Sport

kup krešimira ćosića

Zadar umalo preokrenuo zaostatak od 20 koševa protiv Cibone, no ipak ostao bez finala Krešinog kupa

Zadar umalo preokrenuo zaostatak od 20 koševa protiv Cibone, no ipak ostao bez finala Krešinog kupa
Miranda Cikotic/PIXSELL

Košarkaši Zadra u polufinalu su Krešinog kupa u jednom trenutku zaostajali čak 20 koševa za zagrebačkom Cibonom. Međutim, na krilima Littlea i Božića stigli su do zaostatka od samo pola koša u posljednjoj minuti, no kraju su ipak upisali poraz s rezultatom 83-81.

Cibona je sredinom druge dionice napravila najveći dio posla kada su tricama zaredali Ljubičić, Rozić, Novačić i Bilinovac što je zagrebačkoj momčadi priskrbilo vodstvo od 41-28. Taj period kao da je igračima Ante Nazora utjerao strah u kosti koji se tamo zadržao sve do sredine treće četvrtine.

Zadar je u nastavku preko Dašića u jednom navratu uspio svoj zaostatak svesti ispod deset koševa, no u posljednjim trenucima prvog poluvremena, Bilinovac i Marić preuzeli su kontrolu nad igrom u svoje ruke pa je Cibona nakon prvih 20 minuta imala prednost 48-34. 

Napomenimo i kako je Žorić ponovio glupost koju je napravio i u prvenstvu protiv Gorice te je s isključujućom pogreškom morao napustiti parket i tako svoje suigrače ostavio na cjedilu.

Zadarske muke nastavile su se i početkom drugog poluvremena. Na svaki pokušaj, ili bolje reći – polupokušaj Zadrana da se vrate u igru, Cibona je imala odgovor prvenstveno preko Bilinovca, a onda i Ljubičića te Markote. ''Šlag na tortu'' stavio je pak Marić polaganjem za ''okruglih'' 20 koševa razlike u 25. minuti igre. Rezultat je tada glasio 61-41.

Božić je tada ubacio u brzinu više, postigao je 8 uzastopnih koševa Zadra, a s dvije trice se priključio i Little, dok je za Cibonu također tricu postigao Marić, pa se Zadar uspio približiti na ponovno prihvatljivih minus 9, odnosno 66-57. Gilbert je polaganjem Zagrepčanima vratio dvoznamenkastu prednost, no uslijedila je nova trica Littlea i Zadar je posljednju četvrtinu ipak dočekao s aktivnim rezultatom 68-60.

Little je Ciboni nastavio zadavati glavobolje i u posljednjoj dionici, pa je Zadar upravo njegovim trima slobodnim bacanjima došao i do minus 7, odnosno 72-65 u 33. minuti igre. Nedugo potom, Brzoja i Božić su pogodili po jedno slobodno bacanje i Cibonina se prednost ozbiljno počela topiti.

Dvije i pol minute pred kraj susreta, pri rezultatu 79-71 u korist zagrebačke momčadi, Božić pogađa još jednu tricu za novih minus pet, a s linije slobodnih bacanja Dašić postavlja rezultat na 79-76. Ostalo je tek nešto više od minute i pol igre. Cibonina je klupa reagirala minutom odmora.

Po povratu na parket, Markota je promašio tricu, a na drugoj strani terena Rogić je na liniju slobodnih bacanja poslao Bašića koji je oba puta bio precizan, čime je svoju momčad doveo na samo pola koša zaostatka, 79-78.

Cibonu je na tri koša prednosti u sljedećem napadu vratio Rozić, da bi s linije slobodnih bacanja na drugoj strani opet bio precizan Little za 81-80 u korist Zagrepčana. Istom mjerom uzvraća i Novačić za 83-80, a pet sekundi pred kraj na liniju slobodnih bacanja još jednom je kročio Little. Prvo je pogodio, a drugo je promašio u nadi kako će netko od njegovih suigrača dohvatiti skok i postići koš za produžetak ili eventualno pobjedu, no to nije urodilo plodom i tu je bio kraj svih zadarskih nadanja...

Onaj teško objašnjivi ''blackout' koji se protegao kroz drugu i dobar dio treće četvrtine tako je Zadrane koštao ulaska u finale Krešinog kupa. Po svemu sudeći, bit će to još jedna godina bez trofeja...

S 29 koševa u zadarskim je redovima najbolji bio Little, u stopu ga je pratio Božić s 19, dok je Dašić dodao 10. Svi ostali nisu im bili od velike pomoći. Cibonu je u pohodu na finale predvodio Bilinovac s 22 koša, a 15 je dodao Ljubičić.


Reci što misliš!