Sport

dobrodošli u elitu!

Kakva drama u Jazinama! Sonik-Puntamika nakon produžetka izborila plasman u Premijer ligu!

Kakva drama u Jazinama! Sonik-Puntamika nakon produžetka izborila plasman u Premijer ligu!
KK Sonik Puntamika

U Prvu mušku ligu ušli su na mala vrata. Zbog financijskih problema Košarkaškog kluba Zagreb, stigla im je pozivnica kojom su preko noći A-2 ligu jug zamijenili Prvom muškom ligom. A natjecanje su okončali velikom pobjedom nad Dubravom i plasmanom u najviši rang hrvatske košarke!

Tijekom prvog poluvremena gosti iz zagrebačke Dubrave definitivno su bili bolji takmac. Koševima Kristijana Šutala čak su pred kraj druge četvrtine stigli i do 12 koševa prednosti, 38-26. Ipak, zadarska se momčad na vrijeme sabrala, a u preostalim trenucima prvog poluvremena prvo je Josip Ceranja bio precizan za tri poena, a potom i Dino Palčić za dva, pa je rezultat nakon 20 minuta igre bio ipak nešto ljepših 31-38.

Potpuni preokret i promjenu vodstva dočekali smo u 24. minuti kada je Palčić bio precizan iza linije tri poena i otad je voda definitivno krenula na mlin zadarske momčadi jer su istek 30. minute dočekali s prednošću 61-54.

A u posljednjoj dionici prava drama. Puntamičani su cijelo vrijeme branili svoju prednost, a Dubrava je neumorno napadala prvenstveno preko Petra Perića, no valja napomenuti kako su Zagrepčani u nekoliko navrata promašivali čiste zicere, pa su 4 koša prednosti (71-67) pred posljednjih minutu i 20 sekundi igre djelovala kao dosta dobra zaliha.

Međutim, u nastavku je čak četiri puta zaredom Dorian Jelenek izlazio na liniju slobodnih bacanja, no srećom samo je dvaput bio precizan. Palčić je krenuo u igru jedan na jedan s druge strane terena, no promašio je i lopta je stigla do Stipe Čubrića koji je 18 sekundi pred kraj susreta izborio dva slobodna bacanja. On je pak oba puta bio precizan za izjednačenje pri rezultatu 71-71.

Zadarskoj je momčadi ostao posljednji napad, a trener Šime Kraljević pozvao je minutu odmora. Zagrepčani su se odlučili braniti i ne ići na brzi prekršaj. Odlučujuću je loptu uzeo Teo Petani, no nažalost nije bio precizan i tako smo dočekali produžetak.

Nakon dvije minute igre u dodatnom vremenu, Petani je pogodio tricu za 76-73, a nakon promašaja Jeleneka, do lopte dolazi Ceranja te i on pogađa izuzetno važnu tricu za 79-73! Do kraja je ostalo dvije minute i 20 sekundi. Gostujući trener Darko Krunić pozvao je dakako minutu odmora.

Međutim, ni tu nije bio kraj drami. Čubrić je pogodio slobodno bacanje, a potom i Filip Šimović tricu za 79-77. Ceranja je polaganjem na asistenciju Jure Perića povisio na 81-77, no Šimović nakon skoka u napadu još jednom smanjuje zaostatak Dubrave. Rezultat je tako pred posljednjih 40 sekundi glasio 81-79. 

Palčić je krenuo na polaganje, no nije bio uspješan, a odmah potom je napravio i pomalo nepromišljen prekršaj u borbi za skok. Ivan Majić stao je na liniju slobodnih bacanja, oba je puta bio precizan te je izjednačio na 81-81. Puntamičanima je ostao cijeli napad, a odgovornost je na sebe preuzeo večeras odlični Ceranja. I kakva je to odluka bila! Pogodio je Josip tricu za 84-81 i tako svojoj momčadi priskrbio pobjedu vrijednu plasmana u Premijer ligu!

Nakon dugih sedam godina Sonik-Puntamika će tako zaigrati u najvišem rangu hrvatske košarke. Uistinu sjajna košarkaška priča budući da se od zadarske momčadi ove sezone očekivalo jako malo. Podsjetimo, oni su u Prvu mušku ligu ušli zahvaljujući financijskim problemima nekadašnjeg državnog prvaka Zagreba. Pozivnica je završila u uredima na katu Jazina, a sve ostao je povijest.

Izvrsni Dino Palčić utakmicu je završio na rubu triple-double učinka. Uz 17 koševa, dohvatio je i 9 skokova, ali i podijelio 8 asistencija. 20 koševa i 9 skokova upisao je Eddi Jurjević, a strijelac odlučujuće trice, Josip Ceranja, utakmicu je okončao sa 17 ubačaja.


Reci što misliš!