Sport

Nogomet

HNS predstavio uvođenje VAR-a u hrvatski nogomet

Hrvatski nogometni savez (HNS) održao je novinarsku konferenciju u prostorima Sudačke komisije u Sesvetama tijekom koje su brojni predstavnici medija upoznati s VAR tehnologijom i opremom, u čemu je sudjelovao i najveći svjetski stručnjak za VAR, tehnički direktor IFAB-a David Elleray.

O uvođenju VAR-a u domaća nogometna natjecanja govorio je dopredsjednik HNS-a, predsjednik Komisije nogometnih sudaca i voditelj projekta uvođenja VAR sustava u Hrvatsku Ante Kulušić, te voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac, dok je tehnički direktor International Football Association Boarda (IFAB), neovisnog nogometnog tijela koje mora priznati svako nogometno pravilo prije njegovog usvajanja, te bivši proslavljeni engleski nogometni sudac David Elleray održao kratko predavanje o Video assistant referee sustavu (VAR).

Predstavnici medija imali su potom priliku vidjeti i kako funkcionira korištenje opreme u praksi s nekoliko zanimljivih primjera iz MAXtv Prve lige, uz objašnjenja HNS-ova instruktora za VAR Brune Marića i suca Ivana Bebeka.

"Više sam se umorio u VAR sobi nego na terenu," kazao je Bebek sa smiješkom. Jedan od naših najboljih sudaca imao je priliku biti sudac u VAR sobi na utakmici u Saudijskoj Arabiji.

"Biti VAR sudac je kompleksan posao i velika odgovornost. Kada imaš sve detalje ispred sebe pogreške se ne bi trebala događati. Uvođenje VAR-a je veliki pomak za sve i benifit za suce," kazao je Bebek.

HNS-ov instruktor za VAR Bruno Marić, koji se od aktivnog suđenja oprostio u listopadu prošle godine, naglasio je kako su suci upoznati s opremom koja se koristi u ovom projektu, njenim mogućnostima i ograničenjima. Naglasio je kaako vježbaju na simulatorima uz brojne snimke stvarnih situacija kako bi se razumjela dostupnost različitih kuteva kamere, brzina snimke i interakcija s opremom i osobljem. Ekipu u 'video sobi' čine tri osobe. Jedan od njih je bivši ili trenutni sudac, jedan njegov asistent, a treći video operater.

"Ako nije čista i očita pogreška VAR neće reagirati," naglasio je Marić dodavši: "Da bi sve funkcioniralo trebala bi biti sinergija između sudaca na terenu i ekipe iz VAR sobe."

Cilj VAR-a jest zaustaviti jasne i očite greške te skrenuti pozornost na važne situacije koje je sudac propustio. VAR tehnologija može se koristiti isključivo u trenucima koji mogu promijeniti utakmicu, a to su golovi, kazneni udarci, dosuđeni crveni kartoni ili neprimijećeni incidenti za crvene kartone, te situacije zamjene identiteta.

Voditelj projekta uvođenja VAR sustava u Hrvatsku Ante Kulušić je naglasio kako je proces uvođenja VAR tehnologije vrlo dug i opširan, te da svaki sudac mora proći određeni broj isječaka i utakmica prije nego što je spreman koristiti VAR tehnologiju. Dodao je i kako se nadam da će se uspjeti do proljetnog djela sljedeće sezone uvesti VAR tehnologiju na svaku utakmicu.

"Danas smo na trećem VAR seminaru u Hrvatskoj, a svaki od njih odvija se po strogom protokolu IFAB-a. Ista oprema koju danas vidite koristit će se na hrvatskim stadionima. Proces uvođenja VAR tehnologije je vrlo dug i opširan te svaki sudac mora proći određeni broj isječaka i utakmica prije nego što je spreman koristiti VAR tehnologiju. Ipak, s obzirom na to što će VAR tehnologija donijeti hrvatskom nogometu i na sve ono što je već donijela svjetskom nogometu, ništa nam nije previše teško. Nadam se da ćemo uspjeti do proljetnog djela sljedeće sezone uvesti VAR tehnologiju na svaku utakmicu. Najvažnije je da se greške umanje i izbace, no važno je zapamtiti kako sudac na terenu i dalje odlučuje o svemu, a tehnologija mu samo pomaže da pogleda detalje", poručio je Kulušić.

