Sport

stolni tenis

Oporavljeni Andrej Gaćina predvodi hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu

Oporavljeni Andrej Gaćina predvodi hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu
Sanjin Strukić/PIXSELL

Na sam Uskrs u Budimpešti kreće pojedinačno Svjetsko prvenstvo i trajat će sve do sljedeće nedjelje (21. - 28. travnja). Datum i nije baš najsretniji s obzirom na to da je to najvažnijih katolički praznik i još se SP igra u Europi, no izgleda da prenatrpanost rasporeda nije ostavljala prostor za drugi termin.

No, na stranu vjerska pitanja, u Budimpešti će se za to vrijeme voditi borbe za plavim stolovima. S jedne strane stajat će cijeli svijet, s druge moćna Kina. I u tom nadmetanju Kinezi daleko bolje stoje, sveukupno gledajući miljama su daleko od konkurencije.

Niti jedan sport na svijetu nije okusio takvu dominaciju jedne zemlje. U muškoj konkurenciji Europljani su vladali do 1952. kada su tron preuzeli Japanci, od 1959. pojavljuju se Kinezi i polako kreće njihova dominacija. Od tada samo 11 titula osvojili su igrači koji nisu Kinezi. Posljednji svjetski prvak iz Europe bio je Austrijanac Werner Schlager i to 2003., a od 2005. svjetski prvaci su samo Kinezi. Kod žena je još gora situacija, od 1956. tron su preuzele azijske igračice i od tada niti jedna Europljanka nije uspjela postati svjetska prvakinja!

Legendarni Zoran Primorac, posljednji Hrvat koji je osvojio svjetsku medalju, je kazao: 

"Kinezi sigurno dominiraju, ali trenutno ne toliko kao prije. Barem kod muških. Događaju se situacije da na nekim drugim turnirima dolaze i neki drugi do izražaja. No, kad se vrhunski pripreme i kad prije velikih natjecanja odrade pripreme od mjesec-dva, veliki su favoriti. Malo veća opasnost stiže im iz Japana, koji jako puno ulaže s obzirom na to da su u Tokiju 2020. Olimpijske igre. Ovaj SP će biti dobar pokazatelj jesu li se Japanci približili. Naravno, ne treba podcjenjivati Bolla i Ovtcharova, Korejce te ostale igrače koji traže svoju priliku."

Zadranin Andrej Gaćina se dugo mučio s ozljedama, onda se vratio u Kataru i izborio glavni ždrijeb. No, meč je predao zbog zatezanja u nozi. Na kraju je ispalo bolje od prvotnih crnih slutnji te se s ostalim suigračima pripremao za Budimpeštu.

"Sada se dobro osjećam, malo me rame zateže, ali to je normalna stvar nakon što nekoliko dana ne igram stolni tenis. Idem svjež na SP, nemam nikakvih rezultatskih želja, samo da dobro igram i da me zdravlje služi. Kad su te dvije stvari posložene, onda sam opasan svakom suparniku", kazao je Gaćina, koji je zbog lanjskih zdravstvenih problema propustio dosta turnira, a samim time i pao na 85. mjesto na svijetu. Inače, prvo SP igrao je 2007. u Zagrebu, a dvaput je bio među 32.


Reci što misliš!

 Izdvojeno