Sport

Košarka, ABA liga

Igokea razbila beskrvni Zadar koji će ostanak u ABA ligi tražiti u dodatnim kvalifikacijama

Igokea razbila beskrvni Zadar koji će ostanak u ABA ligi tražiti u dodatnim kvalifikacijama
Igokea/ Nenad Vuruna

Košarkaši Igokee slavili su u Laktašima protiv momčadi Zadra u posljednjem, 22. kolu regionalne ABA lige rezultatom 100-82 i na taj način osigurali ostanak u ligi dok će Zadrani nastup u društvu najboljih regionalnih momčadi morati potražiti u dodatnim kvalifikacijama.

Trebala je to biti utakmica sezone za Zadrane koji su u Laktaše stigli najavljujući borbu do zadnje kapi znoja za pobjedu koja bi im donijela siguran ostanak u ligi, te izbjegavanje dodatnih kvalifikacija za ostanak u prvoj diviziji ABA lige.

Srca zadarskih navijača zaigrala su kad su koševima Božića (dvica i trica) Zadrani krenuli s 5-0, no nakon promašene trice večeras očajnog i nevidljivog Littlea za 8-0, netko je ugasio svjetlo. Domaći su se brzo sabrali i vrlo brzo koševima Lešića (5) i tricom Adamovića s 8 metara poveli 8-7. Serija domaćih se protegla na 9-0 za 14-7.

Zadarski igrači u obrani su propusni kao švicarski sir, a u napadu bezidejni i bez krvi i mesa, tako da se eksplozivni i brzi domaćini prepuni motiva i želje za pobjedom, poigravaju i zabijaju iz svih pozicija.

Vrlo brzo momci trenera Nikolića bježe na dvoznamnkastih +11, 23-12, a do konca prve dionice povećavaju vodstvo na 26-14. Već tada se vidjelo da beskrvni Zadrani nemaju šanse večeras i da će primiti ogroman broj koševa.

U drugu dionicu domaći ulaze s dvije trice (Anđušić i Luković) i već je u 11. minuti velikih +16, 32-16. Domaći se i dalje lijepo zabavljaju i poigravaju zbunjenim i izgubljenim Zadranima tako da su im do poluvremena "prodali" pet, šest alley-upova koji su proslavili Williamsa. U 15. minuti koševima Lešića domaći prvi put imaju 20 razlike, 40-20.

Iako su Zadrani u jednom trenutku smanjili na -14, 44-30, do kraja prvog poluvremena razigrani i raspoloženi igrači Igokee ne posustaju već razbijaju Zadrane i na poluvrijeme se odlazi s ogromnih +22, 61-39!

Kad u utakmici sezone u 20 minuta primiš 61 poen, ne trebaš poznavati košarku da ti bude sve jasno. Ova momčad na čelu s trenerom Nazorom nema kvalitetu, još manje ljubavi prema bojama kluba koje brane, a o motivaciji i želji da i ne govorimo.

Domaće su u prvih 20 minuta predvodili Anđušić s 13 te Williams i Lešić s po 12 poena, dok su kod očajnih gostiju, manje slabi od ostalih bili Žorić  s 14 te Božić s 12 koševa i 6 skokova.

Zadrani su nakon izlaska iz svlačionice, gdje su očito popili jezičnu juhu" krenuli serijim 7-0, ali slično kao i na početku utakmice plamen se uskoro ugasio i kroz treću dionicu došli su najbliže domaćinu u par navrata na -15, no više od toga nije išlo. U posljednju dionicu domaći su unijeli kapital od +17, 79-62.

Iako je obrana djelovala puno bolje, jer su gosti primili samo 18 poena u trećoj dionici, napad je i dalje bio sterilan te je razlika s poluvremena smanjena samo za 5 koševa.

Ipak, u posljednjoj četvrtini energijom koju je unio mladi Jure Planinić, Zadrani serijom 14-1 u 36. minuti stižu na najmanjih i vrlo dostižnih -6, 82-76 u 35. minuti. I kada se očekivao potpuni povratak u utakmicu, Bašić radi glupost, dobija drugu, isključujuću tehničku pogrešku, što domaći koriste i mirno i pametno serijom 16-4 rješavaju utakmicu te više nego zasluženo na koncu slave rezultatom 100-82.

Anđušić je odigrao utakmicu karijere zabivši 29 poena, Williams koji je imao najmanje 6 zakucavanja iz školski odigranih alley-upova završio je sa 16 poena, Lešić i Luković stavili su po 14, a Musić 11.

Zadrane je predvodio veteran Žorić s 23 poena, Božić je dodao 15 (8 skokova), a 10 je zabio mladi Jure Planinić koji je pokazao da može, ali nažalost trenerske odluke i ozljeda nisu dopustili da ove sezone pokaže sav svoj potencijal. Brzoja i Little odigrali su očajno, Krajina je svoju kratku dionicu odigrao solidno, Bašić i Marić imali su par bljeskova ali u konačnici s više štete nego koristi za momčad.

Zadrane tako koncem travnja odn. početkom svibnja očekuju dodatne kvalifikacije s finalistom Druge ABA lige u kojima će imati prednost domaćeg terena u seriji koja će se igrati na dvije pobjede. Prva utakmica u seriji na dvije pobjede igrat će se 27. travnja, druga 30. travnja, a eventualna treća 3. svibnja.

KK Igokea – KK Zadar 100-82 (26-14, 35-25, 18-23, 21-20)

KK Igokea: Musić 11, Talić, Lešić 14, Adamović 3, Milošević 2, Jerrett, Radivojević 4, Williams 16, Ilić 4, Anđušić 29, RikiĆ 3, Luković 14

KK Zadar: Bašić 9 (6 as), Marić 8, Žorić 23 (4 sk), Vuković 4, Brzoja, Špralja, Little 7 (6 as), Božić 15 (8 sk), Planinić 10

Standings provided by Sofascore LiveScore


Reci što misliš!