Zabava

ususret virskom koncertu

Sanja Doležal: Garantiramo zabavu, Vakula mi je obećao lijepo vrijeme

Sanja Doležal: Garantiramo zabavu, Vakula mi je obećao lijepo vrijeme

Slavna zagrebačka pjevačica najavljuje večerašnji koncert nekadašnjih „Novih fosila“ na otoku Viru.

Ostvarila je iznimnu pjevačku karijeru, postala zaštitno lice „Novih fosila“ od početka 1980-ih kada je u bendu naslijedila Đurđicu Barlović te uz autorski pečat Rajka Dujmića, bila prvo ime najpopularnijeg pop benda u Hrvatskoj kojega su zbog stila često uspoređivali s nekad mega popularnom švedskom grupom „ABBA“.

Sanja Doležal pjevat će na Viru u subotu u društvu Vladimira Kočiša Zeca i Marinka Colnaga, s repertoarom koji je na promidžbenom plakatu sugestivno opisan kao „najljepše pjesme Novih fosila“.

Trebali su nastupiti u rujnu, ali kako ih je kiša spriječila u dolasku, koncert je odgođen za na prvu sljedeću priliku. Nije, zapravo, moglo ispasti bolje. Evo ih prigodno na „Adventu u Viru“; ovo je nekadašnjim članovima „Novih fosila“ drugi put da dolaze prvi put svirati na Vir.

„Neće mi biti prvi dolazak na Vir, ali prvi će put biti – pjevajući. Konačno dolazimo i jako se veselimo. Nadam se, zapravo sam sigurna, kako neće biti kiše. Vakula mi je obećao da je naručio lijepo vrijeme, pa obećavam puno lijepih i dobrih pjesama koje svi vole i znaju. Zabava je zagarantirana“, kaže nam Sanja, najvoljenija estradna zvijezda u Hrvata.

„Novi fosili“ su diskografski najuspješniji glazbeni sastav svih vremena na području bivše Jugoslavije. Tijekom više od 40 godina rada objavili su 27 albuma od kojih je čak 7 bilo u dijamantnoj nakladi (više od 200.000 prodanih LP-a), a posljednji iz takve kategorije bio je „Djeca ljubavi“ iz 1990. koji je dosegnuo platinasti tiraž s više od 100.000 prodanih albuma. Na njemu je i istoimena pjesma koja, priznaje nam Sanja, možda najbolje opisuje njezina osjećanja, životne radosti i tugu – razlog zbog kojega smo svi pod istim suncem.

„Djeca ljubavi je pjesma koju posebno volim. Ako bih morala neku izdvojiti iz cijele karijere, onda je ona prvi izbor. No, u glazbenom smislu imam uvijek želja i motiva nastupati pred publikom koja nas voli i pjeva s nama sve naše pjesme. To mi je i dalje najveće zadovoljstvo“, ističe.

Iako je slavni zagrebački bend u novom sastavu obnovljen nakon 1991. i razlaza prvotne postave, od 2001. godine praktički „Novi fosili“ više ne postoje. Povremeno su svjetlo dana ugledale razne kompilacije i izbori najljepših pjesama, kao i jedno koncertno izdanje jednostavno naslovljeno „Live!“, ali bend više nije obnovljen. Rad su ipak nastavili Doležal, Kočiš i Colnag snimivši prošle godine singl „Snovi zaljubljene žene“, laganu, melodičnu i lepršavu pjesmu s kojom su se vratili na pozornicu. Kao nekad…   

„Novi fosili su obilježili veliki dio mog profesionalnog života. Uz njih sam odrastala, sazrijevala i ostvarila najveće uspjehe“, kaže Sanja, a kada je u pitanju novi korak u karijeri i usporedba s „Fosilima“ iz Dujmićevog razdoblja, naglašava:  

„Nismo obnavljali bend, nego nastavili s radom. Rajko zbog svojih privatnih razloga nije s nama. Iako nije osnivač benda, Rajko je vlasnik imena Novi fosili pa svi poštujemo njegovu odluku da ne nastupamo pod tim imenom. Ipak, kako vrijeme prolazi i tenzije se smiruju. Nekako se nadam da ćemo se negdje približiti dogovoru, jer ipak smo zajedno proveli mnoge godine u kojima smo prošli puno toga“.

Koncert počinje oko 18 sati na Trgu svetog Jure u sklopu manifestacije „Advent na Viru“.


Reci što misliš!