Sport

Nogomet, Prva HNL

Dinamu slavio u derbiju protiv Hajduka, Osijek na kraju treći

Dinamu slavio u derbiju protiv Hajduka, Osijek na kraju treći
Slavko Midžor/PIXSELL

Na oproštaju od ove sezone nogometaši Dinama su u velikom derbiju hrvatskog nogometa na stadionu Maksimir pred 15.000 gledatelja pobijedili Hajduk sa 3-1 i na najljepši način proslavili 20-ti naslov prvaka.

Bila je to sjajna utakmica s mnogo trke i prilika na obje strane, a 'modri' su posve zasluženo stigli do treće pobjede protiv Hajduka ove sezone. Nažalost, sjajan dojam pokvarili su navijači izazvavši dva prekida zbog vatrometa. Torcida je prekinula utakmicu u 61. minuti, a BBB 15 minuta kasnije, pa je sudac Ivan Bebek produžio susret za čak osam minuta.

Junak utakmice bio je dvostruki strijelac Mario Gavranović, a sjajnu predstavu pružio je i Arijan Ademi koji je asistirao kod sva tri gola 'modrih'.

Dinamo je poveo u 20. minuti golom Izeta Hajrovića, na 2-0 je povisio Gavranović u 49. minuti, a isti je igrač šest minuta kasnije povisio na 3-0. Rezultat je smanjio Mijo Caktaš u 68. minuti, svojim 19. golom ove sezone čime je postao najbolji strijelac prve HNL.

Hajduk je ovim porazom ostao bez trećeg mjesta koje je zauzeo Osijek pobjedom protiv Intera sa 3-1. Inter je poveo fantastičnim pogotkom Igora Postonjskog u 15. minuti, no domaćin je u nastavku susreta okrenuo rezultat golovima Dmitra Lope (43),  Marina Pilja (50) i Petra Bočkaja (84).

Osijek i Hajduk su na koncu zaključili sezonu sa po 62 boda, no Osijek je bio bolji u međusobnim susretima. Osijek je ove sezone dva puta pobijedio Hajduk (4-1, 2-0), jednom su slavili Splićani (1-0), a jedan susret je završio bez golova.

Treće mjesto donosi plasman u 2. pretkolo Europske lige, a četvrta pozicija vodi u 1. pretkolo Europske lige što znači raniji početak sezone. Hajduk će tako zbog glazbenog festivala Ultre, koja se održava od 12. do 15. srpnja na Poljudu, na startu europske sezone morati igrati u Dugopolju.

Osvojivši treće mjesto Osijek je ponovio najbolji plasman kluba u HNL-u uopće, a posljednji se put dogodio još u sezoni 2007/08. Zanimljivo, i te sezone je Osijek posljednji susret igrao protiv Intera, ali u Zaprešiću i pobijedio je sa 3-1.

U trećem nedjeljnom susretu najugodnije iznenađenje sezone Gorica je na gostovanju pobijedila Lokomotivu sa 3-2.

Dinamo je na koncu slavio sa 92 boda, Rijeka je druga sa 67 bodova, Osijek i Hajduk imaju po 62 boda, a zatim slijede Gorica (59), Lokomotiva (49), Slaven belupo (37), Inter (31), te Istra 1961 (25) i Rudeš (14).

Iz lige je ispao Rudeš, dok će istra 1961 igrati u dodatnim kvalifikacijama protiv Šibenika. Direktan plasman u Prvu HNL izborio je Varaždin.

Standings provided by Sofascore LiveScore


Reci što misliš!