Sport

Nogomet, kvalifikacije za Euro 2020

Kalkulacije: Hrvatska na koračić do plasmana na Euro

Hrvatska nogometna reprezentacija na korak je do plasmana na Europsko prvenstvo 2020. godine nakon što je u susretu 6. kola E skupine pred 33.000 gledatelja na stadionu Poljud pobijedila Mađarsku sa 3-0.

Svjetski doprvaci vode na ljestvici skupine sa 13 bodova, Slovačka je druga sa 10 bodova, Mađarska ima devet, a Wales sedam bodova, ali i utakmicu manje. Na začelju je Azerbajdžan s jednim bodom.

Do kraja kvalifikacija svaka reprezentacija ima po još dva ispita, izuzev Velšana ispred kojih su još tri susreta.

Podsjetimo, plasman na EURO 2020. izborit će dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine.

Hrvatska već u nedjelju u Cardiffu može sve riješiti i osigurati EP, a ako ne uspije ostaje joj još jedna prilika, 16. studenog na Rujevici protiv Slovačke.

U slučaju pobjede u Walesu, odabranici Zlatka Dalića imali bi 16 bodova i osigurali bi plasman na EURO koji će se iduće godine održati u 12 europskih zemalja. Do 16 bodova mogu i Slovaci, koji bi morali kod kuće pobijediti Azerbajdžan, a potom osvojiti i tri boda na Rujevici. No da bi skinuli Hrvatsku s prvog mjesta morali bi u Rijeci nadoknaditi poraz 0-4 iz Trnave.

U slučaju da Hrvatska u nedjelju osvojio bod, odluku bi odgodila do 16. studenog i dvoboja protiv Slovačke. Bio bi to susret u kojem bi nama bio dovoljan i bod, dok bi Slovaci morali juriti po tri boda.

Naravno, najgore bi bilo kada bi Dalićevi odabranici u nedjelju doživjeli poraz. Tada bi se i Velšani vratili u igru, pa bi se situacija zakomplicirala jer bi se za dva mjesta borile četiri reprezentacije. No, svjetski doprvaci bi i u toj situaciji imali sve u svojim rukama, utakmicu sa Slovacima na svom terenu u kojoj bi nam bod bio dovoljan.

U slučaju pobjede protiv Hrvatske i Azerbajdžana, Wales bi došao na 13 bodova, a Mađarska, ako u nedjelju pobijedi Azere imala bi 12 bodova. No u zadnjem kolu Wales i Mađarska igraju međusobno i samo nas jedna ekipa može preskočiti. Slovaci bodom na Rujevici i pobjedom protiv Azerbajdžana, također dolaze na 14 bodova, ali uz slabiji međusobni skor od Hrvatske.

Za nas je najgora opcija poraz ili remi protiv Walesa i poraz od Slovačke na Rujevici. U takvom raspletu iznad "Vatrenih" u isto vrijeme mogu Wales ili Mađarska, te Slovačka.

Standings provided by Sofascore LiveScore


Reci što misliš!