Sport

nogomet, kvalifikacije za euro 2020

Kaluklacije za EURO: Hrvatska i dalje sama odlučuje o svojoj sudbini

Kaluklacije za EURO: Hrvatska i dalje sama odlučuje o svojoj sudbini
Luka Stanzl/ PIXSELL

Neočekivani rezultat u Azerbajdžanu pokvario je dojam nakon sjajne hrvatske predstave u Slovačkoj, te otežao plasman "Vatrenih" na Europsko prvenstvo 2020. godine. Međutim, svjetski doprvaci i dalje sami odlučuju o svojoj sudbini.

Do kraja kvalifikacija još su tri kola i dvije pobjede sigurno donose EURO. I u slučaju kiksa "Vatrenima" ostaje plan B, play-off Lige nacija.

U posljednja tri kola hrvatska reprezentacija će dva puta igrati kod kuće - 10. listopada u Splitu će ugostiti Mađarsku, a u zadnjem kolu 16. studenog na Rujevicu dolazi Slovačka. Između ove dvije utakmice Dalićeva momčad gostuje u Walesu, tri dana nakon splitskog ogleda protiv Mađara.

Pobjede protiv Mađarske i Walesa sigurno donose EP, no postoji mogućnost da na koncu ne završimo među dvije najbolje ekipe u skupini.

Tada bi vizu za EURO tražili u play-offu Lige nacija. Iz svakog od četiri jakosna razreda Lige nacija jedna reprezentacija će se plasirati na europsko prvenstvo.

U play-offu će sudjelovati po četiri reprezentacije u svakom jakosnom razredu i to one koje nisu uspjele izboriti plasman na EURO kroz kvalifikacije. Hrvatska je bila deveta, što znači da pet reprezentacija koje su bile ispred nas moraju izboriti EURO kroz kvalifikacije, Engleska, Španjolska, Francuska, Italija i Belgija su praktički unutra, što znači da Hrvatska već ima gotovo sigurno doigravanje u ožujku.

Hrvatska trenutačno vodi u skupini s 10 bodova, a bod manje imaju Slovačka i Mađarska, dok je Wales četvrti sa šest bodova, ali i utakmicom manje. Azerbajdžan je odavno ispao iz svih kombinacija i nakon pet kola ima samo jedan bod, nažalost osvojen baš protiv Hrvatske.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić je više puta istaknuo kako će 15 bodova biti dovoljno za plasman na EURO.

"Kiksali smo i zakomplicirali si situaciju koja je mogla biti znatno komotnija. Ipak, moramo ići dalje i spremati se za novu utakmicu. Za plasman na EP nam treba 15 bodova i nije bitno kada ih osvojimo," poručio je Dalić nakon ogleda u Bakuu.

Međutim, baš je Hrvatska ispala s 15 bodova i to u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2000. godine. Hrvatska je u skupini 8 bila treća s 15 bodova, a prve dvije pozicije su zauzele Jugoslavija (17) i Irska (16). 

Hrvatska je tada imala sve u svojim rukama, U zadnjem kolu je trebala pobjedu protiv Jugoslavije na stadionu Maksimir.

Poveli smo 1-0 golom Alena Bokšića, gosti su potom okrenuli rezultat preko Predraga Mijatovića i Dejana Stankovića. Mario Stanić je izjednačio početkom nastavka i premda smo od 41. minute imali igrača više, nismo uspjeli zabiti pobjednički gol koji bi nas odveo na EURO.

RASPORED:

10. listopada 
HRVATSKA - Mađarska
Slovačka - Wales

13. listopada
Wales - HRVATSKA
Mađarska - Azerbajdžan

16. studenog
Azerbajdžan - Wales
HRVATSKA - Slovačka

19. studenog
Slovačka - Azerbajdžan
Wales - Mađarska


Reci što misliš!