Sport

ipak se kreće...

Gdje je zapelo u slučaju Magarity? Odgovore smo potražili kod predstojnika Službe za antidoping

Gdje je zapelo u slučaju Magarity? Odgovore smo potražili kod predstojnika Službe za antidoping
Z.Kucelin/KK Zadar

Košarkaš Zadra, William Magarity, testiran je dana 30. studenog 2018. godine. 18. prosinca 2018. HZTA je primio obavijest o nepovoljnom laboratorijskom nalazu urina sportaša, u kojemu je otkriveno prisustvo terbutalina. 31. prosinca 2018. HZTA je sportašu izrekao privremenu suspenziju. Otada nikakve službene obavijesti...

U nekoliko navrata smo iz neslužbenih izvora saznavali kako će se Stegovno vijeće, koje donosi konačnu odluku o suspenziji, sastati "unutar nekoliko dana". Međutim, dani su se pretvorili u tjedne, a tjedni u mjesece...

Zašto se već više od dva mjeseca čeka na okupljanje Stegovnog vijeća pokušali smo doznati od predstojnika Službe za antidoping, prim.dr.sc. Zorana Manojlovića.

"Stupanjem na snagu novog Zakona o zdravstvu, ukinut je Zavod za toksikologiju i antidoping kao pravni subjekt te je on pripojen Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Bilo je potrebno sačekati da Vlada potvrdi novu organizaciju, te da Upravno vijeće uskladi svu dokumentaciju. Tu smo nažalost ostali u praznom hodu te nije bilo moguće djelovati u vremenskim okvirima u kojima smo htjeli, pa i morali."

Kada dakle možemo očekivati da se Stegovno vijeće konačno okupi i da se stvari pomaknu iz mrtve točke?

"Sve te radnje su tek dovršene i već s današnjim danom idu pozivi članovima Stegovnog vijeća na okupljanje. Ne mogu točno reći kada će se ono okupiti, no vjerujem kako će se to dogoditi u sljedećih 10 do 15 dana."

Nakon što se Stegovno vijeće okupi, a košarkaš bude saslušan, koliko je potrebno za donošenje konačne odluke o kazni?

"U obzir treba uzeti težinu prekršaja te hoće li se zatražiti dodatna dokumentacija ili svjedočenje. Ako ne bude potrebe za time, odluka se donosi već unutar nekoliko dana od saslušanja."

I pitanje za kraj. Po vašem višegodišnjem iskustvu, kolike su uobičajene kazne za prekršaje kao što je ovaj Magarityjev?

"Za prekršaje ovakvog tipa uobičajena je kazna do dvije godine suspenzije. Međutim, kada se u obzir uzmu sve olakotne okolnosti, kazna se može umanjiti i na svega nekoliko tjedana ili mjeseci. Budući da je košarkašu izrečena mjera privremene suspenzije, čitav taj period se ubraja u ukupnu kaznu. Primjerice, bude li mu na koncu potvrđena kazna u trajanju od tri mjeseca, igrač se odmah po potvrdi takve kazne može vratiti svojim sportskim aktivnostima budući da je kaznu odslužio tijekom privremene suspenzije."


Reci što misliš!