Sport

Košarka, KK Zadar

Nazor je prošlost, a Zadar nakon samo šest službenih utakmica u izuzetno složenoj situaciji

Nazor je prošlost, a Zadar nakon samo šest službenih utakmica u izuzetno složenoj situaciji
Mega Bemax/Ivica Veselinov

U subotu kasno navečer novinari su dobili službenu obavijest iz kluba kako su KK Zadar i Ante Nazor sporazumno prekinuli suradnju nakon samo šest službenih utakmica u novoj sezoni. Tri u HT Premijer ligi i tri u ABA ligi.

Nazoru je presudio posljednji gostujući poraz u Novom Beogradu kod mlade momčadi Mega Bemax koja ih je razbila rezultatom 98-74. Bio je to treći poraz u ABA ligi u isto toliko odigranih utakmica a svi su doživljeni po istom obrascu. Loš ulazak u utakmicu pa mukotrpono hvatanje protivnika do poluvremena koja bi završavala u kakvom takvom egalu i onda raspad sustava u drugom poluvremenu.

Od tri loše utakmice, možda najbolja je odigrana u Podgorici protiv jednog od favorita lige Budućunosti, no druga dva su doživljena od direktnih konkurenata u borbi za ostanak u ligi i uz Zadar dvije momčadi s najslabijim rosterom, Krke u Krešinom domu (koja je s takvim rosterom nakon Zadra dobila i Crvenu Zvezdu!) i već spomenute Mege.

Uz ta tri poraza doživljen je katastrofalan poraz od Cibone u Draženovom domu u HT Premijer ligi, jedinog ozbiljnog konkurenta za naslov prvaka Hrvatske, ali kako stvari stoje ove dvije momčadi će odlučvati tko će dogodine u ABA 2 ligu . No ruku na srce, kako se ove sezone Premijer liga igra trokružno, pa slijedi doigravanje, bit će još dovoljno vremena za popravak te neugodne epizode.

Ostvarene su i dvije pobjede u domaćoj ligi i to vrlo uvjerljive protiv Škrljeva i Vrijednosnica Osijek, ali te su momčadi ipak neka druga razina kvalitete.

U prve tri utakmice ABA lige Zadar je prosječno imao mizernu valorizaciju 68 indeksnih poena (predzadnji u ligi), po utakmici zabijali su prosječno 77 poena (8.), a primali čak 92! To je pokazatelj kakvu su obranu (nikakvu!) prezentirali Nazorovi igrači.

Nazor je tako na klupi Zadra u svom trećem mandatu proveo nekoliko dana manje od pune godine. Lani je nakon četiri uzastopna poraza na startu ABA lige, posljednjeg od Mornara u Krešinom domu, 23. listopada smijenjen Aleš Pipan koji je nakon otkaza izrekao slavnu rečenicu "nitko nije rekao da moramo biti prvi nakon četiri kola". Istog dana započeo je Nazorov treći mandat na klupi Zadra i trajao je od 23. listopada 2018. do 19. listopada 2019.

Po čemu ćemo pamtiti Nazorov treće mandat na klupi Zadra?

U lanjskoj ABA ligi s rosterom koji su mu složili Longin i Pipan u 18 utakmica zabilježio je 7 pobjeda što je bilo dovoljno za pretposljednje mjesto i play-out s MZT-om u kojem se Zadar provukao kroz iglene uši.

U HT Premijer ligi lani je Zadar ligaško natjecanje završio prvi sa skorom 18-4, ali startnu jedinicu nije iskoristio te je pomalo nesretno ispao u polufinalu doigravanja od Cedevite (71-72) u infarktnoj majstorici u Krešinom domu.

U Kupu Krešimira Ćosića Nazorov Zadar zaustavljen u polufinalu od Cibone (81-83).

Moramo biti objektivni i kazati kako u ključnim porazima Nazor i Zadar nisu imali sreću na svojoj strani. Ali sreća prati hrabre, zar ne?

Ante Nazor: Razumijem porez uprave. Smatram da je momčadi potreban šok pred nadolazeće važne utakmice. Vjerujem u ovu ekipu i bit ću njihov najveći navijač. S upravom i igračima sam se rastao kao prijatelj i to je jedino bilo moguće. Želim svu moguću sreću klubu koji istinski volim

Nakon vrlo dobre sezone 2017/18 kada je na klupi Zadra sjedio Aramis Naglić u kojoj je Zadar (na koncu 6.) u ABA ligi do pred sam kraj natjecanja bio u igri za doigravanje, te diobe prvog mjesta u HT Premijer ligi (u doigravanju ispali u polufinalu od Cibone) i polufinalu Kupa Krešimira Ćosića (ispali takđer od Cibone), ovo je bio korak nazad.

Što je pošlo po zlu na startu ove sezone?

Puno toga.

Ponajprije sporost i lutanje sportskog direktora Longina i samog Nazora u slaganju rostera, zatim prekasno složena momčad koja je na koncu završila bez klasičnog centra. Velika pogreška je bilo i puštanje Magarityja koji je imao ugovor na još dvije godine i čija bi energija, skočnost i vanjski šut bio zlata vrijedan ovoj ekipi.

