Zabava

stavros, diktatori, gustafi...

Od 13. siječnja do 13. veljače spektakularne Virske maškare!

Od 13. siječnja do 13. veljače spektakularne Virske maškare!
Kažimir Škrbić

Očekuje nas pet tjedana maškaranog ludila kakvog nema nigdje i s tradicijskim virskim karnevalskim gulašom za koji se živi cijelu godinu.

Ljubomorno je čuvana kao tajna obavijena misterijom prohujalih vjekova i autentično otočno karnevalsko slavlje, a onda ju je „Vir turizam“ kao značajnu kulturnu, gastronomsku i tradicijsku manifestaciju uvrstio u kalendar cjelogodišnjeg turističkog i destinacijskog projekta „Vir 365“, te odlučio podijeliti sa svima.

Protekle tri godine na „Virskim maškarama“ vidjeli smo velike međunarodne karnevalske povorke, jedan od tri najmasovnija dječja karnevalića u Hrvatskoj, velike estradne zvijezde na subotnjim koncertima, zimsku verziju „City Gamesa“, najšašaviji karnevalski „Fashion Night“ i u velikom finalu tradicijski spektakl obilaska naselja i paljenja Karnevala kojega slobodno možemo uvrstiti u hrvatskih „100 stvari koje treba doživjeti prije odlaska u vječna lovišta“. Jer, kako slogan kaže: Život je karneval, maškare su na Viru!

Ni ove godine program neće zaostajati za ranijim izdanjima autentičnog virskog zimskog spektakla: program počinje već u subotu 13. siječnja kada će na Ljetnoj pozornici prašiti stari virski znanac Jasmin Stavros.

Prošle godine zatvorio je „Virske maškare“, sada ih otvara koncertom koji neće trajati manje od dva i pol sata. Bit će tu i primopredaja ključeva općinske vlasti, čitanje svečane povelje i puno, puno maškari. Sljedeće subote, 20. siječnja, dolaze splitski „Diktatori“. Nisu imali sreće za adventsku manifestaciju kada ih je u nastupu omela kiša, ali njihov novi pokušaj sada je riješena stvar. Splićani su nabrijani i željni dobre svirke, a maškare kao maškare – njima ne treba puno. Posljednji vikend u siječnju sviraju legendarni „Gustafi“, datum odmah zaokružite – 27. siječnja.

Prvi dan veljače na Viru je „Dječji karnevalić“ koji je prošle godine okupio toliko sudionika da je riva skoro potonula! Nakon smotre na rivi i obilaska naselja, događaj se seli kao dječji tulum na Ljetnu pozornicu, a tamo je prošle godine bio krš i lom. Kad pomislite da je gotovo i da uzimate predah – nije.

Dva dana kasnije, 3. siječnja, dolaze veliki dečki i cure na „Međunarodnu virsku karnevalsku povorku“ na kojoj smo vidjeli i jedne od najboljih i najpoznatijih euro karnevalskih skupina – slovenske „Cigane“. Za Mađarice nismo sigurni, ali za utjehu će biti Slovakinje i Čehinje, ili Slovaci i Česi, potom i brojne domaće družine iz Rijeke, Splita, Trogira, Šibenika, Zadra i drugih Viru gravitacijskih i okolnih mjesta. Svirat će nenadmašni opatijski „Koktelsi“, najprodavaniji bend s područja čakavštine poznat po energičnim scenskim nastupima i kostimografiji, a u vrijeme maškara bilo ih je teže dobiti nego Eurojackpot!        

Ajmo dalje. Grupa „Vista“ nastupa 10. veljače, a to je datum zimskih „City Gamesa“ koji su prošle godine Ljetnu pozornicu napunili kao šipak.

Sutradan 11. veljače svira grupa „Joy“, a nedjelja je i dan kada Virani po virskoj tradiciji dugoj najmanje tri stoljeća – predaja i sjećanja najstarijih stanovnika govore kako maškare na Viru postoje još od 19. stoljeća! – po naseljima obilaze jedni druge uz pjesmu i pokoji dišpet. Sve se ponavlja u utorak 13. veljače uz spektakl paljenja Karnevala i uz koncert Maje Šuput.

Dakle, pet tjedana maškaranog ludila kakvog nema nigdje i s tradicijskim virskim karnevalskim gulašom za koji se živi cijelu godinu. Manifestaciju organiziraju destinacijska menadžment kompanija „Vir turizam“ i Udruga „Vizera“ uz sponzorstvo Općine Vir. Svi koncerti, druženja, zabava i cjelokupan program „Virskih maškara 2017.“ odvijat će se na Ljetnoj pozornici uz restoran „Kotarina“.

 


Reci što misliš!