Sport

nogomet, liga prvaka

PSG, Bayern i Juventus osigurali prolaz, još tri kluba ostala bez nade

PSG, Bayern i Juventus osigurali prolaz, još tri kluba ostala bez nade
AP images

Uoči posljednjih 180 minuta natjecanja po skupinama Lige prvaka samo su tri kluba osigurala plasman u osminu finala - PSG, Bayern i Juventus, dok jedino Galatasaray, Genk i Lille nemaju nikakvih izgleda za plasman u drugi krug elitnog natjecanja "Starog kontinenta".

SKUPINA A: PSG (12), Real Madrid (7), Club Brugge (2), Galatasaray (1)

Francuski prvak je osigurao prolaz u osminu finala, a ako u idućem kolu osvoji barem bod na Santiago Bernabeu protiv Real Madrida potvrdit će i 'jedinicu'.

Korak do plasmana u osminu finala je i "Kraljevski klub" koji ima pet bodova 'fore' ispred Club Bruggea. Galatasaray niti teoretski ne može u osminu finala, ali još je u igri za treće mjesto koje vodi u Europsku ligu. Trenutačno ima bod manje od Bruggea i odluka o trećem mjestu najvjerojatnije će pasti u idućem kolu u njihovom međusobnom susretu u Istanbulu.

SKUPINA B: Bayern (12), Tottenham (7), Crvena zvezda (3), Olympiacos (1)

Slična situacija kao i u skupini A. Bayern je osigurao prolaz, a pobjedom ili barem bodom u idućem kolu u Beogradu protiv Crvene zvezde osigurao bi i prvo mjesto u skupini. Tottenham može potvrditi prolaz u idućem kolu kod kuće protiv Olympiacosa.

Za treće mjesto borit će se srpski i grčki klub, a odluka će najvjerojatnije pasti u zadnjem kolu u Pireju.

SKUPINA C: Manchester City (10), DINAMO (5), Šahtar (5), Atalanta (1)

Skupina u kojoj sva četiri kluba mogu dalje. City je u najpovoljnijem položaju i pobjedom na Etihadu protiv Šahtara osigurao bi prvo mjesto u skupini, ali i pomogao Dinamu u borbi za prolaz. Atalanta je u najtežoj poziciji i možda joj niti dvije pobjede neće biti dovoljne za osminu finala. 

SKUPINA D: Juventus (10), Atletico Madrid (7), Bayer Leverkusen (3), Lokomotiv (3)

Talijanski prvak je potvrdio prolaz u osminu finala gostujućom pobjedom u Moskvi protiv Lokomotiva, a barem bod u idućem kolu kod kuće protiv Atletico Madrida bio bi dovoljan torinskoj 'Staroj dami' za prvo mjesto. Pod uvjetom da utakmica ne završi 3-3 ili nekim drugim remijem s više golova.

Prolazu se mogu nadati i Bayer i Lokomotiv, posebice ako Juve pobijedi Atletico. Tada bi netko od njih mogao doći španjolskom sastavu na bod zaostatka uoči zadnjeg kola. Za Ruse je važno što su slavili u Leverkusenu s 2-1 zbog međusobnog skora s Bayerom.

SKUPINA E: Liverpool (9), Napoli (8), RB Salzburg (4), Genk (1)

Liverpool i Napoli najbliži su osmini finala, dok će Salzburg po svemu sudeći preseliti u Europsku ligu. Genk nema izgleda za ostanak u "Champions league", tek se može nadati Europskoj ligi.

Europski prvak će u idućem kolu na Anfieldu tražiti pobjedu protiv Napolija koja bi 'redsima' i prije zadnjeg kola osigurala broj jedan. Austrijanci bi za prolaz morali pobijediti Genk, a u zadnjem kolu i Liverpool, te se nadati da će Belgijanci na talijanskom jugu zaustaviti Napolitance. Što je teško za očekivati.

SKUPINA F: Barcelona (8), Borussia Dortmund (7), Inter (4), Slavia Prag (2)

Barcelona i Borussija najbliže su prolazu, dok bi Inter mogao preseliti u Europsku ligu. Talijani se još uvijek mogu nadati i mjestu među 16 najboljih, no trebat će pomoć Barcelone ili Borussije.

Interu bi bilo najbolje da Borussija u idućem kolu na Camp Nou pobijedi Barcelonu, a potom da i oni osvoje tri boda protiv Katalonaca na San Siru u zadnjem kolu. Tada bi Leo Messi i društvo ostali bez osmine finala. Koliko je to realno procijenite sami. U slučaju da Borussija i Inter imaju isti broj bodova, u prednosti su Talijani.

SKUPINA G: RB Leipzig (9), Lyon (7), Zenit (4), Benfica (3)

RB Leipzig je gostujućom pobjedom protiv Zenita (2-0) načinio veliki korak prema osmini finala. Ukoliko njemački sastav u idućem kolu kod kuće pobijedi Benficu sigurno je unutra, a Nijemcima bi možda mogao biti dovoljan i bod. 

Lyon je također na pragu prolaza, no morat će osvojiti barem bod u Rusiji protiv Zenita kojem će to biti zadnja šansa za lov na osminu finala. Benfica ima najmanje izgleda za prolaz. Vrlo lako bi se moglo dogoditi da ogled Benfice i Zenita u zadnjem kolu na Luzu odlučuje o trećem mjestu.

SKUPINA H: Ajax (7), Chelsea (7), Valencia (7), Lille (1)

Za prva dva mjesta borit će se Ajax, Chelsea i Valencia koji imaju po sedam bodova. dok će Lille teško i do Europske lige.

Najlakši raspored imaju 'kopljanici' koji gostuju kod Lillea, a potom u Amsterdamu dočekuju Valenciju. "Šišmiši' u idućem kolu očekuju Chelsea, a potom putuju u Nizozemsku.


Reci što misliš!