Zabava

Dijamanti

Grimizno-crveni dijamant prodan na dražbi za 2,6 milijuna dolara

Grimizno-crveni dijamant prodan na dražbi za 2,6 milijuna dolara

Rijetka vrsta grimizno-crvenog dijamantnog prstena od 2,26 karata prodana je u četvrtak navečer na ženevskoj dražbi Christie'sa za 2,97 milijuna švicarskih franaka ili oko 2,6 milijuna američkih dolara, što je svjetski rekord postignut za tu vrstu dijamanta.

Osmerokutni dragi kamen kupio je britanski draguljar Laurence Graff, a riječ je o najvećem crvenom dijamantu ponuđenom do sada na jednoj aukciji. Prethodni je rekord među crvenim dijamantima držao 1,92-karatni dijamant prodan 2001. za više od 2,6 milijuna dolara. Na istoj dražbi anonimnom je ponuđaču prodana smaragdno-dijamantna ogrlica koja je pripadala njemačkoj princezi Katharini Henckel von Donnnersmarck s kraja 19. stoljeća. Postignuta je cijena od 1,78 milijuna dolara.

Od ukupno 400 komada nakita na dražbi što ga je Christie's organizirao u četvrtak navečer u Ženevi prodano ih je gotovo 80 posto, a zarada iznosi oko 48 milijuna dolara.

"Nakon što je na dražbama koje je u protekla dva tjedna organizirala aukcijska kuća Christie's New York za ponuđene umjetnine prikupljena milijarda dolara, prodaja nakita u ženevskom Christie'su pokazala je sličan trend spektakularno visokih cijena postignutih za iznimne primjerke nakita i dragog kamenja", ocijenio je direktor odjela za nakit u Christie'su u Ženevi Eric Valdieu.


Reci što misliš!