Sport

Nogomet, Bundesliga

Niko Kovač više nije trener Bayerna

Niko Kovač više nije trener Bayerna
AP Images

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač (48) više nije trener munchenskog Bayerna, objavio je u nedjelju njemački nogometni velikan.

Na hitnom sastanku koji je održan u nedjelju, Kovač je ponudio ostavku, a čelnici kluba su je prihvatili.

"Nastupi našeg tima posljednjih tjedana i rezultati koje smo ostvarili, pokazali su nam da je bilo potrebno djelovati. Uli Hoenes, Hasan Salihamidžić i ja imali smo otvorenu i ozbiljnu raspravu s Nikom i došli smo do međusobne odluke da Niko više nije glavni trener Bayerna. Svi žalimo zbog tog razvoja. Želio bih zahvaliti Kovaču u ime kluba za njegov rad, posebno za dvostruku pobjedu prošle sezone," naglasio je izvršni direktor Karl-Heinz Rummenigge.

"Mislim da je ovo ispravna odluka kluba. Rezultati i način na koji smo igrali u posljednje vrijeme doveli su me do ove odluke. Moj brat Robert i željeli bismo se zahvaliti Bayernu za ovih posljednjih 18 mjeseci. Za to vrijeme naša je momčad osvojila Bundesligu, DFB kup i Superkup. Bilo je to dobro vrijeme i želim klubu sve najbolje," dodao je hrvatski stručnjak.

Premda se činilo kako će Kovač 'preživjeti' unatoč šokantnom i uvjerljivom porazu od 1-5 protiv Eintrachta iz Frankfurta, bivši izbornik 'vatrenih' odlazi iz Bayerna. Do daljnjeg momčad će voditi pomoćni trener Hansi Flick, međutim nagađa se kako bi ime novog trenera moglo biti vrlo brzo poznato.

"Očekujem od naših igrača pozitivan impuls i apsolutnu želju za nastupom kako bismo postigli ciljeve ove sezoni", rekao je sportski direktor Hasan Salihamidžić.

Kovač je preuzeo Bayern u travnju 2018. godine umjesto Juppa Heynckesa i već u prvoj sezoni je bio na rubu otkaza.

Bayern je slabo ušao u sezonu i nakon 15 kola imao je čak devet bodova zaostatka za Borussijom i činilo se kako će biti nemoguća misija nadoknaditi tako veliki zaostatak. Na pola sezone Borussija je imala šest bodova višak, a nakon 20 kola velikih sedam bodova plusa. Međutim, samo četiri kola kasnije Bayern je dostigao zaostatak i obje momčadi su nakon 24. kola imale po 54 boda.

Borussija je upala u veliku krizu i od 20. do 24. kola ostvarila je samo jednu pobjedu uz dva remija i poraz, dok su Bavarci nanizali četiri pobjede. U možda i ključnoj utakmici sezone Bayern je deklasirao Borussiju sa 5-0 i načinio ključni korak na putu prema rekordnom 29. naslovu prvaka.

Kovač je na koncu proslavio naslov prvaka, te osvojio i njemački Kup, dok je u Ligi prvaka Bayern ispao u osmini finala od kasnijeg europskog prvaka Liverpoola.

Bayern niti ove sezone nije krenuo uvjerljivo i trenutačno se nalazi na četvrtom mjestu sa 18 bodova, četiri manje od Borussije Moenchngladbach.

Standings provided by Sofascore LiveScore


Reci što misliš!