Sport

ususret sp-u

"Kauboji" dosad osvojili jedno zlato, tri srebra i broncu

Hrvatski rukometaši dosad su nastupili na 12 svjetskih prvenstava i pritom osvojili jedno zlato, tri srebra i jednu brončanu medalju.

Već na prvom nastupu na SP u Islandu 1995. godine osvojeno je srebro, u finalu je bila bolja Francuska.  Na prvenstvu 1997. godine u Japanu Hrvatska je bila 13., dvije godine kasnije u Egiptu bili smo deseti, a 1999. godine u Francuskoj deveti. 

Svjetsko prvenstvo 2001. u Portugalu donijelo je Hrvatskoj jedino zlato i najveći uspjeh na svjetskim smotrama. U Tunisu 2005. godine osvojeno je srebro, nakon što je u finalu bila bolja Španjolska, a niz medalja prekinut je na prvenstvu u Njemačkoj 2007. kada smo  izgubili u četvrtfinalu od Francuske u Koelnu. Osvojeno je tako peto mjesto iako smo imali 11 pobjeda i samo jedan poraz. 

Godina 2009. pamtit će se jer je Svjetsko prvenstvo organizirala Hrvatska, a igralo se u novoizgrađenim arenama u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Poreču. Hrvatska je ubilježila sve pobjede do finala u Zagrebu, kada je opet bio bolji "stari neprijatelj" Francuska i Kauboji su se morali zadovoljiti srebrom. 

Godine 2011. u Švedskoj opet smo "zapeli" u četvrtfinalu u Švedskoj, a 2013. na "mundijalu" u Španjolskoj osvojili smo broncu, što je ujedno i zadnja svjetska medalja Kauboja. U Kataru 2015. godine nakraju smo bili šesti, a na zadnjem prvenstvu u Francuskoj ostali smo bez odličja iako smo u polufinalu protiv Norveške promašili sedmerac za pobjedu u zadnjoj sekundi, a potom u susretu za treće mjesto protiv Slovenije ispustili u završnici ogromnu prednost i zauzeli četvrto mjesto. 


Reci što misliš!