Sport

Službeno priopćenje

KK Zadar: Ne smije se dopustiti da sportska okupljanja postanu lokacije niske sigurnosti

Nakon susreta 21. kola košarkaškog prvenstva Hrvatske između Zadra i Škriljeva, koji je igran u subotu Jazinama i prekinut na pola sata zbog nereda i policijske intervencije koja je uslijedila, službeno ssu se očitovali iz KK Zadar. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Nakon 11 godina, Zadar je sinoć zaigrao prvu službenu utakmicu u Jazinama. Nažalost, jučer je oko 2000 ljudi svjedočilo prekidu utakmice zbog nereda navijača i policijske intervencije na istočnoj tribini.

HT Premijer liga: KK Zadar - KK Adria Oil Škrljevo 86-75 HT Premijer liga: KK Zadar - KK Adria Oil Škrljevo 86-75

Nakon ovog izgreda, bilo je raznih komentara na temu što se zapravo dogodilo.

Tim se povodom Košarkaški klub Zadar, ovim putem očituje o sinoćnjem događaju.

Prije svega, klub se ograđuje od bilo kakvog nasilja koji se događa na tribinama tijekom utakmice. To je u kompletnoj nadležnosti policije i zaštitarske službe koja po dužnosti pruža osiguranje i stvara uvjete povoljne za neometano održavanje događanja bilo koje vrste, pa tako i sportskih okupljanja.

Zadatak Povjerenika za sigurnost pripremiti je i organizirati maksimalno sigurne i povoljne uvjete kako bi se sportsko događanje moglo realizirati. Ni u jednom trenutku funkcija istog ne omogućuje naredbe prema policijskim dužnosnicima. Ono što jest u nadležnosti Povjerenika je uspostavljanje komunikacije o svim detaljima u eventualno nastaloj nepovoljnoj situaciji ukoliko tako zatraži policija.

Zaštitarska služba na sportskim okupljanjima je tu da bi događaj prošao u najboljim mogućim uvjetima, a policija, kao dodatna sigurnost na javnim okupljanjima reagira po dužnosti.  Odnosno, MUP RH je u kompletnoj nadležnosti države i kao takvo je državno tijelo koje ne prima naredbe od niti jedne druge strane osim onih unutar njihove službe i djelovanja.

PU zadarska očitovala se o incidentu koji je iza nas, a njihovo očitovanje prenosimo u cijelosti.

“Radi stvaranja normalnih uvjeta za odigravanje utakmice policijski službenici su postupali po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te su ispraznili istočnu tribinu dvorane. Obzirom da je došlo do pružanja aktivnog otpora navijača, policijski službenici su uporabili sredstva prema skupini između 130-150 osoba. Istočna tribina dvorane je ispražnjena te je odigravanje utakmice nastavljeno u 19,30 sati. Na vanjskom djelu parkirališta Jazine, navijači su nastavili s izgredima i policijske službenike gađali kamenjem i drugim predmetima. Tom prilikom nitko od policijskih službenika nije ozlijeđen,  dok je zabilježeno oštećenje službenog motocikla.” – priopćila je PU zadarska.

Ono što ovim očitovanjem prema javnosti KK Zadar želi priopćiti kao osnovnu poruku je kako nikome nisu u interesu događaji kakvom smo svjedočili sinoć. Ni istinskim navijačima, ni represivnom aparatu, a prvenstveno klubu.

Dapače, ovakve situacije želimo izbjeći u širokom luku. Želimo da se svaki pojedini navijač na utakmicama osjeća dobrodošlo, a prije svega, sigurno. Sportska okupljanja mjesto su na kojem se susreću istinske vrijednosti, prihvaćaju razlike i nadilaze barijere.

Mjesto na kojem se promiče zajedništvo i na koji bi se svi prisutni gledatelji, navijači i posjetitelji trebali doći opustiti. Ne možemo dopustiti da sportska okupljanja postanu lokacije niske sigurnosti. Košarkaške se utakmice igraju u zatvorenim prostorima – pravila koja postavlja zatvoreni prostor kao takav, sportsko događanje koje se u tom prostoru održava i nalozi domaće i regionalne lige moraju se poštovati.

Zašto je policija reagirala na ponašanje navijača s istočne tribine, odgovor na to pitanje možete pronaći upravo u njihovom službenom priopćenju navedenom iznad u tekstu.

O daljnjem razvoju situacije, kao što je uvijek do sada bio slučaj, obavještavat ćemo putem svih komunikacijskih platformi Košarkaškog kluba Zadar.

Zbog neugodnog početka jučerašnje utakmice ovim se putem KK Zadar ispričava svim posjetiteljima, navijačima i gledateljima, gostujućoj momčadi i njihovom treneru.


Reci što misliš!