Sport

Nogomet

Tomislav Ivić na listi 50 najboljih trenera svijeta France Footballa

Tomislav Ivić na listi 50 najboljih trenera svijeta France Footballa
Hrvoje Jelavić/ PIXSELL

Francuski nogometni magazin France Football izabrao je 50 najboljih trenera svih vremena, a na listi se nalazi i jedan hrvatski stručnjak, Tomislav Ivić koji je uvršten na 42. mjesto.

"Što je odličan trener ? Kako usporediti dva stručnjaka u razmaku od pola stoljeća. I na kraju tko je najbolji svih vremena ? pitali su se novinari France Footballa.

Kako bi napravili svoj izbor i napravili listu odabranih kao kriterije su odredili broj osvojenih trofeja, sveukupan utjecaj na igru, karakter i utjecaj na buduće trenere.

Listu predvodi Nizozemac Rinus Michels, stvoritelj Ajaxa i totalnog nogometa koji je bio prvak Europe na klupi 'kopljanika', ali i nizozemske reprezentacije.

Drugi je legendarni Škot Alex Ferguson koji je 26 godina vodio Manchester United osvojivši 38 trofeja pri čemu 13 naslova prvaka, te dvije Lige prvaka.

Treći je talijanski stručnjak Arrigo Sacchi koji je s Milanom osvojio dva europska naslova, dok je Italiju predvodio do srebra na SP-u 1994.

Iza njih slijede Nizozemac Johan Cruyff, Španjolac Pepe Guardiola, Ukrajinac Valeri Lobanovski, Argentinac Helenio Herrera, Talijan Carlo Ancelotti, Austrijanac Ernst Happel, Škot Bill Shankly...

Na listi se nalazi i jedan hrvatski stručnjak, Tomislav Ivić koji je zauzeo 42. mjesto. Ivić je osvojio naslove u pet država, a prvak je bio na klupi Hajduka, Ajaxa, Anderlerchta, Porta i Marseillea.

Dodajmo kako je Portugalac Jose Mourinho na 13. mjestu, Nijemac Jurgen Kloppe se nalazi na 27. mjestu, dok je Francuz Arsen Wenger na 32. poziciji.

TOP 10
1. Rinus Michels (Niz)
2. Alex Ferguson (Ško)
3. Arrigo Sacchi (Ita)
4. Johan Cruyff (Niz)
5. Pepe Guardiola (Špa)
6. Valeri Lobanovski (SSSR/Ukr)
7. Helenio Herrera (Arg)
8. Carlo Ancelotti (Ita)
9. Ernst Happel (Aut)
10. Bill Shankly (Ško)...


Reci što misliš!