Sport

biciklizam

Čak 103 natjecatelja iz šest zemalja sudjelovalo na prvom zadarskom Granfondu

Čak 103 natjecatelja iz šest zemalja sudjelovalo na prvom zadarskom Granfondu
Filip Brala/Borna Subota

103 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Srbije na velikoj međunarodnoj biciklističkoj utrci Granfondo Falkensteiner Borik u Zadru.

Savršeno vrijeme, sunce, more, lijepa trasa dugačka čak 118,55 kilometara, pitoreskni zadarski krajolici – prvi Granfondo Falkensteiner Borik, velika međunarodna biciklistička utrka u organizaciji Hrvatskog biciklističkog saveza, Biciklističkog kluba Zadar i Falkensteiner resorta Borik, prošla je i više nego odlično!

Granfondo je kategorija koja se održava posljednjih osam godina u cijelom svijetu i najrasprostranjeniji je oblik biciklističkih utrka jer istovremeno može sudjelovati veliki broj natjecatelja. Startaju svi odjednom pa je riječ o tzv. friends and family utrci. Nama je iznimno drago što smo ju doveli u Zadar i što je odaziv odličan za prvu godinu”, rekao je Toni Dujmenović, direktor utrke.

Utrka je uključivala i Apsolutnu utrku otvorenog međunarodnog karaktera, na kojoj su sudjelovali profesionalci, ali i amateri svih dobnih skupina bez ikakvih sportskih licenci i natjecateljskog iskustva iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Srbije. Start je bio kod Falkensteinerovog resorta na Boriku, a utrka je osmišljena kao aktivno upoznavanje Zadarske županije bicikliranjem. Natjecatelji su prošli kroz Zadar, Kožino, Zaton, Nin, Vir, Vrsi, Ljubač, Ražanac, Joviće, Radovin, Visočane, Poljica i Maziju, a potom su se kroz naselje Diklo ponovno vratili na početno mjesto utrke – Borik. 

Prvi zadarski Granfondo podržale su i glumice Petra Kurtela, Mirna Medaković Stepinac i Lana Gojak u pratnji svojih obitelji.

Uz bicikliranje živimo zdraviji i slobodniji život. Ovakve utrke pridonose podizanju svijesti o važnosti bicikliranja, uče nas kako da se ponašamo u prometu i prema biciklistima. Kod nas ljudi još uvijek nisu upoznati s kulturom ponašanja u prometu”, izjavila je glumica Petra Kurtela.

City bike mi je oduvijek omiljen za vožnju po gradu, a onda su došle moje dvije djevojčice. Kupili smo i sjedalice pa kada se želimo provozati po gradu, suprug i ja vozimo cure. Ja sam i na fakultet dolazila biciklom i vozila sam i kada bicikliranje po gradu nije bilo popularno. Uživam i drago mi je što i moje blizanke vole bicikliranje. Uvijek je dobro koristiti bicikl zato što je zdravije, ljepše i zato što se u svakom trenutku možeš zaustaviti, poigrati u parku i ne brinuti o parkingu”, rekla je Mirna Medaković Stepinac.

Pobjednica u ženskoj konkurenciji je Mia Radotić, Apsolutni pobjednik je Slovenac Damjan Županc, pobjednik u kategoriji 45 plus je Austrijanac Hermann Fink, a junior Nicholas Gojković


Reci što misliš!