Sport

košarka, aba liga

Nevjerojatna pobjeda Zadra: U infarktnoj završnici pala je Crvena Zvezda!

Nevjerojatna pobjeda Zadra: U infarktnoj završnici pala je Crvena Zvezda!
Marko Dimić/PIXSELL

Infarktna završnica, jedna lopta značila je pobjedu ili poraz, a u takvoj nevjerojatnoj završnici Zadar je stigao do pobjede 78-76 nad Crvenom Zvezdom...

Tricom Kellera nakon manje od 3 minute igre, Zadar je poveo s 5-2, no odmah je uslijedila serija 8-0 gostiju koju je Danijel Jusup pokušao prekinuti minutom odmora. Beograđani su po povratku na parket zaredali s još 4 koša, no Zadar je preko Allena, Ivanova i Fundića uspio smanjiti na 11-14, pa je i gostujući trener, dvije i pol minute pred kraj prve četvrtine, sazvao sastanak s igračima.

ABA liga, 11. kolo: KK Zadar - KK Crvena Zvezda ABA liga, 11. kolo: KK Zadar - KK Crvena Zvezda 78-76

Ta tri koša manjka Zadar nažalost nije uspio sačuvati do kraja četvrtine koja je tako završila vodstvom gostiju 14-20.

Po povratku na parket Vuković je pogodio dvije trice i tako izjednačio rezultat na 20-20, da bi nešto kasnije Allen s linije slobodnih bacanja donio Zadru prednost i to 24-22.

Trice Mavre i Allena anulirale su nastojanje Beograđana da se vrate u prednost, a polaganje Kellera donijelo je Zadru i vodstvo 32-28. Nažalost, gostima nije predugo trebalo da se preokrenu rezultat, dovoljne su bile dvije uzastopne trice Simanića dvije minute pred kraj poluvremena za 39-34 u korist Crvene Zvezde.

Trener Jusup pozvao je još jednu minutu odmora, a po povratku na parket Keller je burno reagirao na jednu dvojbenu odluku suca Hordova koji ga je 'nagradio' tehničkom greškom, što je Mađaru bio ukupno peti prekršaj i morao je napustiti parket.

Unatoč tome, Zadar je koševima Allena i Mavre stigao na samo 38-40 u posljednjoj minuti poluvremena, a nakon jedne dobre zadarske obrambene reakcije, Gilbert je iz kontranapada izjednačio na 40-40. Gostima je ostao točno cijeli napad do isteka 20. minute. Čović je napad završio nešto više od 2 sekunde ranije, sasvim dovoljno da Allen pogodio nevjerojatnu tricu s centra točno na isteku vremena! Zadar je stoga na poluvremenu vodio s 43-40.

Upravo je Amerikanac predvodio zadarske strijelce na poluvremenu sa 16 koševa, dok je Vuković dodao 8. Kod gostiju se čak 10 igrača upisalo u strijelce, a nitko nije postigao više od 7, koliko je imao Gist.

Košem i dodatnim slobodnim bacanjem Fundića Zadar je u 21. minuti poveo s 46-40 i dobro se držao u narednim minutama, no Zvezda je ipak uspjela koševima Davidovca povesti s 54-53, da bi Dobrić već u sljedećem napadu povisio na 56-53, pa je Jusup pozvao svoju prvu minutu odmora u drugom poluvremenu. Do kraja treće četvrtine ostalo je nešto manje od četiri minute.

Novo izjednačenje stiglo je polaganjem Mavre nakon što je jedno slobodno bacanje  pogodio, a drugo promašio, da bi vodstvo Zadru vratio Ivanov polaganjem za 58-56. Do kraja dionice ostale su dvije i pol minute, a Dragan Šakota se odlučio za time-out.

Pred posljednjih 27 sekundi Zadar je imao loptu, a rezultat je glasio 58-58. Mavra je točno na isteku napada izborio dva slobodna bacanja i oba ih realizirao. Gostima su ostale tri sekunde, a Jenkins se uspio izboriti za dalekometni šut, no nije bio dovoljno precizan pa je Zadar u odlučujućih 10 minuta igre ušao s vodstvom 60-58. 

U uvodnim minutama posljednje dionice vidjeli smo nekoliko izmjena vodstava i ama baš sve je upućivalo na napetu završnicu u kojoj bi lopta ili dvije mogle odlučiti pobjednika. Upravo to smo i dočekali. U posljednje tri minute susreta ušli smo s vodstvom Zadra 73-71, nakon čega su gosti izjednačili, pa se Zadar opet poveo slobodnim bacanjima Vukovića. Ovaj put gostujućeg izjednačenja nije bilo zahvaljujući Vukovićevoj blokadi, da bi s druge strane Mavra izborio dva slobodna bacanja. Domaćin je u tim trenucima imao prednost 75-73, a do kraja susreta ostala je jedna minuta i 48 sekundi.

Zadarski je razigravač bio precizan tek jednom, a na suprotnoj je strani Baron tricom izjednačio rezultat. Jusup je pozvao posljednju minutu odmora, a po povratku na teren Mavra je zabio za 78-76. Čović je pokušao izjednačiti, no poskliznuo se pri pokušaju polaganja. Ni Zadar nije iskoristio svoj napad u nastavku pa je Zvezda dobila priliku za šut ili za izjednačenje ili za pobjedu. 

Dva puta su bili neuspješni, a kad im je pripala lopta na 2,4 sekunde do kraja, gosti su pozvali time-out za posljednju akciju. Malo je reći da se napetost u dvorani mogla rezati nožem. Loptu je ispod koša izveo Čović, ona je stigla do Fayea, a ovaj je promašio tricu za pobjedu i zadarsko je slavlje moglo započeti...

Ovo je bila tek druga pobjeda Zadra ove sezone u ABA ligi, ali kakva! Ona koja će se sigurno još dugo prepričavati, možda je bilo i elemenata neke poetske pravde budući da trener Danijel Jusup u svom prošlom mandatu nije dočekao dvoboj sa Zvezdom, koji je odlučivao o ostanku u ligi, već je smijenjen uoči susreta. Danas je stoga dočekao svoju veliku pobjedu do koje su ga odveli Allen s 22 koša, Mavra s 18, Ivanov s 12 te Vuković s 10. Ne želimo umanjivati doprinos ostalih igrača koji su  istrčali na parket, no upravo je ova četvorka izvojevala veliku i važnu pobjedu.

U sljedećem kolu ABA lige Zadar će, također u nedjelju, igrati protiv Budućnosti, pa se postavlja pitanje jeli Jusupova momčad spremna za još jedan veliki 'skalp'. A u međuvremenu, HT Premijer liga donosi najveći hrvatski derbi protiv Cibone koji će se također igrati u Krešinoj dvorani i to u četvrtak. Zaista veliki tjedan za košarkaše Zadra i njihovog trenera Jusupa.

KK Zadar – KK Crvena Zvezda MTS 78-76 (14-20, 29-20, 17-18, 18-18)

KK Zadar: Uljarević, Allen 22, Ivanov 12 (11 sk, 5 as), Siriščević, Palokaj, Vuković 10 (2/2 3pt), Mavra 18 (4 as), Fundić 7, Planinić, Keller 5, Gilbert 4 (9 sk).

KK Crvena Zvezda MTS: Kuzmić 2, Brown 4, Čović 8, Davidovac 11, Lazić 4, Faye 3, Baron 7, Dobrić 9, Gist 7, Jenkins 3, Simanić 16, Ojo 2.

Rezultati by SofaScore

Reci što misliš!