Sport

skijanje

SP skijanje: Štuhec obranila spustaški naslov, Vonn osvojila broncu na oproštaju

SP skijanje: Štuhec obranila spustaški naslov, Vonn osvojila broncu na oproštaju
Screenshot / SkiTV

Najbolja slovenska skijašica 28-godišnja Ilka Štuhec obranila je naslov svjetske prvakinje u spustu na skraćenoj stazi u švedskom Areu, na kojoj je za 23 stotinke nadmašila Švicarku Corinne Suter, a za 49 stotinki bila brža od Amerikanke Lindsey Vonn, koja je u zadnjoj utrci u karijeri osvojila brončanu medalju.

Štuhec i Suter jedine su od skijašica uspjele svladati 1670 metara dugačku stazu za manje od 62 sekunde. Pobjedničko vrijeme 28-godišnje Mariborčanke, koja je imala startni broj 9, bilo je 1:01.74 minuta. U tom je trenutku za gotovo pola sekunde nadmašila do tada vodeću Amerikanku Lindsey Vonn.

Reprizu scenarija viđenog u subotu u muškom spustu, u kojem je Norvežanin Aksel Lund Svindal osvojio naslov svjetskog doprvaka u svojoj oproštajnoj utrci, spriječila je 24-godišnja Švicarka Corinne Suter sa startnim brojem 20. Ona je jedina ugrozila vodeću poziciju Ilke Štuhec s kojom je većim dijelom staze bila izjednačena, da bi u cilj ušla s 23 stotinke zaostatka.

Koliko su Štuhec i Suter bile bolje od konkurentica najbolje oslikava podatak da je razlika od brončane Lindsey Vonn do sedmoplasirane Austrijanke Ramone Siebenhofer bila samo 15 stotinki. Iako su imale sve četiri predstavnice među deset najboljih, austrijske spustašice će se razočarane i bez odličja vratiti iz Area.

Ilka Štuhec je tako postala prva skijašica od Švicarke Marije Walliser koja je uspjela obraniti naslov svjetske prvakinje u spustu. Walliser je svoje naslove osvajala u Crans Montani 1987. i Vailu 1989., dok je Mariborčanka prvo zlato osvojila 2017. u St. Moritzu. Corinne Suter je bronci iz superveleslaloma dodala spustaško srebro.

Amerikanka Lindsay Vonn je osvajanjem bronce postavila još jedan rekord, postavši jedina skijašica koja je osvajala odličja na šest svjetskih prvenstava. I prve dvije medalje osvojila je u Areu prije 12 godina, srebra u spustu i superveleslalomu. Karijeru je zaključila sa dva zlata, tri srebra i tri bronce sa šest svjetskih prvenstava.

U ponedjeljak je na Svjetskom prvenstvu na rasporedu alpska kombinacija za skijaše, u kojoj bi se na startu trebali pojaviti i dvojica hrvatskih reprezentativaca, Filip Zubčić i Natko Zrnčić-Dim.


Reci što misliš!