Sport

navijači zadali težak udarac klubu

Željko Žilavec: Postajemo klub slučaj, već gubimo sponzore i igrače

Željko Žilavec: Postajemo klub slučaj, već gubimo sponzore i igrače

Na adresu Košarkaškog kluba Zadar u utorak je stigla kazna u iznosu od 12 tisuća eura koja se odnosi na ponašanje dijela navijača tijekom utakmice protiv Crvene Zvezde

Bilo je tu svega, od vrijeđanja i pozivanja na mržnju i nasilje, do nedoličnih transparenata i uporabe pirotehnike. Budući da to nije bio prvi prekršaj takvog tipa na tribinama Krešinog doma, ABA liga se odlučila na tako drastičnu kaznu.

Za komentar smo upitali direktora Košarkaškog kluba Zadar, Željka Žilaveca:

"A što reći? Nakon svih mojih apela upućenih navijačima u kojima sam pozivao na korektno navijanje, stvari su krenule na još gore. Shvaćam da postoji revolt zbog rezultata, pa i zbog mog rada, ne mogu reći da nisam kriv, ali to nije način. Niti igrači, a niti preostalih gotovo 6000 navijača na tribinama to nije zaslužilo."

U pitanju je velika cifra, kako je planirate ispatiti?

"U ovom trenutku taj novac nemamo, ali vjerujem kako ćemo s ligom dogovoriti dinamiku isplate, na nekoliko rata. Pazite, u dvije godine nam se nakupilo preko 100 tisuća eura kazne, što od ABA-e, što od HKS-a. Potrebno je toliko truda da se putem sponzorskih ugovora taj novac donese u klub i onda nam samo prođe kroz ruke... Potrebno je toliko truda da dođemo u situaciju da se plaće redovno isplaćuju te da se ne stvaraju novi dugovi, a ujedno se vraćaju stari, a sad i to dolazi pod upitnik..."

Kad smo već kod sponzora, i na tom polju stvari kreću nizbrdo...

"Imamo upit od postojećih sponzora koje zanima do kad će ovakvo stanje trajati. Imamo nekoliko dogovorenih sponzora za buduću suradnju koji su se sada povukli jer svoj brend i proizvod ne žele vezivati uz klub kojeg prati tako negativan imidž. To su potencijalno ogromni gubici. Da ne govorim kakvu sliku šaljemo igračima koje bismo htjeli dovesti. I ovi koji sad igraju su već pod ogromnim pritiskom, zašto bi itko htio kroz to prolaziti ako ne mora?"

Samo ova posljednja kazna pokrila bi, primjerice, rad omladinskog pogona za cijelu godinu...

"Ova kazna iznosi oko 112 tisuća kuna s PDV-om. Toliko nas ne košta organizacija putovanja i smještaja omladinskih kategorija za cijelu godinu, a sudjeluju na turnirima i natjecanjima, ne samo u Hrvatskoj, nego i po Europi. Zbog ove kazne postaje upitno hoćemo li i dogodine to moći. I onda se ljudi pitaju gdje je omladinski pogon. A gdje će tek biti ako se ovako nastavi?!"

Nije novčana kazna jedino što muči direktora.

"Jednako kao i novčana kazna, brine me upit od ABA lige želimo li mi sudjelovati u tom natjecanju. Svi nas klubovi, gdje god dođemo, cijene i poštuju, a mi očigledno nikoga. To kod ABA lige ne prolazi jer oni su sad u pregovorima s ULEB-om da osiguraju dva mjesta u Euroligi i tri u Eurokupu i ne treba im klub koji ruši ugled lige. Ja sam se poslije utakmice ispričavao svima iz tabora Crvene Zvezde, vjerujte mi nije mi bilo nimalo ugodno. Da se razumijemo, iz ABA lige su prema nama korektni, rekli su nam kako smo im potrebni i zbog tradicije i zbog posjećenosti i oni nas žele u svom natjecanju. Ali ovaj događaj ozbiljno ugrožava takav stav lige."

Što i kako dalje?

"Moramo vidjeti kako se zaštiti s pravne strane jer se želimo maksimalno distancirati od takve vrste ponašanja. Postoji inicijativa od nekih starijih pripadnika Tornada, istinskih i dugogodišnjih navijača, da se sastanemo skupa s ovom mlađom navijačkom garniturom i da vidimo što to njih točno muči i što vodi ka ovakvom ponašanju. To treba riješiti jer postajemo i klub i grad slučaj, odnosno taoci jedne glasne manjine."

Sportskog direktora Branimira Longina zamolili smo da nam povuče jednu zanimljivu paralelu. Naime, zanimalo nas je kakav profil igrača se za iznos od 100 tisuća eura moglo dovesti?

"Da smo imali igrača tog kalibra, to bi bio nositelj momčad s kojim sigurno ne bi bili u ovakvoj situaciji. Mogao se dovesti jedan vrhunski playmaker koji bi bio pravi vođa, i karakterno i košarkaški. S tim novcem mogli smo za cijelu godinu osigurati usluge primjerice Joshue Bostica, po onoj cijeni koju je imao lani, mada je ona sada porasla. Ili Stevena Graya, koji bi s takvom plaćom sigurno ostao."


Reci što misliš!