Projekt uvođenja VAR tehnologije financiran je sredstvima iz Fifnog Forward programa, što je detaljnije objasnila voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac.

"Uvođenje VAR tehnologije dio je strateškog programa Hrvatskog nogometnog saveza za razdoblje između 2016. i 2020. godine, a s planiranjem ovog projekta započeli smo još u vrijeme kada je FIFA donijela odluku kako će VAR tehnologija biti primijenjena na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Prve razgovore o uvođenju VAR tehnologije obavili smo u proljeću 2018. godine te smo nakon toga slijedili sve potrebne korake i pripremili plan projekta kako bismo se aplicirali za sredstva iz Fifinog programa Forward, koji služi za pomoć savezima članovima u provedbi poslovnih i sportskih projekata. Trenutno smo u fazi realizacije projekta te slijedimo strogi protokol kojeg su uvele FIFA i IFAB, a projekt uvođenja VAR-a provodimo u suradnji s vlasnicima televizijskih prava za Hrvatski Telekom Prvu ligu te s tehničkim partnerom Croatelom. Hrvatski nogometni savez prvi je u ovom dijelu Europe koji uvodi VAR tehnologiju, prije svega zato što se svaka utakmica HT Prve lige prenosi na televiziji – a VAR je koristan samo onda kada utakmicu snima dovoljan broj televizijskih kamera preko kojih se situacije ponekad na ekranu mogu vidjeti čišće nego što ih sudac vidi na terenu. VAR tehnologiju počet ćemo koristiti tek onda kada nam IFAB potvrdi da su infrastruktura, tehnologija i suci koji je koriste potpuno spremni."

Sudac je također objasnila kako u Hrvatskoj neće postojati centralna prostorija za VAR tehnologiju, već će na svakom stadionu biti osigurana posebna prostorija kako bi se smanjila mogućnost problema sa signalom.

Nakon uvodne konferencije za medije uslijedilo je predavanje tehničkog direktora IFAB-a te proslavljenog engleskog nogometnog suca Davida Elleraya, koji je dan ranije održao i predavanje za sve suce koji sudjeluju na seminaru.

Elleray je naglasio kako je VAR tehnologija najvažnija i najbrža revolucija u modernom nogometu, ali i kako veliku ulogu u pojašnjavanju onoga što VAR može ili što ne smije imaju i mediji. Cijelu filozofiju VAR-a sažeo je u jednu rečenicu. "Minimalno uplitanje, maksimalni benifit."

"VAR tehnologija je najvažnija i najbrža revolucija u modernom nogometu. VAR se prvi put koristio na nogometnoj utakmici 2016. godine, a već je 2018. godine korišten na najvažnijoj utakmici na svijetu, finalu svjetskog prvenstva. Naša misao vodilja za VAR tehnologiju i za video pomoćne suce jest što manje miješanja u igru uz što veći pozitivan učinak. Cilj VAR-a jest zaustaviti jasne i očite greške te skrenuti pozornost na važne situacije koje je sudac propustio. Fokus je na čiste i jasne pogreške," kazao je dodavši:  "Mediji su vrlo važni za ovaj projekt te novinari mogu pomoći javnosti kako bi razumjela što VAR može, ali i ono što ne može i ne smije. Drago mi je što sam u ime IFAB-a došao u Hrvatsku te mogu svjedočiti ovom posebno trenutku u hrvatskom nogometu. Prije nego što uvedu VAR tehnologiju, svako natjecanje i savez moraju dobiti odobrenje Fife i IFAB-a, a HNS za sada sasvim točno prati raspored uvođenja te su prisutna administracija i instruktori vrlo kvalitetni", kazao je Elleray.

Bivši engleski sudac, koji je sudio prvu utakmicu Davoru Šukeru u dresu Arsenala, otkrio je podatak kako u prosjeku provjera traje jednu minutu.

"U utakmicama Lige prvak na slobodne udarce se troši ukupno 6-7 minuta, a u prosjeku je lopta izvan igre 33 minute. Izgubiti jednu minutu na provjeru je minimalno," dodao je.


Reci što misliš!