Sport

košarka, ht premijer liga

Zadar se dobro namučio ali na krilima Žorića ipak slomio žilave Splićane

Zadar se dobro namučio ali na krilima Žorića ipak slomio žilave Splićane
Š.Zelić/KK Zadar

Pred nešto manje od 1000 gledatelja u Krešinoj dvorani, košarkaši Zadra tri su četvrtine lomili žilave Splićane te su na krilima Luke Žorića ipak upisali pobjedu s rezultatom 91-88, iako su gosti tek na kraju ublažili svoj poraz.

U prvoj četvrtini su Kalajžić, Gabrić i Cobbins stvarali ozbiljne probleme Zadranima koji nikako nisu uspjeli uspostaviti najavljenu dominaciju na domaćem terenu. Ipak, nekoliko lijepih, doduše kratkih, rola Bašića, Vukovića i Žorića bilo je dovoljno za vodstvo 23-21 nakon 10 minuta igre.

U drugoj dionici još veći problemi za Zadrane. Gabrić i Cobbins nastavili su gdje su i stali, a priključio im se i Kedžo pa je Split vrlo rano poveo s 31-25. U tim je trenucima prekaljeni Žorić pomalo nepotrebno ušao u sukob s tinejdžerom Runjićem, a malo je nedostajalo da dođe i do fizičkog obračuna.

Srećom, to se nije dogodilo, a Žoriću je cijeli taj događaj poslužio kao dodatni izvor motivacije jer zaigrao je željom i voljom igrača koji se tek treba dokazati te je poveo svoju momčad do preokreta. U pomoć su mu priskočili Bašić i Planinić pa je Zadar na poluvremenu vratio onih +2 iz prve četvrtine i došao do vodstva 44-42.

Zadarske strijelce nakon 20 minuta igre predvodio je motivirani Žorić s 15 koševa, a 8 je dodao Bašić. Kod Splita je prednjačio Gabrić s 12, a Kedžo, koji je uživao u velikoj zaštiti sudačke trojke, dodao je 10 koševa.

Velika borba nastavljena je i u drugoj polovici susreta, popraćena s brojnim izmjenama vodstva. Zadranima je međutim problem predstavljala činjenica kako su Little, Vuković i Božić vrlo rano ušli u probleme s prekršajima te su sva trojica sa po četiri prekršaja u 25. minuti završili na klupi. A da stvar bude još i gora, uskoro je igru morao napustiti i Marić zbog ozljede noge.

Unatoč svim nedaćama, Zadar je nakon 30 minuta igre ipak vodio s rezultatom 64-60, a to je moglo i trebalo biti i uvjerljivije jer Zadar je svoj posljednji napad u četvrtini prokockao izgubivši loptu, a to je kaznio Cobbins košem sa zvukom sirene.

Nepuna minuta igre u posljednjoj dionici bila je dovoljna da Little pogodio jedno polaganje, a odmah potom i tricu za vodstvo 69-60. Klupa gostiju pozvala je ekspresno minutu odmora, u zadarskim se redovima moglo osjetiti veliko olakšanje.

Po povratku na teren uslijedila je još jedna trica Littlea i sve je upućivalo na to kako će se Zadrani u preostalim minutama prošetati do pobjede, no Marčinković se nije predavao, već je povezao čak 9 gostujućih koševa u nizu te je uz malu pomoć Kalajžića smanjio zaostatak svoje momčadi na 77-72 u 36. minuti.

U igru se potom vratio Žorić te je ekspresno Zadru vratio dvoznamenkasto vodstvo i tu smo napokon mogli utakmicu proglasiti riješenom. Zadar je na koncu slavio sa zasluženih, ali itekako teško izborenih 91-88. Nakon 17 odigranih utakmica, momčad Ante Nazora i dalje je na diobi prvog mjesta s Cibonom uz omjer pobjeda i poraza 13-4.

Nadamo se samo kako je u zadarskim redovima preostao pokoji atom snage za nedjelju i osobito važno gostovanje kod Igokee.

KK Zadar – KK Split 91-88 (23-21, 21-21, 20-18, 27-28)

KK Zadar: Bašić 13 (6 as), Marić 5, Žorić 28, Krajina 2, Vuković 12, Brzoja 5 (9 sk), Špralja, Little 13, Erslan, Božić 7, Planinić 6.

KK Split: Kalajžić 11, Veljačić, Rebić, Kedžo 15, Gabrić 16, Omrčen, Runjić 2, Marčinković 20, Jukić 20, Vrgoč 4, Cobbins 18.


Reci što misliš!