Sport

košarka, ht premijer liga

Ante Nazor: Svi znaju što je trebalo napraviti u egalu, a tko je sposoban lošiju momčad odvesti u egal?

Ante Nazor: Svi znaju što je trebalo napraviti u egalu, a tko je sposoban lošiju momčad odvesti u egal?
Dino Stanin/PIXSELL

Na Višnjiku ih je malo dijelilo od pobjede nad favoriziranom Cedevitom... Košarkaši Zadra stoga se, na čelu s trenerom Nazorom, ozbiljno pripremaju za uzvrat s ciljem da se polufinalna serija Prvenstva Hrvatske izjednači na 1-1.

Može li Zadar vratiti prednost domaćeg terena na uzvratu u Zagrebu, pitali smo trenera Nazora.

"Sigurno da može i treba s vjerom ići u Zagreb, a temelj za tu vjeru nam je dala prva utakmica. Još bih jednom čestitao svojim momcima na dobroj borbi, muškoj partiji i možda i najboljoj obrani ove sezone. Nedostajalo nam je jako malo… Ono što nije bilo dobro je skok, kako napadački tako i obrambeni. Tu ćemo morati biti divljiji, da se tako izrazim, te puno angažiraniji u trci kako bismo nadogradili ono što je bilo dobro u zadnjoj partiji."

Kroz cijelu se sezonu s provlači problem igre bez lopte i nedostatka lakih koševa. Može li se na tom polju doći do nekog napretka u drugoj utakmici?

"Jedno veže drugo. Rekao bih da je igra bez lopte generalni problem cijele hrvatske košarke, bio to skok, trka ili jako kretanje u pozicijskom napadu. Lagani poeni iz pretrčavanja se vežu na kontrolu skoka, jedno bez drugoga ne ide. Trebamo očekivati bolje kretanje a u pozicijskom napadu i bolju pas-igru. Mada, pokazali smo veliki napredak koji nam je i temelj da igramo ravnopravno sa zaista respektabilnim protivnikom. Želim da napredujemo iz utakmice u utakmicu i da budemo relaksiraniji i bez grča. Takvu igru trebamo tražiti u cijeloj seriji."

Atmosfera u momčadi nakon ipak bolnog poraza u nedjelju?

"Igrače ne treba dodatno motivirati. Igramo polufinale protiv Cedevite koja ima zaista snažan roster. Mojim momcima je najveći motiv to što su zadnji put osjetili da mogu s njima ravnopravno igrati. Dalmatinski dišpet treba biti izraženiji i to je onaj 'klik' koji nam nedostaje da napravimo iznenađenje."

Posljednji napad iz prve utakmice je ostao u posebnom fokusu? Kako se nakon tog promašaja osjeća Mario Little, ima li potporu suigrača?

"Tu je fokus javnosti, mada ja na to ne gledam tako. Referirat ću se na pokojnog Krešu Ćosića koji je rekao da svaka utakmica ima pet-šest bitnih točaka i tko to uzme taj pobjeđuje. Ne bih išao u analizu te zadnje lopte, jer da je on to pogodio – bio bi junak. A sada je tragičar. Ja kao trener nemam pravo tako gledati na tu situaciju, mada otvoreno kažem da sam tražio da lopta ide pod koš. Ali, utakmica je živ proces i nekada se zbog nedostatka prostora i vremena to ne dogodi. No, to je samo jedna od točaka koje su bile bitne da se dobije, uz sam defenzivni skok, bolju kombinatoriku i protok lopte. To sve treba uzeti u obzir."

Što se tiče posljednje utakmice, trener je posebno podvukao činjenicu kako je lako biti general poslije bitke i govoriti što je trebalo napraviti.

"Kada si po snazi rostera dvadesetak poena lošiji, a dođeš u egal onda su svi pametni što je trebalo napraviti u egalu. A nitko nije sposoban dovesti momčad do egala. No, to je iza nas. Mislim da je najbolja poruka tom zadnjem šutu da idemo naprijed. To je prošlost, a u prošlosti se ne živi. Imamo sljedeću utakmicu gdje trebamo biti mudriji i jači te izvući pouke. Možda i nije loše što se to dogodilo, iako svi kažu šteta. Meni je veća šteta što smo se raspali u produžetku. Nitko ne postavlja to pitanje, a po meni je to puno veća šteta. Pullen je imao četiri penala, Stipanović je imao četiri penala i Cook je imao četiri penala. Mi smo imali dva mala faula, a tu smo odigrali možda i najlošiju obranu. Sada je svatko pametan što se tiče zadnjeg šuta, a nitko ne kaže: 'alo momci, vi ste se raspali u produžetku, a imali ste otvorenu utakmicu'. To bode u oči! A to je također jedna od šest točaka koje je pokojni Krešo nabrojio kao potrebne da se dobije utakmica. Nikad nije samo jedan faktor u pitanju, uvijek je više njih. Bilo je to zaista iskustvo više za nas iz kojega moramo izaći pametniji i to popraviti u Zagrebu."

Uzvratna utakmica igra se ove srijede u Zagrebu s početkom u 19 sati.


Reci što misliš!