Sport

košarka, aba liga

Zadar se u drugom poluvremenu 'raspao' i bodove ostavio u Podgorici

Zadar se u drugom poluvremenu 'raspao' i bodove ostavio u Podgorici
Budućnost VOLI

18 minuta sjajne igre i još nekoliko solidne, definitivno nisu dovoljne za gostujuću pobjedu Zadra nad Budućnosti. Trupe Ante Nazora dobro su stajale na parketu veći dio prvog poluvremena, no pobjeda je unatoč tome, potpuno zasluženo, ostala u dvorani Morača.

Unatoč sasvim solidnom početku utakmice, Zadar je sredinom prve dionice počeo gubiti kontrolu nad igrom, što je domaćinu omogućilo vodstvo 15-9. Morao je stoga Ante Nazor vrlo brzo posegnuti za prvom minutom odmora. 

Taj se potez isplatio jer Zadar je koševima Ivanova i Junakovića smanjio na 15-14, a tricom Siriščevića je potom i poveo sa 17-16. Uslijedio je i koš Allena iz 'odbojke' za ukupnih 10-1 gostiju u manje od dvije minute igre.

Na koncu prve dionice minimalnih 28-27 u korist Zadra, a tu svakako valja istaknuti sjajnu rolu Fundića koji je postigao čak 9 uzastopnih koševa za gostujuću momčad.

Polaganje Allen, trica Siriščevića te horog Fundića na početku druge dionice omogućili su Zadru vodstvo 35-27 nakon samo 2 minute igre. Još samo minuta i pol bila je potrebna da Zadar povede i s 40-32, pa je i Srđan Subotić također pozvao minutu odmora nakon koje je njegova momčad smanjila na 40-36.

Seriju domaćina tricom je prekinuo Gilbert i zadarska se igra opet donekle stabilizirala. U tim je trenucima i trener Nazor potpuno promijenio petorku, pa je minutaža dopala i Planinića, Marića, a nešto ranije i Uljarevića te Vukovića. 

I do posljednje je minute sve lijepo izgledalo, no tada je uslijedio kratkotrajni 'blackout' koji su domaći košarkaši iskoristili i izjednačili na 47-47 i to samo 20 sekundi do kraja poluvremena. U posljednjem je napadu Allen preuzeo odgovornost, no Podgoričani su imali jedan prekršaj na raspolaganju s kojim su presjekli zadarski napad, a nakon izvođenja lopte uslijedio je pomalo nerezonski šut Vukovića koji nije pronašao put do obruča, pa smo s izjednačenim rezultatom dočekali 15 minuta predaha.

Početkom drugog poluvremena iznimno loše vijesti za Zadar, naime Ive Ivanov zatražio je izmjenu kada što je nezgodno doskočio nakon jedne pretrpljene blokade. U igru se više nije vraćao i trebat ćemo sačekati prve informacije o težini njegove ozljede. Nedugo nakon kapetana igru je napustio i Siriščević s nakupljena prekršaja.

Unatoč poteškoćama, Zadar nije dopuštao Budućnosti da napravi preveliku razliku, a tek kad je domaćin otišao na 5 koševa viška (60-55), trener Nazor je pozvao minutu odmora. Do kraja dionice je ostalo 5 i pol minuta.

U igri Zadra nije bilo veće promjene nakon dogovora s trenerom, a napad je u potpunosti zakazao, pa je Budućnost do kraja treće dionice vodila sa 73-65.

U preostalih 10 minuta domaćin je rutinski odradio posao i ne samo sačuvao već i povećavao svoju prednost ponajprije zahvaljujući sjajnom šutu za tri poena. Zadarski šut za tri poena? Očajan, čak 18 uzastopnih promašaja! Sušta suprotnost prvom poluvremenu...

Na koncu potpuno zaslužena pobjeda podgoričke momčadi s rezultatom 93-80.
Najbolji strijelac u sastavu Zadra bio je Allen sa 16 koševa, po 14 su dodali Fundić i Siriščević, a pokraj njih nitko više nije bio dvoznamenkast. Kod gostiju čak petero dvoznamenkastih i upravo je ta širina u kombinaciji s raznovrsnošću napadačkog arsenala odnijela prevagu na stranu domaćina.

Napomenimo i kako je James Farr još jednom pokazao da je u ovom trenutku najslabija karika Nazorove momčadi. Tek nekoliko bljeskova i kratkotrajna naznaka kvalitete ipak je premalo za nekoga tko je trebao biti jedan od nositelja igre. Trener je već jednom na naš upit odgovorio kako ga neće predugo čekati, pa će biti zanimljivo popratiti razvoj situacije jer Amerikanac očigledno ne donosi ono što se od njega i očekivalo.

Zadranima sada ne preostaje drugo nego da što prije, po mogućnosti već na povratnom putovanju, zaborave ovaj poraz i u potpunosti se fokusiraju na sraz protiv Cibone koji je na rasporedu već u srijedu u sklopu HT Premijer lige.

Rezultati by SofaScore


Reci što misliš!