Vratio se kapetan Ivanov, ali nažalost već u prvoj utakmici zaradio je neugodnu ozljedu i jako je nedostajao u prve tri utakmice. Možda bi i Nazorova sudbina na klupi Zadra bila drugačija da nije bilo te ozljede. Ali to nikad nećemo saznati.

Doveden je Farr (11m, 3p, 5sk) koji je došao s desetak kilograma viška i potpuno nespreman, i koji redovito napravi tri faula u prve tri minute utakmice tako da u nastavku od njega dobiješ malo ili ništa za novce za koje je doveden i treba pod hitno vidjeti ima li na tržištu neki igrač koji bi dao puno više momčadi za iste pare. Ne vjerujem da ga se treba još puno čekati.

Nominalno najskuplji igrač i prvi šuter trebao bi biti Allen (30m, 15p, 3sk), koji na startu ABA lige ima šut za dva i za tri na mizernih 30 posto, i koji prečesto igra jedan na pet uz sumnjivu selekciju šuta. Vidi se da ima kvalitetu ali treba ga uklopiti u momčad na pravi način.

Na razigravačkim pozicijama dovedeni su Junaković (25m, 10p, 5 as, 3il) i Uljarević (9m, 2p, 2,7as). Junaković ima kvalitetu ali prečesto bespotrebno srlja i gubi prosječno 3 lopte po utakmici. Kako sezona bude išla, trebao bi biti sve bolji. Talentirani Uljarević kod Nazora je dobivao "garbage time" ali ruku na srce i ono malo minuta nije koristio kako može i kako se od njega očekuje. Nedostaje mu samopouzdanja i prečesto se boji uputiti šut i kad je sam kao duh. Ali to bi se kod novog trenera trebalo popraviti i od njega se očekuje puno veći učinak u nastavku sezone.

Gilbert (23m, 7p, 4sk) za ponuđenu minutažu može i puno bolje. Nije veliki potrošač ali budući je u šutu za dva na 50 posto, a za tri na lijepih 43 posto i od njega se uz korektnu obranu očekuje veći učinak za momčad.

Siriščević (27m, 11p, 4sk) ima solidne brojke ali može on i puno bolje i preciznije. Trenutačno je na 36 posto u šutu za dva i 38 za tri i očekuje se da bi trebao rasti kako sezona bude išla.

Marić (18m, 5p) je ostavljen da svojim iskustvom i dobrom obranom bude osigurač ali ga Nazor neobjašnjivo (ozljeda?) nije uvodio u igru u Novon Beogradu. Može puno više dati momčadi.

Planinić (15m, 4p, 3sk) je mlad igrač i prolazi ono što većina njegovih vršnjaka prolazi u jakom natjecanju, ali svoju ulogu može korektno odrađivati. Još kad bi popravio slobodna bacanja.

Vuković (19m, 5p, 6sk) neosporno može puno, ali kod Nazora je na početku sezone bio u drugom planu osim protiv Mege gdje bio najbolji igrač Zadra. Od njega se očekuje eksplozija u nastavku sezone, vjerujem da će novi trener znati prepoznati njegovu pravu ulogu u momčadi.

Najugodnije iznenađenje ostavili smo za kraj. Fundić (19m, 16p, 5sk) na početku sezone nametnuo se svojom energijom, željom i borbenošću te u čas postao ljubimac zadarskih navijača. Još uvijek ima problema sa brzim skupljanjem osobnih pogrešaka, ali i to bi se vremenom trebalo popraviti.

Palokaj i Vujičić su budućnost i vjerujemo da će novi trener dozirati njihovu minutažu te da će ostaviti traga.

Što možemo očekivati od Zadra u nastavku sezone pod palicom novog trenera?

Treba prvo vidjeti tko će naslijediti Nazora na klupi. Tko god on bio neće imati previše  vremena jer večeras je na rasporedu utakmica HT Premijer lige u kojoj Zadar dočekuje Dubravu, a već u petak u Krešin dom u ABA ligi stiže Cibona, kako sad stvari stoje, momčad s kojom će Zadrani ove sezone imati grčevitu bitku za ostanak u društvu najboljih u ABA ligi, ali bitku za naslov prvaka Hrvatske. Nakon Cibone slijedi gostovanje u Laktašima, pa u Krešin dom stiže Partizan, pa gostovanje u Baru...

Nimalo lak raspored, a vremena za implementaciju ideja novog trenera jako malo.

Na potezu je sad klupska uprava koja bi, ako je imalo sposobna, već danas trebala objaviti ime novog trenera, koji bi trebao povesti momčad. Na Kalelargi se spominju  imena Danijela Jusupa i Damira Mulaomerovića kao najozbiljnijih kandidata za Nazorovog nasljednika.

Tko god došao čeka ga ogroman posao jer od skupine treba igrača stvoriti momčad koja će početi pobjeđivati jer Krka je nakon Zadra skinula i Zvezdu, Primorska je nakon Partizana šokirala i Budućnost u Morači te se već nakon tri kola zadarska perspektiva u ABA ligi ne čini nimalo blistava.


Reci što misliš!