sk), Krajina, Vuković 16 (10 sk), Brzoja 5, Špralja 10, Tomas, Little 8, Božić 18, Planinić 7.

GKK Šibenik: Šarić 10, Vuko 7, Gulin, Bašić 11, Grozdanić, Jelić, Vlaić, Rajčić, Junaković 13, Nakić 14, Paić 15, Klepo 2.


Reci što misliš!