Zabava

Goran Komerički piše o trendovima u eteru

Kiše jesenje: Foo Fighters, Prophets Of Rage, The Killers i Jack Johnson

Kiše jesenje: Foo Fighters, Prophets Of Rage, The Killers i Jack Johnson

Jesen se, dakle, najavila gromomokro i donijela sa sobom romantiku pjevanja po kiši. Ili plesa pod kišobranom. I omogućila nam da se - u toj šetnji s kabanicom baš dobro navučenom - odlučimo za tumaranje streaming servisom ili radijskim programom po volji. Sve s ciljem upoznavanja šarenih glazbenih darova.

I onda spoznajemo: Foo Fighters su ovdje. Prophets of Rage su se ukazali. Anastacia se vratila. Action Bronson se upristojio. Ringo Starr nam se ponudio. LCD Soundsystem opet postoje. Demi Lovato viri iza ugla. Jacknife Lee se uhvatio Killersa. A Fergie nastavlja gdje je stala prije više od desetljeća.

Dakle? Sezona za poželjeti. I vrijeme stvoreno za istraživanje svega onoga što nova i aktualna produkcija glazbe dovodi u naš džep. Ili zaslon. A onda u tom sveizboru valja odlučiti se za ponešto po volji. I možda osluhnuti što stručna javnost veli na nove dosege studijskih i heroja sa svjetskih pozornica.

Foo Fighters, recimo, dočekani su s oprezom i u raskoraku: nije to ono što Dave i društvo mogu. Okej, vitalni su, ispisat će Guardian, i pokazuju svježinu. Međutim, novi album isuviše je jednostavan za rock veterane, zbori magazin Q. Otvoreno pokazuju utjecaje velikana kao što su Pink FloydLed Zeppelin The Beatles, analizira New York TimesRolling Stone, s druge strane, zaključuje kako je 'Concrete and Gold' glazbeno i emotivno najizbalansiraniji album grupe do sada. Bučan, svakako, jest. I zaokružen, dodali bismo. Nakanom i umjetničkim pristupom. I s dozama koje pokazuju spremnost na suradnju: Beats 1 je prenio kako je Dave Grohl otkrio da je ulogu tajnog pratećeg vokala na ploči namijenio Justinu Timberlakeu.

Prophets of Rage, s druge strane, tajni nemaju. Njihova odluka je jasna: radimo ne samo iz ljubavi prema glazbi već i sa željom da mijenjamo svijet. Precizno i ogoljeno. I zato su stvorili umjetnički set jake društvene konotacije i energije koja pršti. I album nazvali 'Unfuck the World'. Baš kako i pristoji svijetu kojega je revolucija razmjene informacija učinila nesigurnim i, katkada vam se čini, degutantno čudnim. No, napisat će 'Consequence of Sound', album jest glasan i neuredan no je li to dovoljno kako bismo uspješno povezali umjetnost s revolucionarnim idejama? 'Promijeniti svijet glazbom je 2017. godine vrlo zahtjevan posao', dodaje internetsko glazbeno glasilo, 'i mi možemo samo zamišljati kako će djelovanje na rock sceni uspjeti utjecati na promjenu režima u svijetu'.

Mijenjati svijet glazbom, međutim, možete na različite načine. Recimo, ustrajnim i kontinuiranjem zalaganjem za korištenjem prirodnih izvora energije i ladanjskog načina života. A ako nas pitate, jedan od najpopularnijih predvodnika glazbene generacije zelenih revolucionara – pri čemu tu sintagmu valja uzeti vrlo uvjetno – jest Jack Johnson. Album 'All The Light Above It Too' ploča je šarma i dobrodušja. Radi se o kolekciji pjesama koja će vas ostaviti da lebdite uz spoznaju da je svijet lijepo mjesto koje, međutim, može biti još bolje, ležernije i – metaforički i doslovno – zelenije. I kreativnije, jednako tako. U glazbenom smislu, to vam je kao da prizivate Paula Simona i Vampire Weekend pa posložite kombinaciju na kantautorski način ekološki osviještenoga Jasona Mraza.

Zazelenili se u duši ili zacrvenili na javi pjevajući iz sve snage 'Disco Tits' za šetnje po kiši ovih dana, tek znajte da nas mnoštvo savršenih iznenađenja čeka sljedećih tjedana i mjeseci. Takvo je vrijeme, naime. Perjanice britanskoga žutila - dnevnici Mirror i The Sun - na temelju žvrljanja po Instagramu najavljuju moguću suradnju Rihanne i Beyonce. I još! Hurts, Miley Cyrus, Dolly Parton Barns Courtney najavljuju se za sljedeći tjedan. Nas, pak, znatiželja nagoni da dočekamo što nam to Wolf Alice donose sa sobom na skorašnjoj ploči 'Visions of a Life', iščekujemo utopijsku Bjork, otkrivamo tko su to Superorganism i što sve mogu Billie Ellish iMaisie Peters.

Za to vrijeme, jesen hrvatskoga radijskoga etera u prvi plan stavlja provjerena imena. Calvina Harrisa, Georgea Michaela, U2, Pink i Taylor Swift. Pjesma 'Feels'predvodi najemitiranije treći tjedan u nizu, posthumni George Michael najviše skače na ARC 100, a U2 odmah po objavio postaju hot airplay domaće radijske rotacije. Singl 'Look What You Made Me Do' već je među deset, a Pink među pet Airplay Radio Charta - liste HR2 i Hrvatske diskografske udruge. Plasman singlova među odabranima potvrđuje nam kako domaći radijski eter najbolje prihvaća umjetnike duljeg staža na glazbenoj sceni.

No, to je već tema za jedan od slijedećih tjedana. Onome koji će doći s nastavkom umjetničke jeseni. I ponudom novih glazbenih plodova.


Reci što misliš!