Sport

okupila se nogometna krema

Luka Modrić u Esplanadi predstavio autobiografiju "Moja igra"

Dan nakon što je predvodio hrvatsku nogometnu reprezentaciju do pobjede protiv Slovačke (3-1) i plasmana na europsko prvenstvo 2020. godine, kapetan "Vatrenih" Luka Modrić u zagrebačkom hotelu Esplanade predstavio je autobiografiju "Moja igra".

Modrić je u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade okupio nogometnu kremu. Među brojnim uzvanicima bile su i hrvatske nogometne legende i osvajači bronce na svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj Zvonimir Boban, Davor Šuker, Slaven Bilić, Aljoša Asanović, bivši izbornici Miroslav Blažević, Ante Čačić i Otto Barić, sadašnji izbornik Zlatko Dalić i suigrači iz nacionalne vrste, brojni bivši suigrači, te posebni gosti iz Real Madrida Emilio Butragueno i Marcelo. Naravno, svečanosti je prisustvovala i njegova obitelj, roditelji, te supruga s djecom.

Svjetska sportska elita na predstavljanju autobiografije Luke Modrića Sportska elita na predstavljanju autobiografije Luke Modrića

Luka je autobiografiju napisao zajedno s uglednim novinarom Sportskih novosti Robertom Matteonijem, a knjigu je u biblioteci Hermes izdao nakladnik Corto Literary.

U svojoj životnoj ispovijesti Luka po prvi put otkriva brojne nepoznate detalje iz svog djetinjstva, opisuje nogometne početke, razotkriva pozadinu svih ključnih trenutaka u Dinamu, Tottenhamu i Real Madridu, te donosi svoj osobni pogled na vrhunac svoje karijere - dramatičan put do spektakularnog finala u Rusiji.

U knjizi otkriva o čemu je razmišljao u prijelomnim utakmicama, o svom odnosu s igračima i trenerima, o osjećaju koji ga stalno goni na teren, ali i najvažnijim osobnim trenucima, ljubavi, obitelji, gubicima...

"Želio sam napisati autobiografiju i želja mi se ostvarila. Nedostajalo mi je nešto da napišem knjigu, a to je bio uspjeh s reprezentacijom. Kada se 'dogodila Rusija', odlučio sam se na taj korak," kazao je Modrić osvrnuvši se na svoju fantastičnu karijeru.

"Kao i svaki dječak imao sam snove, ali sve ovo što sam ostvario nisam mogao niti sanjati. Ponosan sam i sretan na sve što sam ostvario,"

Naglasio je kako je jedan od najemotivnijih trenutaka u njegovom životu bio doček u Zagrebu nakon osvajanja svjetskog srebra.

"Rusija će zauvijek biti nešto posebno. Posebno pamtim naše zajedništvo, od prvog do zadnjeg trenutka, slike naših navijača i svečani doček u Zagrebu i ostalim gradovima. Sanjali smo kako ćemo jednom i mi imati doček kao i "Vatreni" 1998. i presretan sam što nam se to i ostvarilo."

Modrić se nada kako će hrvatska reprezentacija razveseliti navijače i na Europskom prvenstvu idućeg ljeta.

"Sada imamo sedam, osam mjeseci kako bi se što bolje pripremili za EURO. Imamo kvalitetnu ekipu i vjerujem da možemo ispisati još jedan veliki rezultat," kazao je Modrić zahvalivši se svima koji su mu pomogli u karijeri i bili uz njega.

"Svi ste vi dio mog života i svi vi imate zasluge za moju karijeru," poručio je.

Luka je knjigu napisao zajedno s novinarom Robertom Matteonijem koji je otkrio je kako je bilo raditi s Lukom.

"Raditi ovu knjigu je velika privilegija i čast. Suradnja je bila iznad mojih očekivanja, Luka se tome predao od prvog dana i niti jednom nije pokazao nestrpljivost ili da mu se nije dalo raditi," kazao je Matteoni dodavši: "Meni je bilo važno da Luka iznese svoje emocije, jer ljubomorno čuva svoju intimu i mislim da smo u tome uspjeli."

Matteoni je naglasio kako je dužnost velikana, kao što je Modrić, ispričati svoju priču.

"Da djeca imaju inspiraciju kako je Luka uspio u karijeri," dodao je otkrivši neke detalje rada na knjizi.

"Bilo je trenutaka kada bi Luka od umora zaspao na telefonu," dodao je sa smiješkom.

"Rad na ovoj knjizi počeli smo 2006. kada je Luka debitirao za reprezentaciju, a napisali je u zadnjih godinu i pol," poručio je Matteoni.

