Sport

u hotelu Westin

Hrvatski zbor sportskih novinara obilježio 70 godina postojanja

Hrvatski zbor sportskih novinara obilježio 70 godina postojanja

Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) proslavio je prigodnom svečanošću u zagrebačkome hotelu Westin 70 godina postojanja na kojoj su se okupili brojni hrvatski sportski novinari, ali i brojni sportaši, sportski djelatnici i uglednici.

Prije točno 70 godina u Zagrebu je 1949. godine osnovana Sekcija sportskih novinara Hrvatske, prvi predsjednik bio je Miroslav Habunek, a glavni tajnik Zvone Mornar. Otad je kroz ovu udrugu prošao niz legendi hrvatskog sportskog novinarstva, a HZSN je odao posebnu počast za petoro bivših predsjednika.

Tako su posebni Trofej HZSN-a dobili Milka Babović, Miroslav Rede, Darko Kolombo, Slavko Cvitković i Zoran Kovačević, a odana je i počast preminulim čelnicima Habuneku, Mornaru, Žarku Susiću, Stanku Kučanu, Ivici Vukotiću i Darku Draženoviću.

"Prije 70 godina naši su prethodnici imali ideju, imali su želju ujediniti sportske novinare u zajednicu u kojoj će biti bolji i uspješniji, u kojoj će se zajedno skrbiti o uvjetima rada za novinare i o jačoj brizi društva za sport. Povezali smo se s Europom i sa svijetom, ali i učvrstili dobre odnose u Hrvatskoj, otkrili kako to možemo bolje i jače", kazao je predsjednik HZSN-a Jura Ozmec.   

Jubilej je uveličao i predsjednik Svjetske udruge sportskih novinara (AIPS) Gianni Merlo, koji je istaknuo važnost sportskog novinarstva.

"Nekad je sportsko novinarstvo spadalo u tzv. B kategoriju među novinarima, a danas svjedočimo da je itekako važan subjekt, čak i u međunarodnoj politici. Kolega Ozmec i ja smo nedavno posjetili Sjevernu Koreju i tamo napravili preko sporta ono u čemu je politika zakazala. Ja sam osobno iskreno navijao za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pogotovu jer se Italija nije plasirala, a Jura Ozmec je kao glavni tajnik i blagajnik u AIPS-u praktički moja desna ruka u AIPS-u", kazao je Merlo.   

Svečanost se održala pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u čime je ime nazočila posebna izaslanica Mirjana Hrga. Nazočili su još zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Krešimir Šamija, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić-Vukičević, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop, predsjednik Europske udruge sportskih novinara Charles Camenzuli, predsjednik Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESJA) Boško Trpeski, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i predstavnici nacionalnih organizacija sportskih novinara još osam zemalja s kojima HZSN održava izvanredne odnose.

Kao posebni gosti nazočili su izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, trener Dinama Nenad Bjelica i mnogi drugi.

Na svečanosti je predstavljena i knjiga autora Marijana Bakića "70 godina, a još se bavi sportom" o povijesti HZSN-a.


Reci što misliš!