Zabava

Loto 7/39

Loto 7/39: Skraćeni loto sistemi (download)

Loto 7/39: Skraćeni loto sistemi (download)

Loto je samo igra na sreću, tako je i doživite i ne trošite velike novce jer je samo jedna kombinacija od više od 15 milijuna ona prava - Jackpot

Lotomanija ovih je dana zahvatila cijelu Hrvatsku. U lutriji Loto 7/39 Hrvatske lutrije nije još uvijek izvučen Jackpot, niti je izvučena Super sedmica tako da su Jackpot i Super sedmica za hrvatske pojmove dosegnule astronomske iznose.

Loto sistem

Sistem je povezani skup brojeva u određeni broj kombinacija koje pod unaprijed definiranim uvjetima garantiraju predviđeni broj pogodaka za sve varijante kombinacija iz izabranog skupa brojeva. Sistem može biti puni, skraćeni i uvjetni.

Što je garancija sistema?

Garancija je bit svakog sistema. Može biti osnovna ili minimalna i maksimalna. 

Minimalna garancija

Osnovna ili minimalna garancija je garancija koju sistem mora ispuniti kako bi bio dobitni. Npr. ako od 7 izvučenih brojeva sistem garantira najmanje jednu šesticu, onda je osnovna garancija sistema 6 od 7. Sistemi koji imaju uvjete, ostvaruju osnovnu garanciju samo onda kada su ispunjeni svi uvjeti, ali njih vam ovdje neću prezentirati.

Puni sistem

Loto sistemi koji garantiraju najveći mogući broj pogodaka. Broj kombinacija bilo kojeg punog sistema unaprijed je određen, a svaki broj u sistemu jednako je zastupljen. Obično se igraju na tzv. sistemskim listićima. Ali imaju jednu veliku manu - izuzetno su skupi!

U lutiskoj igri sa 7 traženih brojeva evo nekoliko vrijednosti punih sistema i njihovih vrijednosti u skraćenim sistemima s traženom garancijom:

     Brojeva               Puni sistem                Skraćeni min 1x6 od 7

  9 brojeva  =         36 kombinacija                 4  kombinacije

10 brojeva =        120 kombinacija                 8  kombinacija

11 brojeva =        330 kombinacija               20  kombinacija

12 brojeva =        792 kombinacije               35  kombinacija

13 brojeva =     1.716 kombinacija               71 kombinacija

14 brojeva =     3.432 kombinacije             128 kombinacija

15 brojeva =     6.435 kombinacija             225 kombinacija

Skraćeni sistem

Skraćene sisteme najčešće koristimo u loto igrama na sreću. Prednost skraćenih loto sistema je što za isti broj brojeva, u odnosu na puni sistem, imaju puno manje kombinacija i automatski su bitno jeftiniji.

Znači ako uplatite skraćeni sistem od 14 brojeva čiji puni sistem ima 3.432 kombinacije, s garancijom 6 od 7  pogođenih, ukoliko pogodite izvučenih 7 brojeva imat ćete barem jednu 6, nekoliko 5 i još više četvorki, a sistem će vas stajati puno manje jer treba uplatiti samo 128 kombinacija.

No bez obzira na garanciju sistema svaka odigrana kombinacija i u skraćenom sistemu može biti Jackpot, naravno ako se pogode svi izvučeni brojevi.

Mladen Malik's Pick 7 Lotto Wheels

Osobno sam se godinama iz hobija bavio izradom matematički skraćenih sistema i na internetu je izuzetno tražena moja do dana današnjeg najpotpunija lista skraćenih sistema upravo za Loto 7 (Pick 7 ) na kojoj se nalaze brojni svjetski rekordi različitih autora (najmanji mogući broj kombinacija do sada izračunati za određene uvjete).

Lista je nekoliko godina bila svima dostupna na internetu, ali kada su sisteme počeli koristiti u raznim komercijalnim softverima bez naknade autorima, trajno sam je uklonio tako da ju je sada nemoguće pronaći osim u mojoj arhivi.

U euforiji koja vlada Hrvatskom odlučio sam brojnim igračima lota  ponuditi na uvid i uporabu nekoliko ekonomski interesantnih skraćenih sistema za Loto 7/39 i to u jednostavnoj (Pick 7) i sistemskoj izvedbi (Pick 8).

Ne zaboravite da sistemski listić s 8 brojeva (Pick 8) ima 8 kombinacija tako da broj skraćenih kombinacija množite s 8 i naravno s cijenom kombinacije!

Odabir brojeva i količina uplate odabir je svakog u skladu sa svojim mogućnostima, a dovoljno je u ponuđenim skraćenim sistemima brojeve od 1 do X, zamijeniiti svojim i imati puno, puno sreće prilikom izvlačenja.

I zapamtite, loto je samo igra na sreću, tako je i doživite i ne trošite velike novce jer je samo jedna kombinacija od više od 15 milijuna ona prava - Jackpot. A osim glavnog zgoditka vrijedni su i zgodicidruge, treće i četvrte kategorije.

Sretno!

Pick 7 i Pick 8 skraćeni loto sistemi (download PDF) 

 


Reci što misliš!