Zabava

Rock spektakl

Eksplozivan nastup Axlovih Gunsa u Areni

Eksplozivan nastup Axlovih Gunsa u Areni

Dugogoočekivani koncert velikih povratnika Guns N'Roses ispunio je očekivanja svih onih koji su ga pohodili iz nostalgičnih pobuda kako bi vidjeli bend koji je prije dvadesetak godina bio na vrhuncu slave, ujedno začepivši usta onima koji su umjesto rock spektakla očekivali debakl nekadašnjeg seks simbola Axla i njegovih pratećih glazbenika

Iako smo uoči zagrebačkog koncerta mogli čitati izvještaje s aktualne turneje o ogromnim kašnjenjima mušićavog Axla te o neizbježnim sukobima s publikom, ništa od toga, na svu sreću, nismo doživjeli u zagrebačkoj Areni, jer Axl i novi Gunsi ni ne pomišljaju na umirovljenje. Dobro raspoloženi Axl koji je ove godine napunio 48. godina nije pretjerano komunicirao publikom no u nekoliko je navrata uputio naklon publici, a u jednom je trenutku poželio i sretan rođendan te otpjevao pjesmu 'Happy Birthday' članu benda Ronu 'Bumblefoot' Thalu.

Iako se slavni frontmen poprilično promijenio od vremena kad je u uskim hlačama, kariranoj košulji i martama obožavateljice dovodio do ruba histerije u maniri Beatlesa, u jednom je trenutku pak dobio crveni čipkasti grudnjak iz publike, što ga sigurno je podsjetilo na vremena kad su Gunsi bili miljenici ženskih fanova.

Slavni bend koji se svoj u spon započeo u zadimljenim i mračnim klubovima u Los Angelesu, prodrmao je temelje rock scene kraja osamdesetih, a svojim je kultnim prvijencem Appetite For the Destruction, poharao je svjetske top ljestvice prodavši se do danas u više od 28 milijuna primjeraka širom svijeta.

Svojim su buntovnim stavom, sirovom rokerskom energijom i furioznim nastupima oduševili sve one koji su tražili nešto novo, začas otpuhali konkurenciju i postali najveći među najvećima, no Guns N'Roses, omamljeni slavom i bogatstvom te nagriženi bezbrojnim problemima (alkohol, droga, sukobi među članovima, kao i s publikom) raspadaju se nakon što su dospjeli do samog vrha r'n'r Olimpa. Nastupali su s Metallicom, svirali s Eltonom Johnom, Michaelom Jacksonom, Stonesima i proživjevši u pravom smislu slogan 'sex, drugs & rock'n'roll'.

Svi putevi prema zagrebačkoj Areni bili su zakrčeni rijekom fanova svih uzrasta - od onih koji iz doba kad su Axl, Slash i društvo žarili i palili pa do rock podmlatka, a mnogi su do Zagreba potegnuli i iz susjedstva - Slovenije, BiH, Srbije ...

Iščekivanje prije susreta s kontroverznim frontmenom i 'Axlovim Gunsima', kako se uvriježio naziv za bend u kojem je ostao samo Axl, uspješno su podgrijavale su predgrupe Wasted Generation, domaće hard rock snage iz Osijeka i sve popularniji kanadski bend Danko Jones. WG su svoj dio koncerta odradili korektno i poput pravih profesionalaca premda još uvijek nemaju niti diskografski ugovor, a potom je uslijedio nastup odličnih Danko Jones koji promoviraju svoj ovogodišnji album Below the Belt za koji su zaradili pregršt odličnih ocjena.

Do početka koncerta, publika je vrijeme kratila na šankovima evocirajući davne uspomene kad je rock bio in, a zatim je Arena eksplodirala uz taktove nove stvari Chinese Democracy - s istoimenog, vjerojatno jednog od najdulje snimanih albuma u povijesti rocka.

Axl koji se svojedobno našalio na svoj račun izjavivši da će kad umre njegov lijes stići s pola sata zakašnjenja na sprovod i da će sa strane pisati 'Oprostite što kasnim' zbog njegove dobro poznate navike kašnjenja, istrčao je na pozornicu u sakou od sjajuckavog materijala, izlizanim trapericama, sa šeširom na glavi i krijući se ispod fancy sunčanih naočala, nije se štedio na sceni izvevši i svoj prepoznatljivi 'izvijajući' ples s bokovima promijenivši tijekom koncerta nekoliko odjevnih kombinacija.

Erupcija oduševljenja raspoložene publike nastavila se nakon ubojite best off set liste - Welcome To The Jungle, It's So Easy, Live and Let Die, Paradise City, hita iz filma 'Terminator 2'- You Could Be Mine, prekrasne Sweet Child O' Mine, posvećene Axlovoj velikoj ljubavi Erin Everly, Nightrain i dr.

Najdomljiviji dio koncerta bila je nadahnuta i vrlo emotivno nabijena cjelovita izvedba November Rain s Axlom na klaviru te Don't Cry koju je publika sama otpjevala.

Pirotehnika je bila briljantna: vatrene konfete, detonacije, vatrena kiša, vulkanske erupcije, a Axl i ostali dečki iz benda (gitaristi Ron Bumblefoot Thal, DJ Ashba i Richard Fortus, basist Tommy Stinson, bubnjar Frank Ferrer i klavijaturist Dizzy Reed i Chris Pitman) su publici priuštili vrhunski show. Novi Guns N'Roses povukli su se s pozornice poput pravih r'n'r heroja, zadovoljni pri pogledu na sretna lica okupljenih koji su tu večer dobili poštenu dozu adrenalinskog rocka u gotovo 2 sata i 45 minuta koliko je trajao koncert jednog od najkontroverznijih, ali i najslavnijih rock bendova svih vremena.

Iako su 'Axlovi Gunsi' pokazali da su sasvim na visini zadatka, sinoć nije bilo osobe u Areni koja nije pomislila kako bi tek sve izgledalo da su se na pozornicu uspeli Slash i Axl, no od toga sudeći po izjavama obojice zasad nema ništa.

Piše: E. Katana


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.