Sport

Košarka, ABA liga

Cosey i Ramljak potopili bivšu momčad, navijači Zadra skandirali "uprava odlazi"!

Cosey i Ramljak potopili bivšu momčad, navijači Zadra skandirali
Zadar/ Zvonko Kucelin

Košarkaši Zadra poraženi su večeras u 2. kolu ABA lige u Krešinom domu pred oko 2 tisuće najvjernijih navijača od momčadi Krke rezultatom 77-85 i ostavili domaćinima puno upitnika iznad glave i veliko nezadovoljstvo na tribinama.

Klasična košarkaška priča u susretima Zadra i Krke ponovila se i večeras, tako da bi gosti iz Novog Mesta da mogu, rado češće gostovali u Zadru gdje u ABA ligi imaju skor od 8 pobjeda i 4 poraza.

ABA liga, 2. kolo: KK Zadar - KK Krka 77-85 Aba liga, 2. kolo: KK Zadar - KK Krka 77-85

Košarkaši Zadra, neovisno o sezoni, o rosteru protiv Krke u Krešinom domu startaju dizelaški sporo i neinventivno. Tako su i večeras gosti lako stigli do 5-0, a prve koševe za domaće nakon  gotovo tri minute suše postiže Junaković za 2-5. Gosti s dvije trice Ramljaka i Marinellija vrlo bježe na 4-11.

Međutim tada slijedi "Fundić show" koji u narednim minutama uz besprijekoran šut (5/5) i 10 poena te čudesnim fintama ispod koša kojih se ne bi posramio niti Stipe Šarlija u najboljim danima, vraća Zadar u utakmicu i na početku 8. minute dovodi domaće do egala, 14-14.

Gosti ponovo bježe na 3 razlike, ali tada se ukazuje dotad nevidljivi Siriščević koji s dvije vezane trice odvodi Zadar na prvi mali odmor s vodstvom 22-19.

Fundić nastavlja fenomenalnom partijom i na početku druge dionice, te zabija prvih 11 poena Zadra i domaći u 26. minuti vode 33-26. Fundić (šut 10/10) je u tom trenutku zabio 21 od Zadrovih 33 poena! Imali su u tom razdoblju Zadrani i +8 (31-23) u jednom trenutku. Ipak gosti se konsolidiraju i polovinom 19. minute se približavaju na 38-34. Košem Junakovića na veliki odmor odlazi se vodstvom Zadra 41-36.

Fenomenalan učinak novog miljenika zadarskih navijača, Stefana Fundića, zasjenio je sve druge statističke podatke iz prvog dijela utakmice. U 15 minuta na parketu zabio je 21 koš uz savršen šut 10/10 iz igre i 1/1 s linije bacanja, uz 2 skoka, 2 asistencije, te po jednu blokadu i ukradenu loptu (valorizacija 24)! Nakon do poda majstore!

Ipak, Fundićev učinak ne može zamagliti podatak da se na utakmici nije ukazao najbolji zadarski strijelac Allen koji je učinkom ostao na nuli, o Farru ne treba ni trošiti riječi jer je ponovo uspio srušiti vlastiti rekord i u 3:17 minuta na parketu uspio je skupiti 3 penala. Gilbert je odigrao skoro 16 minuta uz gotovo nikakav učinak. Junaković je zabio 9 poena uz 4 asistencije, Siriščević je ostao na one dvije trice i 6 poena ali i 5 skokova.

Za pobjedu Zadra u ovoj utakmici ipak će se Fundiću i Junakoviću trebati priključiiti još netko.

Kod gostiju Ivan Ramljak je stavio 7 poena, a Lapornik i Jošilo po 5.

Na početku treće dionice ukazuje se napokon Gilbert koji zabija tricu i Zadar ide na +8, 44-36. Istu razliku domaći imaju i početkom 23. minute, ali tada Junaković i Allen rade četiri uzastopne pogreške u napadu i gosti to koriste za seriju 7-0 te dolaze na -1, 46-45.

