Zabava

Nemojte dospjeti na ignore listu

Ova pravila diktiraju tinejdžeri i morate ih se držati ako se ne želite blamirati na društvenim mrežama

Ova pravila diktiraju tinejdžeri i morate ih se držati ako se ne želite blamirati na društvenim mrežama

Ponašanje na društvenim mrežama vas može pretvoriti u najveću facu ili u potpunog društvenog izopćenika.

Iako je mnogima to teško prihvatiti, mlađe generacije su eksperti za online komunikaciju pa su upravo tinejdžeri oni koji mogu "diktirati" pravila ponašanja na društvenim mrežama.

Iz Wireda su zato kontaktirali stručnjake i sastavili popis stvari koje ne smijete raditi na društvenim mrežama da biste sačuvali svoj "online obraz". Naravno, stručnjaci su tinejdžeri.

Unlike je zabranjen

Nebitno koliko je stara fotografija koju ste slučajno lajkali stalkajući, nikada, ali baš nikada nemojte povući taj nespretni lajk. Velike su šanse da osoba koju ste stalkali ima uključene notifikacije na Instagramu pa se nemojte ni nadati da je lajk prošao nezapaženo.

Ne šaljite gole fotke

Nikome i nikada. Čak niti svojim ljubavnim partnerima, oni su ljudi zbog kojih takve stvari redovito procure.

Ne stavljajte osobne stvari na Facebook

Ne objavljujte osobne stvari i podatke na svom Facebook profilu, a nemojte ih objavljivati ni na tuđim profilima. Samo stalkeri, "izdajice" i učitelji gledaju tuđe Facebook profile.

Ne miješajte javno i privatno

Ovo će mnoge zbuniti, ali radi se o tome da nikada ne objavljujete javno nešto što ste nekome poslali samo u privatnoj poruci. Tinejdžeri stručnjaci kažu da je takvo nešto veoma uvredljivo za osobu kojoj ste slali poruku. Dakle, nikada istu stvar u snap poruku i snap priču.

Ne objavljujte fotke hrane na Instagramu

Dakle, jasno je - ne objavljujte fotke hrane na Instagramu. To samo starci rade (što vi, naravno, niste), a nikoga ne zanima što ste jeli. Začudo, fotke hrane na Snapchatu su sasvim ok, tamo se slobodno možete pohvaliti ručkom

Nemojte screenshotati Snapchat

Nemojte pokušati screenshotati nečiju objavu na Snapchatu, pogotovo ako nije privatna. Osobi čiju ste objavu "fotkali" će doći notifikacija i ispast ćete čudni ili sumnjivi,

Ne objavljujte dosadne selfieje

Selfieji na kojima se vidi samo vaše lice su dosadni i nikoga ne zanimaju. Selfie su dopušteni samo ako se iza vas nalazi nešto ili netko zaista zanimljiv, ili ako ste otputovali negdje

Ne maltretirajte prijatelje fotkama

Ne maltretirajte svoju ekipu fotografiranjem i poziranjem. Nikoga nije briga za vašu objavu i nitko ne želi zaustaviti "stvarni" život zbog poze za Instagram.

Ako otvorite poruku na Snapchatu, odgovorite na nju

Ako vam netko pošalje nešto na Snapchat, morate mu odgovoriti nakon što otvorite poruku. Osim ako taj netko nije odgovorio na vašu poruku njemu, tada je pravilo da čekate duplo onoliko koliko on nije odgovorio vama.

Ne pretjerujte sa Snapovima

Nikada nemojte slati duplu poruku na Snapchatu nekome tko vam se sviđa. Djelujete prezainteresirano.

Samo novije objave

Nikada nemojte lajkati ili komentirati gomilu starih objava da biste pokazali interes za nekoga. Time pokazujete da ste stalker i bit ćete izignorirani. Dakle, lajkajte i komentirajte samo novije stvari.

Važno pravilo za roditelje

Samo gledajte, ne komentirajte. Ako želite nešto komentirati svom djetetu, najprije ga morate tražiti dopuštenje ili će vaš komentar biti obrisan.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.