Sport

košarka, ht premijer liga

Čuda se događaju! Zadar je izborio majstoricu polufinalne serije protiv Cedevite!

Čuda se događaju! Zadar je izborio majstoricu polufinalne serije protiv Cedevite!
Luka Stanzl/PIXSELL

Nije prvi travanj, nije nikakva šala! Košarkaši Zadra došli su do gostujuće pobjede nad Cedevitom s rezultatom 84-78 i tako izborili majstoricu polufinalne serije Prvenstva Hrvatske! Zadar je kontrolirao utakmicu od prve do posljednje minute i treneru Nazoru, njegovom stručnom stožeru i igračima nitko ne može oduzeti zasluge za ovu pobjedu!

Vrlo dobru prvu četvrtinu odigrali su momci Ante Nazora. Uloga nositelja u zadarskim redovima mijenjala se svakih nekoliko posjeda, pa valja izdvojiti jako dobre role Dašića, Marića, Žorića, a na koncu i Brzoje. Dašićevim polaganjem nešto više od pola minute do isteka četvrtine, Zadar je poveo i s 22-16, a zahvaljujući Žoriću u posljednjem napadu ta je prednost i obranjena pa smo zvuk sirene dočekali s vodstvom gostujućeg sastava 24-18.

Polufinale doigravanja, 4. utakmica: KK Cedevita - KK Zadar 78-84 Polufinale doigravanja, 4. utakmica: KK Cedevita - KK Zadar 78-84

Na početku druge dionice razigrao se Bašić te je asistencijom za Žorića i vlastitim košem čuvao zadarsko vodstvo pod naletima Pullena i Banića. Nažalost, to nije dugo potrajalo jer upravo se navedeni dvojac pobrinuo da Cedevita dođe do vodstva 29-28, no opet se ukazao Bašić i pogodio tricu za novo vodstvo Zadra.

Gdje je stao Bašić, nastavili su Špralja, Božić i Magarity pa je Zadar, unatoč vrlo dobro raspoloženom domaćinu, poluvrijeme dočekao s prednošću 44-42. Unatoč pobjedi u prethodnom susretu, malo se tko mogao nadati takvom ishodu nakon 20 minuta ako se sjetimo kako je Zadar izgledao posljednji put u Zagrebu.

Zadarske strijelce na poluvremenu je predvodio Božić s 8 koševa, po 7 su dodali Špralja i Dašić, a 6 su postigli Bašić i Žorić.

Nakon dvije i pol minute u nastavku, Cedevita je izjednačila na 46-46 polaganjem Ramljaka, a potom i povela košem Stipanovića. Njima su se pridružili Murić i Stipanović pa je domaćin uskoro poveo i s 55-48.

Koševima Dašića i Žorića, Zadar je ipak uspio smanjiti zaostatak, a tricom Bašića i izjednačiti u 26. minuti na 46-46. Uslijedio je i koš Magarityja za novo vodstvo, pa je Rimac pozvao prvu minutu odmora u drugoj polovici utakmice.

Dvije minute pred istek treće dionice Bošnjak je poravnao rezultat na 59-59. Jedno je slobodno bacanje potom pogodio Žorić, dok je oba promašio Dašić, no s druge strane, doduše iz igre, nije bio precizan ni Banić pa je posljednji napad pripao gostima. Odgovornost je preuzeo Žorić i pogodio za vodstvo Zadra 62-59 pred posljednjih 10 minuta igre.

Nakon tri minute igre u posljednjoj dionici Cedevita je povela polaganjem Stipanovića i jednim slobodnim bacanjem Žganeca sa 63-62, no uslijedile su dvije uzastopne trice Bašića i Zadar je opet preuzeo kontrolu nad rezultatom. Jedno slobodno bacanje Brzoje i koš Dašića, a potom i dva pogođena penala Bašića priskrbili su Zadru vodstvo od čak 10 koševa razlike (73-63) nešto više od tri pol minute prije kraja susreta.

Pullen je nakratko smanjio zaostatak domaćina, no uslijedili su novi koševi Dašića i Žorića, koji je dodao i jedno slobodno bacanje i Zadar je dvije i pol minute prije kraja imao čak 13 koševa prednosti, 78-65! Pokazalo se to nedostižnim za zagrebački sastav i Zadrani su na koncu mogli proslaviti nevjerojatnu pobjedu s rezultatom 84-78.

Luka Žorić je bio najbolji strijelac u pobjedničkom sastavu s 18 koševa, 17 je dodao preporođeni Bašić, a po 13 su zabili Dašić i Božić. Međutim, i svi ostali su odigrali izvrsne role i zaslužuju čvrsti stisak ruke!

Teško je išta napisati nakon ovakve kontrole nad igrom u režiji košarkaša Zadra. Isti oni, doduše bez Maria Littlea, koje smo do nedavno kudili sada su zaslužili da ih se slavi kao velike pobjednike. Istina, još uvijek ništa nije gotovo, na rasporedu je i majstorica koja će se igrati na Višnjiku, no ovo je pobjeda koja Zadranima donosi novu nadu u prolazak u finale. Ma tko se tome mogao nadati??

Znali smo kritizirati trenera Antu Nazora i njegov stručni stožer. Njihove igrače pogotovo. Međutim, došlo je vrijeme da pregrizemo jezik i priznamo kako su svi skupa izvukli svoj maksimum i izborili nešto čemu se prije samo tjedan dana apsolutno nitko nije nadao!

HKS još uvijek nije objavio termin majstorice pa ćemo vas o njemu izvijestiti naknadno.


Reci što misliš!