Gosti ponovo prelaze u vodstvo (48-49) košem Jošila na početku 26. minute, a nešto kasnije imaju 53-55. Međutim, trećom tricom Gilberta, prvim koševima Allena i bacanjem Siriščevića, Zadar u posljednju dionicu ulazi s +4, 59-55.

Krka postiže prva četiri poena u posljednjoj dionici za novi egal, a Zadar uzvraća istom mjerom za 63-59. Na isteku 24. minute priča je ponovo u egalu, 67-67. Zadar se muči, na parket se vraća Gilbert kojeg je nakon dobre dionice u 3. četvrtini Nazor zaboravio na klupi. Zadar nema napadačkih ideja, Allen je totalno van utakmice, Fundić se nakupio penalima i ne miriše na dobro.

Zadar ipak ponovo vodi 70-67, ali gosti se ne predaju, njuše mogućnost da po tko zna koji put odnesu bodove iz Krešinog doma. I naravno, kako to obično biva ukazuje se uz odličnog Ramljaka još jedan bivši igrač Zadra, Cosey, koji će na koncu odvesti svoju momčad do pobjede. U odlučujućim trenucima zabija dvije trice, poentira uz fenomenalan ulaz, asistira Balažiću za njegovu tricu, te na koncu stavlja i jedno bacanje za 74-81 na 15 sekundi do kraja.

Završilo je potpuno zasluženom pobjedom gostiju 77-85, što su objektivni zadarskli navijači nagradili pljeskom, dok su Nazor, dio igrača i uprava zaslužli zvižduke i povike "uprava odlazi!". Jedini je iskreni pljsak zaslužio Fundić kad je u posljednjoj minuti izišao iz igre zbog 5 penala.

I zaista, u tri važnije službene utakmice na početku sezone: Budućnost, Cibona i Krka (zanemarimo sad Škrljevo i Vrijednosnice Osijek) Nazorov i Longinov Zadar nije pokazao ama baš ništa što bi davalo nadu da mogu puno bolje od do sad prikazanog. Bez napadačke ideje, bez snage i koncentracije u drugim poluvremenima, kronični nedostatak skoka, bez  ideje kako se braniti i obraniti, uz obilje pogrešaka, ako se nešto hitno ne promijeni, zadarske navijače čeka još jedna sezona patnje, a o nekavim trofejima ne smije se ni sanjati.

Fundić je jedini u redovima Zadra koji zaslužuje visoku ocjenu za svoju prezentaciju iako je i on pao u drugom dijelu, ali ne svojom zaslugom, Na koncu je završio s 24 poena i 6 skokova (valorizacija 30). Siriščević je dodao 17 poena uz 6 skokova ali je i napravio puno grešaka u završnici kao i Junaković koji je stavio 13 uz 8 asistencija ali i 4 izgubljene lopte. Gilbert je zabio 9, Marić 8 a večeras užasno loš Allen 6 (šut 1/10). I to je to, nema drugih zadarskih strijelaca. Uljarević, Planinić i Palokaj skupili su ukupno nula minuta na parketu.

Kod pobjednika najbolji Cosey s 14 poena i 6 skokova, Balažić je isto dao 14, Ivan Ramljak 13, Jošilo 11, a Lapornik 10.

KK Zadar – KK Krka 77-85  (22-19, 19-17, 18-19, 18-30)

KK Zadar: Uljarević, Allen 6, Marić 8, Siriščević 17, Palokaj, Vujičić, Vuković, Junaković 13, Farr, Fundić 24, Planinić, Gilbert 9

KK Krka: Cosey 14, Marinelli 3, Škedelj 3, Đapa 9, Fifolt 3, Balažič 14, Jošilo 11, Rakičević, Lapornik 10, Ramljak 13, Lawal 3, Osolnik


Reci što misliš!