Sport

košarka, ht premijer liga

Zadar teškom mukom slavio na Baldekinu i izborio prvo mjesto, no problemi su i dalji prisutni

Zadar teškom mukom slavio na Baldekinu i izborio prvo mjesto, no problemi su i dalji prisutni
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Loša igra Zadra obilježila je i večerašnji susret protiv Šibenika na Baldekinu. Ipak, pišu se dva boda vrijedna prvog mjesta uoči doigravanja. Međutim, dojam i dalje daleko od dobroga....

Za razliku od katastrofalnog susreta s MZT-om, trener Nazor je u prvoj petorci zamijenio Žorića s Krajinom te Božića s Brzojom, no efekt je ostao gotovo pa jednak. Igra je bila loša i negledljiva, a sredinom druge dionice Šibenčani su se odlijepili na 31-18 i tako nagovijestili novo mučenje u režiji zadarskih košarkaša i stručnog stožera.

Trener Nazor reagirao je tada minutom odmora, no tek je djelomično dobio odgovor od svojih igrača. Koševima Dašića i Brzoje te tricom Vukovića, Zadar je u posljednje dvije minute prvog poluvremena ipak uspio umanjiti zaostatak pa je rezultat na poluvremenu glasio 35-29 u korist domaćina. Kod Šibenčana su glavne enigme za zadarsku obranu bili Šarić i Nakić sa po 10 koševa svaki. U zadarskim je redovima s ''čak'' 6 koševa najbolji strijelac bio Brzoja.

Bez nekih većih promjena u igri Zadra započelo je i drugo poluvrijeme. Tek polovicom treće dionice Zadrani su koševima Žorića i Marića uspjeli doći do samo pola koša zaostatka (39-40), a nedugo potom pogodio je Žorić i za vodstvo 41-40.

Uspio je Zadar povesti i s 45-40, a na isteku 30. minute semafor je pokazivao 49-45 u korist gostujuće momčadi.

Niti minuta igre u odlučujućoj dionici nije bila potrebna Šibenčanima da se vrate u prednost koševima Koraća i Bašića. Brzo su pak Zadrani još jednom okrenuli rezultat, a kumovala je svakako tome i luda trica Bašića s 10 metara za 62-58 u 35. minuti.

U nastavku smo vidjeli još dvije izmjene vodstva, a 55 sekundi pred kraj susreta, Paić je položio za izjednačenje 70-70. Zadar je potom imao napad kojim je mogao još jednom stići do vodstva, no Božić je izgubio loptu. S druge je strane, srećom, neprecizan bio Šarić, a kad je Božić stigao do lopte 25 sekundi prije kraja, Paić je na njemu napravio jedan potpuno nepotreban nesportski prekršaj.

Božić je pogodio jedno od dva ponuđena slobodna bacanja, a u nastavku akcije na liniju slobodnih bacanja domaćini su poslali i Marića koji je pogodio oba za 73-70. Zadrani su 4 sekunde pred kraj napravili prekršaj nad Koraćem koji je promašio oba slobodna bacanja, a istom mu je mjerom s druge strane uzvratio i poslovično neprecizni Dašić. Srećom, vrijeme je iscurilo i Zadar je mogao proslaviti pobjedu.

Međutim, ova pobjeda zaista ne bi smjela nikoga zavarati jer igra je i dalje na niskim razinama pa je teško za očekivati da će se bez nekih drastičnih promjena Zadrani u srijedu iz Skopja vratiti s pobjedom. Za pretpostaviti je kako će iz zadarskog tabora pristizati izjave kako je teško igrati kada je fokus već stavljen na neku drugu utakmicu, no to ne može i ne smije biti opravdanje za ovako lošu igru!

Ako ova pobjeda nosi ikakvu težinu, onda je to osigurano prvo mjesto uoči doigravanja koje donosi prednost domaćeg terena kroz cijelu seriju. Zahvalu svakako treba uputiti i Cedeviti koja je nanijela poraz Ciboni. Zanimljivo, prvi protivnik Zadru u nadolazećem play-offu bit će upravo Šibenik.

Zadarske strijelce u ovoj je pobjedi predvodio Domagoj Vuković s 12 koševa, 11 je dodao Brzoja, a 10 Marić. Kod domaćina se istaknuo Paić sa 16 koševa, no upravo on može biti označen tragičarom šibenskog poraza zbog onog suludog nesportskog prekršaja nad Božićem.

Bit će zanimljivo i vidjeti hoće li ova utakmica dobiti i svoje treće poluvrijeme. Naime, šibenski su navijači tijekom cijele prve četvrtine te po završetku susreta vrijeđali Zadrane povicima "Bežigrad", a kako je HKS već kažnjavao upravo Zadar zbog uvredljivih povika s tribina, bilo bi lijepo kad bi Savez ostao dosljedan u kažnjavanju.


Reci što misliš!