Zabava

nadimak "šaka u oko"

Utjecajni indijski guru osuđen na deset godina zatvora

Utjecajni indijski guru osuđen na deset godina zatvora

Kontorverzni indijski guru Gurmeet Ram Rahim Singh osuđen je u ponedjeljak na deset godina zatvora za silovanje, nekoliko dana nakon nereda koje su potaknuli njegovi pristaše, u kojima je poginulo 38 ljudi.

"Ram Rahim je osuđen na deset godina zatvora", rekao je za AFP Utsav Singh Bains, odvjetnik žrtava.

Deseci tisuća njegovih sljedbenika širili su teror prošlog tjedna u više gradova na sjeveru zemlje, paleći automobile i potičući nerede, pošto je sud proglasio njihova vođu krivim za silovanje dviju žena 2002. koje su bile njegove učenice.

Poznat pod nadimkom "šaka u oko" zbog sklonosti prema odjeći kričavih boja i nakitu, taj pedesetogodišnji duhovni vođa sekte Dera Sacha Sauda tvrdi da ima više od 50 milijuna sljedbenika u svijetu.

Oštećenice su već najavile žalbu na visinu kazne.

"Mislimo da ima još najmanje 48 žrtava koje je silovao, a koje su ubijene ili se boje progovoriti", rekao je Bains.

Ovo nije prvi put da se Gurmeet Ram Rahim Singh našao u središtu polemike. Godine 2015. je bio optužen da je 400 svojih sljedbenika nagnao na kastraciju kako bi bili bliže Bogu. Usto je optužen u istrazi o ubojstvu novinarke 2002.

U gradu Rohtaku, u državi Haryani, gdje je guru zatvoren, raspoređen je velik broj redarstvenika kako bi se spriječili novi neredi.

"Bude li situacija zahtijevala uporabu oružja, moji ljudi imaju slobodu da odluče o tome", rekao je načelnik policije u Rohtaku za televizijsku mrežu.


Reci što misliš!