Sport

skijaški skokovi

Novogodišnja turneja 4 skakaonice: "Grand slam" Kobayashija

Novogodišnja turneja 4 skakaonice:
AP images

Japanac Ryoyu Kobayashi pobjednik je 67. izdanja tradicionalne "Novogodišnje turneje" skijaša skakača.

Do tog je uspjeha 22-godišnji Japanac stigao pobjedama na sve četiri skakaonice, u nedjelju je slavio i u Bischofshofenu te se tako pridružio Nijemcu Svenu Hannawaldu i Poljaku Kamilu Stochu kao treći kojemu je uspjelo pobijediti na sve četiri skakaonice na istoj Turneji.

Hannawald je bio prvi osvajač "grand slama" 2002. godine, dok je Stochu taj pothvat uspio prošle godine.

Kobayashi je ujedno postao i tek drugi Japanac kojemu je uspjelo osvojiti "Novogodišnju turneju", prvi je bio Kazuyoshi Funaki prije 21 godine.

Kobayashi je u Bischofshofenu bio četvrti nakon prve serije sa skokom od 135.0 metara, no u drugoj je sletio na 137.5 metara što se pokazalo nedostižnim za sve njegove konkurente. Prvo je Austrijanac Stefan Kraft doskočio na 131.5 metara, potom je Poljak Dawid Kubacki sletio na 130.0 metara, a vodeći nakon prve serije Nijemac Markus Eisenbichler nije uspio izdržati pritisak te je skokom od 131.5 metra ostao prekratak za svoju prvu pobjedu u karijeri.

Na kraju je Kobayashi osvojio Bischofshofen sa 282.1 bodom, drugi Kubacki je sakupio 268.3, a treći Kraft 267.5, dok je Eisenbichler pao na peto mjesto sa 265.5, pola boda iza sunarodnjaka Stephana Lehyea koji je završio kao četvrti.

Kobayashi je "Turneju" osvojio sa 1089.0 bodova, 62.1 više od drugog Eisenbichlera, a 83.9 više od trećeg Lehyea.


Reci što misliš!