Sport

naša posla

Otkazana biciklistička utrka "Tour of Croatia"

Otkazana biciklistička utrka
Dino Stanin/PIXSELL

Ovogodišnje, peto izdanje biciklističke utrke "Tour of Croatia", koje se trebalo održati od 23. do 28. travnja, u četvrtak je i službeno otkazano, a direktor utrke Ivan Črnjarić u priopćenju za javnost navodi kako je razlog otkazivanju nemogućnost zatvaranja financijske konstrukcije.

"Htio bih zahvaliti svima koji su prepoznali vrijednost ovog projekta i razglednicu Hrvatske koju je biciklistička utrka 'Tour of Croatia' godinama odašiljala u svijet.

Također, zahvaljujem svim partnerima i sponzorima koji su se do sada priključili projektu. Nažalost, financijska konstrukcija nije bila na vrijeme u potpunosti potvrđena od strane nekih sponzora te je projekt kao takav bilo nužno otkazati u posljednjoj fazi pripreme", izjavio je Črnjarić.

U priopćenju organizatora otkazane utrke navodi se kako su bile predviđene etape koje bi se vozile od Slavonije do juga Hrvatske te kako su imali podršku Hrvatskog biciklističkog saveza, Hrvatskog olimpijskog odbora, UCI-ja, Ministarstva turizma i Središnjeg državnog ureda za šport uz financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice i mnogih drugih partnera.

"Unatoč potvrdama dvadeset međunarodnih ekipa koje su trebale sudjelovati na utrci, među kojima su i neke od najboljih poput Trek Segafreda i Andronija Giocattolija, utrka je nažalost otkazana. Uz profesionalne ekipe, imali smo veliki interes i podršku od brojnih ljubitelja biciklizma i sporta općenito", dodao je Črnjarić te napomenuo kako se pri organizaciji susretao s neprestanim vanjskim opstrukcijama na svim razinama i lažnim navodima od strane bivšeg poslovnog partnera koji su nanijeli veliku štetu projektu, njemu osobno kao i biciklizmu općenito, a za što su poduzete odgovarajuće pravne radnje u svrhu zaštite svojih prava i interesa.

Prema navodima organizatora na utrci su trebale nastupiti sljedeće momčadi: Trek-Segafredo, Androni Giocattoli, Bardiani-CSF, Burgos BH, Gazprom-RusVelo, Israel Cycling Academy, Neri-Selle Italia–KTM, NIPPO Vini Fantini, Riwal Readynez, Roompot-Charles, Sport Vlaanderen–Baloise, Novo Nordisk, CCC, EvoPro Racing, Vino-Astana Motors Fan Club, BIKE AID Pro, Meridiana, TARTELETTO-ISOREX, Coop i Amore e Vita–Prodir.

Usto, navodi se kako je bilo potvrđeno da se i ovogodišnje izdanje "Tour of Croatia" emitira na međunarodnim televizijskim potajama Eurosport 1, Eurosport 2, Eurosport Asia, Fox Sports Africa, FLO Sports USA, DAZN Japan, odnosno u više od 150 zemalja svijeta.

Utrku su 2015. godine zajednički pokrenuli Ivan Črnjarić i proslavljeni hrvatski biciklist Vladimir Miholjević. Utrka je iz godine u godinu rasla te imala sve bolji status u kalendaru Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI), prošle je sezone stigla do oznake HC, što je samo jedan stupanj ispod "WorldToura".

No, zbog međusobnih nesuglasica, Črnjarić i Miholjević su raskinuli suradnju, a Črnjarić je zaštitio ime "Tour of Croatia" te tako Miholjevića i njegovu ekipu suradnika isključio iz organizacije.

Kako je do raskola između Črnjarića i Miholjevića došlo još sredinom prošle godine, Miholjević je sa svojim ekipom suradnika UCI-ju prijavio utrku pod nazivom "Cro Race", a koja bi se trebala održati od 1. do 6. listopada ove godine.

 


Reci što misliš!