Bivši izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić, koji je vodio Modrića u mladoj i seniorskoj reprezentaciji, naglasio je kako je Modrić kompletan igrač koji ima tehniku, brzinu, ali i fenomenalan karakter.

"Njegova najveća kvaliteta je što se nije promijenio. Ostao je skroman i ponizan, ali istovremeno i snažan. Lako je pričati o njegovim nogometnim kvalitetama, međutim kod njega je ključan karakter. On je kako bi se reklo 'full package," istaknuo je menadžer West Bromwich Albiona.

Bivši kapetan "vatrenih" i jedan od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena Zvonimir Boban, za kojeg Modrić nikada nije skrivao kako mu je uzor, istaknuo je kako je Luka 'apsolutni vođa ove generacije".

"Zbog Lukine igre moje nogometno srce još jače tuče", poručio je Boban, trenutačno jedan od čelnika Milana.

Izbornik Dalić se prisjetio sjajnih ruskih dana i hrvatskog puta do svjetskog srebra i Modrićeve uloge.

"Utakmica protiv Danske je bila ključna. Sve se tada lomilo, hoćemo li biti gubitnici ili pobjednici. Luka je u 117. minuti promašio kazneni udarac, ali je prilikom raspucavanja bio siguran. Taj jedanaesterac je njegova životna priča. Težak rad i pravi karakter su ga doveli do uspjeha," istaknuo je izbornik svjetskih doprvaka.

Program je vodio poznati hrvatski glumac Tarik Filipović naglasivši kako je Luka odgojen skromno i radišno, s pravom dozom inata i vjere u sebe.

"Modrić je simbol odlučnosti i ustrajnosti, a njegova životna priča inspiracija za sve," kazao je Filipović koji je svojim brojnim dosjetkama nasmijavao publiku.

"Luka je jedini koji je osvojio sve četiri najprestižnije svjetske nagrade za najboljeg igrača svijeta u istoj godini - Zlatnu loptu Svjetskog prvenstva, FIFA-in The Best, Nagradu UEFA-e i Ballon D'Or," naglasio je Filipović.

Kapetan hrvatske vrste je danas gostovao i na sajmu knjiga Interliberu gdje se u sklopu prezentacije knjige družio s navijačima i obožavateljima. Zbog velikog interesa druženje s Modrićem je prebačeno iz paviljona 6 na pozornicu ispred paviljona 5 gdje se okupilo više od tisuću ljudi.

Modrić je sasvim sigurno najbolji hrvatski nogometaš svih vremena. Davor Šuker je bio najbolji strijelac SP-a u Francuskoj 1998. godine, na kojem je hrvatska vrsta bila treća, a s Realom je osvojio jednu Ligu prvaka, dok je Zvonimir Boban bio kapetan ‘brončanih’, te europski prvak s Milanom. Luka ih je debelo nadmašio na klupskom planu osvojivši u dresu “Kraljevskog kluba” četiri Lige prvaka, ali i na reprezentativnom planu nakon nezaboravnog lanjskog ruskog ljeta i osvojenog srebra na World Cupu.

Prošle godine dobio je nagradu za najboljeg igrača svjetskog prvenstva u Rusiji, proglašen je najboljim igračem Europe u izboru Europske nogometne federacije (UEFA), te najboljim igračem svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA), a kao kruna svega stigla je i Zlatna lopta koju dodjeljuje ugledni francuski magazin France Football. Nedavno je osvojio nagradu "Golden Foot", koja se dodjeljuje nogometašima za postignute individualne i momčadske uspjehe te za iznimnu osobnost i karizmu.

Modrić je tijekom karijere osvojio 21 klupski trofej, te srebro u dresu hrvatske reprezentacije na posljednjem svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. S Real Madridom je osvojio četiri Lige prvaka, četiri svjetska klupska prvenstva i jedno španjolsko prvenstvo, dok je s Dinamom tri puta bio hrvatski prvak.

Za Hrvatsku je debitirao u ožujku 2006. godine u pobjedi (3-2) nad Argentinom, iste godine upisao je i dva nastupa na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. U remiju s Japanom (0-0) na travnjaku je bio od 78., a u remiju s Australijom (2-2) zaigrao od 74. minute.

Prvi pogodak je zabio 16. kolovoza 2006. u Livornu u pobjedi 2-0 protiv tada aktualnih svjetskih prvaka Talijana.

Modrić je za reprezentaciju nastupio na tri svjetska prvenstva (2006, 2014, 2018) i tri europska prvenstva (2008, 2012, 2016), a do sada je sakupio 127 nastupa, a ispred njega tek je Darijo Srna (134).


Reci što misliš!