Zabava

sve generacije silbenjana

Silbenske maškare: najveća fešta uz najluđi karneval u Hrvatskoj!

Silbenske maškare: najveća fešta uz najluđi karneval u Hrvatskoj!

Na Silbi, najudaljenijem otoku zadarskog arhipelaga, mještani i već pristigli turisti zajedno odbrojavaju dane do subote, 3. veljače, kada će se održati Silbenske maškare, po uzoru na stoljetnu karnevalsku tradiciju ovog otoka.

„Na Silbi se zaista već svi pripremo za ovaj vikend, naši mališani i naši stariji mještani, koji su s koljena na koljeno prenosili ovu našu tradiciju jedva čekaju da ponovno zafeštamo za maškare.  Ponosni smo da ova tradicija i dalje opstaje i želimo da i naši unuci nastavljaju njegovati ove naše Silbenske maškare. Ova godina nam je posebna jer pripremamo do sada najveću feštu, a u njoj sudjeluju sve generacije otočana, koji će zajedno slaviti ovogodišnji karneval. Malo nas je na Silbi, al nas i ima!“ naglašava Marija Lukin, predsjednica odbora Silbenskih maškara. 

Meštar karnevala Gerald Baranović, koji će u subotu vladati Silbom, već je najavio da će svima  biti „kuku-lele“:

„Ljudi, pa nemojte se bojati! Silba je otok pješaka, možete popiti koliko god podnosite! Kod nas vam nema auta, nema opasnosti, možete se skroz opustiti i veseliti se!  Zajedno ćemo zakantati i zatancati. Na karkoč ćemo vas i doma nositi!“

Christian Peter iz Francuske, jedan je od turista koji će u subotu uživati u karnevalu na Silbi i to iz prve ruke. „Stigao sam na otok  sa svojom djevojkom koja je inače iz Berlina. Prijavili smo se za Zamaškarani turnir u boćanju, a mislim da ćemo sudjelovati i u swing danceu i okušati se u žongliranju s vatrom“, naglašava Christian. 

Zamaškarani turnir (boćanje) bi ovdje na Silbi trebao postati i tradicionalna turistička atrakcija, a za njega se već, doznajemo u Turističkoj zajednici mjesta Silba, prijavilo sedam ženskih ekipa!

Bruna Supičić, dobitnica nagrade za ženu Puntamike i predsjednica Karnevalske udruge Puntamike, također će se ove godine pridružiti fešti od maškara na Silbi, a kako njezina udruga izrađuje originalne karnevalske maske, neke od njih će u subotu, 3. veljače biti predstavljene i na Silbi, u karnevalskoj povorci.

„S obzirom da je moj suprug sa Silbe, ovaj otok smatram svojim drugim domom i ove godine čuvam svoje najbolje maske upravo za karneval na otoku“, otkriva nam Bruna Supičić.

Uz mnoštvo programskih sadržaja koji u subotu očekuje sve koji se upute na Silbu radi fešte od mašakara, svakako im se može desiti i poneko iznenađenje koje će im pripremiti Bodulski dišpeti.

„Nemojte se iznenaditi ako vam se u subotu na Silbi dogodi nešto neobično. Možda nećete moći izaći iz kuće jer vam je netko zabarikadirao vrata. A možda vas i barka više ne čeka na vezu, gdje ste svoju barku ostavili, nego je već u drugoj lučici. A možda vas i u šetnji Silbom slučajno pogodi i neko sirovo jaje, ali sve je to dio naših običaja!“  ističe kroz smijeh Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba koji još jednom poziva na ludu feštu koja na Silbi započinje u subotu od 14 sati nadalje!

Katamaran Miatoursa u petak 2. veljače polazi na relaciji Zadar-Silba s poluotoka točno u 17 sati, a na sam dan mašakara, u subotu, 3. veljače, u 14 sati. Katamaran „Novalja“, koji vozi na relaciji Pula-Silba polazi u petak, 2. veljače  točno u 7 sati.

Svi koji se odluče za maškare zafešatati po silbenski, informacije o smještajnim kapacitetima mogu dobiti putem upita na info@tzsilba.hr, a Turistička zajednica mjesta Silba ponovno je za sve goste osigurala promotivnu cijenu smještaja od 100,00 kn po danu.

Sve informacije o programu silbenskih maškara možete pratiti na službenoj fb stranici TZ mjesta Silba.


Reci što misliš!