Sport

u tri godine zadru pripalo 750 tisuća kuna

Hrvatski olimpijski odbor potvrdio odličnu suradnju s Gradom Zadrom i Županijom

Hrvatski olimpijski odbor potvrdio odličnu suradnju s Gradom Zadrom i Županijom

U prostorijama zadarskog Jedriličarskog kluba Uskok održana je 30. redovna sjednica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

Nakon prigodne riječi predsjedavajućeg sjednice, čelnika HOO-a Zlatka Mateše, predstavnike “olimpijske vlade” pozdravili su dogradonačelnica Zadra Jagoda Surać, pročelnik Zadarske županije za kulturu, obrazovanje i sport Ivan Šimunić, kao i pročelnica istovrsnog resora na gradskoj razini Dina Bušić. Naravno, dobrodošlicu gostima iz nacionalne olimpijske udruge poželio je i najizravniji domaćin, predsjednik JK Uskok Ive Mustać.

Skupu su nazočili i istaknuti članovi kluba, predvođeni zlatnim olimpijcem iz Rija i evidentnim kandidatom za Tokio Šimom Fantelom (dijete Uskoka, danas u JK Sv. Krševan), kao i vrsnim članicama koje se nadaju olimpijskom nastupu - Enijom Ninčević i Mihaelom de Micheli Vitturi.

Uvod u sjednicu bilo je izlaganje Siniše Krajača, pomoćnika glavnog tajnika HOO-a za programe lokalnog sporta, a tema - Programi suradnje HOO-a i sportskih zajednica Grada Zadra i Zadarske županije, što je sažeto i u vrlo atraktivnu prigodnu brošuru.

"Ukupno je pet programa HOO-a koje provodi Ured za programe lokalnog sporta, a kroz koje donacijama pomaže lokalnim sportskim zajednicama. Od 2016. godine u gradu Zadru je kroz razne projekte donirano oko 750.000 kuna. Ulagalo se u opremu, rekvizite, uređenje sportskih terene, nabavljeni su kombiji za prijevoz sportaša. Osim toga, svake godine po nekoliko stotina djece sudjeluje u svakoj manifestaciji koja promiče olimpizam, poput Međunarodnog olimpijskog dana, Hrvatskog olimpijskog dana i Olimpijskog festivala dječjih vrtića koje sjajno organizira Sportska zajednica grada Zadra. Novi program, s kojim Ured HOO-a kreće od 2020., proširit će ovu suradnju, pomaknuti neke granice i ozbiljno utjecati na očuvanje zdravlja građana i poticanje zdravstvenog turizma", istaknuo je Krajač, dodavši da nimalo ne čudi što je Sportska zajednica grada Zadra prvi dobitnik HOO-ove Nagrade Milan Neralić za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini.

Upravo je Pravilnik Nagrade M. Neralić doživio na ovoj sjednici ublažavanje kriterija kandidature, s 25 godina “staža” potencijalnim kandidatima, i udrugama i pojedincima, smanjen je temeljni preduvjet - duljina djelovanja u sportu na lokalnoj razini - za pet godina.

U Financijskom izvješću HOO-a za razdoblje do 31. kolovoza ove godine istaknuta je uredna prihodovna dinamika, a najvažnije brojke se odnose na ukupnih 105 milijuna kuna (63,68 posto), od čega je iz državnog proračuna pristiglo 98,1 milijun kuna (65,57 posto).

Ukupna brojka sportašica i sportaša, korisnika HOO-ovih razvojnih programa gotovo se zaokružila na 400. U razvojnom programu I. od 1. rujna novi korisnik je Dino Šimunec (karate), a u razvojnom programu II./1, također od 1. rujna, novi su Nika Manestar (jedrenje) i David Ledinski (skokovi u vodu) te od 1. listopada Matej Nikolić (taekwondo). U razvojni program III. od 1. listopada uvršteni su Deni Andrun Razić, Lucija Domić, Laura Glasnović I Matija Ružić (svi iz taekwondoa) te Izabela Krakić, Fabio Ipsa, Ivan-Ante Grgić, Toni Crnjak i Lovro Čondrić (svi iz veslanja). U Olimpijskom programu Tokio 2020. status evidentne olimpijske kandididatkinje od 1. kolovoza zaslužila je jedriličarka Elena Vorobeva. Podsjetimo, na srpanjskom SP-u u Japanu dvije su hrvatske jedriličarke u klasi laser radial ostvarile rezultat vrijedan olimpijske norme za Tokio - Elena Vorobeva na 20. i Sandra Lulić na 25. mjestu, no, budući da Hrvatska ima samo jednu kvotu za spomenutu klasu, status evidentne kandidatkinje pripao je bolje plasiranoj reprezentativki. Sandra Lulić nominirana je u kategoriju predolimpijskih kandidatkinja, a u istoj skupini je od 1. listopada i Karla Prodan (judo). Nakon što je krajem veljače, zbog neodlaska na SP, izgubila status potencijalne olimpijske momčadi, hrvatskoj seniorskoj košarkaškoj reprezentaciji (ukupno 14 igrača) vraćen je taj status temeljem dobivene pozivnice za olimpijski kvalifikacijski turnir. Sukladno tome, košarkaški izbornik Veljko Mršić od 1. studenoga postaje korisnik HOO-ova Programa sufinanciranja rada trenera, i to u kategoriji trenera ekipnog olimpijskog sporta. Budući da je nedavno podnio ostavku na dužnost, izbornik mlađe seniorske nogometne reprezentacije Nenad Gračan od 1. listopada prestaje biti korisnik HOO-ova trenerskog programa.

U Ocjenjivački sud Nagrade HOO-a Matija Ljubek 2019. imenovani su: Klaudija Klikovac - Bubalo (predsjednica), Marijo Možnik, Dubravko Šimenc, Branko Zorko, Sanda Čorak, Damir Knjaz i Boris Mesarić.

Hrvatski auto i karting savez dobio je pozitivno mišljenje Vijeća HOO-a za organizaciju Zagreb Opena - 46. INA Delta Rallyja u lipnju 2020. godine. U istom mjesecu Hrvatski košarkaški savez kandidira se za domaćinstvo olimpijskog kvalifikacijskog turnira, što je HOO jednoglasno podržao. Sljedeća sjednica Vijeća HOO-a zakazana je za 25. studenoga.


Reci što misliš!