Sport

samo je faul trebalo napraviti....

Kakva šteta! Izvrsni Zadrani pokleknuli u posljednjem napadu i propustili Cedevitu u finale

Kakva šteta! Izvrsni Zadrani pokleknuli u posljednjem napadu i propustili Cedevitu u finale
Z.Kucelin/KK Zadar

Tribine Krešine dvorane bile su ispunjene do posljednjeg mjesta, a atmosfera točno onakva kakvu odlučujuća polufinalna utakmica zaslužuje! Nažalost, nedovoljno za pobjedu opet fantastičnog Zadra. Jedna nesmotrenost domaće momčadi i trica Pullena s 8 metara odlučili su putnika u finale.

Još jedno vrhunsko otvaranje utakmice u režiji Zadra. Na polovici prve dionice, zahvaljujući tricama Marića i Dašića, Zadar je stigao do vodstva 11-2. Samo tri minute kasnije stigao je domaćin i do 10 koševa viška zahvaljujući još jednoj trici Dašića, no Banić i Cobbs smanjili su na 19-13 pa je Nazor pred posljednjih 55 sekundi prve dionice pozvao minutu odmora.

Polufinale doigravanja, 5. utakmica: KK Zadar - KK Cedevita 71-72 Polufinale doigravanja, 5. utakmica: KK Zadar - KK Cedevita 71-72

U preostalom vremenu tek je Brzoja pogodio jedno slobodno bacanje pa smo drugu četvrtinu dočekali s vodstvom Zadra 20-13.

Unutar samo 50 sekundi igre po povratku na parket trice su pogodili Bašić i Vuković i Zadar je poveo s 26-13 na što je Rimac reagirao time-outom. U nastavku su njegovi igrači reagirali s četiri uzastopna koša, a točno u tim trenucima je nezgodno doskočio Vuković te je morao napustiti igru.

Uspio je Zadar preko Dašića i Žorića vratiti 10 koševa viška i s njima ući u posljednji napad, no Marić tada radi prekršaj nad Stipanovićem koji je pogodio poluhorog, a potom i slobodno bacanje za konačnih 37-30 nakon 20 minuta igre.

Na polovici susreta Zadrane je s 12 koševa predvodio Dašić, dok je 7 dodao Žorić, a 6 Božić. Kod Cedevite je najraspoloženiji bio Cobbs s 11 ubačaja, dok je Stipanović dodao 8.

Nije dugo trebalo da se Zadrani vrate na dvoznamenkastu prednost, a zaslužni su bili Marić, Božić i Dašić. I točno kad je Zadar vodio 43-34, igru je morao napustiti i Žorić zbog nezgodnog pada u borbi za loptu. Srećom, njegovo je izbivanje bilo kratkog vijeka, no sasvim dovoljno da Cedevita smanji na 48-44.

Nažalost, Zadar se nije uspio do kraja oporaviti, a 35 sekundi prije kraja treće dionice Cobbs je pogodio tricu za samo 55-53. Nazor je pozvao svoju tek prvu minutu u drugom poluvremenu na kojoj nije ništa kvalitetnog dogovorio jer loptu je izgubio Dašić pa je posljednji napad pripao gostima. Srećom, raspoloženi Cobbs ovaj put nije provukao loptu kroz obruč i Zadar je ipak sačuvao vodstvo pred posljednju dionicu.

Košem Stipanovića Cedevita je izjednačila na 55-55 što je bilo prvo izjednačenje nakon 2-2. Ipak, Žorić i Dašić (tricom) su se pobrinuli za novih 5 koševa viška 7 i pol minuta pred kraj susreta. Ipak, ni to vodstvo nije dugo trajalo jer Pullen i Murić su uskoro izjednačili na 64-64, a do kraja je ostalo nešto više od  4 minute. Nazor je pozvao i drugu minutu odmora.

Nije trebalo dugo čekati na prvo vodstvo Cedevite u utakmici. Murić je pogodio tricu za 67-65, a potom i Stipanović iz skoka u napadu za 69-65, pa je zadarska klupa pozvala svoju posljednju minutu odmora.

Sljedeće izjednačenje dočekali smo minutu i 20 sekundi prije kraja kada je Dašić položio i tome dodao slobodno bacanje za 69-69. Na semaforu su ostale 42 sekunde, rezultat se nije mijenjao, a Cobbs je izgubio loptu i Zadru podario ključ pobjede u ruke.

Nažalost, Zadrani nisu iskoristili skraćeni napad, trica Lovre Bašića nije pronašla put do koša. Uslijedila je borba za loptu, a ona je pobjegla van terena. Tek poslije pregleda snimke sudačka e trojka posjed dodijelila domaćinu.

Iz tog posjeda izrodila su se dva slobodna bacanja za Žorića koji je pogodio oba 16,9 sekundi pred posljednji zvuk sirene. Gosti su zvali time-out, Zadranima je ostao još jedan prekršaj pred iskorišten bonus. Zaista idealna situacija.

Međutim, taj prekršaj nisu znali iskoristiti. Cedevita se prošetala kroz zadarsku polovicu, a lopta je pronašla Pullena koji je stajao na 8 metara od koša. I pogađate – pogodio je svoju drugu tricu večeras za pobjedu gostiju 72-70. Par zar se zaista nitko nije dosjetio prekinuti njihov napad prekršajem??? Zaista nevjerojatna situacija...

Bilo kako bilo, Zadrani su s parketa ispraćeni aplauzom jer prikazali još jednom vrhunsku predstavu protiv višestruko skupljeg protivnika. Ovakav se ishod nekako očekivao tijekom cijele polufinalne serije, no kad te samo sekunde dijele od pobjede i jedna potpuna nesmotrenost, onda ostaje gorak okus u ustima...

Šteta, kakva šteta...

KK Zadar – KK Cedevita 71-72 (20-13, 17-17, 18-23, 16-19)

KK Zadar: Bašić 7, Marić 5, Žorić 15 (14 sk, 5 as), Magarity, Krajina, Dašić 20, Vuković 3, Brzoja 3, Špralja 4, Božić 13.

KK Cedevita: Pullen 10, Cobbs 22, Krušlin 5, Katić 2, Žganec 2, Stipanović 16, Banić 10, Bošnjak, Cook, Ramljak, Mustapić 2, Murić 5.


Reci što misliš!