Zabava

Art-pop dive Fever Ray i Sevdaliza pokreću EXIT Freedom zvukom 21. stoljeća

Art-pop dive Fever Ray i Sevdaliza pokreću EXIT Freedom zvukom 21. stoljeća
Exit festival

Dugačku art-pop liniju umjetnika koji na EXIT dolaze svake godine još od osnivanja, ovog ljeta na najbolji način nastavit će dvije senzacionalne autorice koje na Petrovaradinsku tvrđavu donose izuzetno suvremen umjetnički izraz.

Prva je apsolutna ikona glazbene scene 21. stoljeća, Karin Dreijer, poznata i kao Fever Ray!

Karin na tvrđavu dolazi na vrhuncu karijere, s headlinerskim pozicijama najznačajnijih festivala ovog ljeta, kao što su Primavera ili Melt! koji ju je izdvojio među tri glavna headlinera festivala zajedno s Florence + The Machine i The xx.

Također s bendom, uz jedinstven i veoma vizualan nastup, na ovogodišnji EXIT dolazi još jedna izrazito aktualna avangardna pop zvijezda i trenutno vodeća trip-hop umjetnica Sevdaliza! Aktualni album "ISON" te sjajni nastupi i upečatljivi spotovi, iransku umjetnicu lansirali su na pozornice vodećih svjetskih festivala.

Planetarnu popularnost Fever Ray stekla je kroz obožavani i krajnje revolucionarni elektronski sastav The Knife čijih pet albuma su snažno utjecali na današnju glazbu kroz više generacija. U međuvremenu, Karin je svoj prodorni glas posudila i za najveći hit grupe Röyksopp "What Else Is There", a s norveškim duom snimila je još jednako omiljene pjesme "This Must Be It" i "Tricky Tricky". 

Prvi  samostalni album izdaje kao Fever Ray 2009. godine, a The Guardian i Resident Advisor proglasili su ga drugim najboljim albumom te godine. Album je iznjedrio kolosalne pjesme "When I Grow Up", "Keep The Streets Empty For Me" i svakako najpoznatiju "If I Had A Heart", koja je posljednjih godina postala prava himna kroz uvodnu špicu popularne serije "Vikinzi"! Njeni nastupi obavijeni mistikom bili su veoma malobrojni i posljednja samostalna turneja završena je još 2010. godine te ne čudi ogromna fama koja se stvorila nakon što je nedavno objavila album „Plunge“. Album je u skladu s ovogodišnjim motom "EXIT Freedom", jer ga i Karin osobno opisuje kao djelo "o slobodi i radoznalosti“ s kojim istražuje društvene norme koje opstaju i u 21. stoljeću i ženama kroje pravila ponašanja. Poput prošlog, i ovaj album redom je zabilježio visoke ocjene svih najznačajnijih medija kao što su The Guardian, Pitchfork i Resident Advisor.
 
Sevda Alizadeh, poznatija kao Sevdaliza rođena je u Iranu, a odrasla u Rotterdamu. Bila je sam svoj učitelj pjevanja, pisanja, režije i skladanja, a tečno vlada s čak pet jezika. Trud se isplatio, jer je danas prepoznata kao budućnost, ne samo alternativne scene, već i zvuka koji najviše odgovara onome što zaista čini ovo stoljeće.

Njenu glazbu karakterizira složenost njenog hrapavog i senzualnog RnB vokala, odsječnih glazbenih fraza i elegičnih melodija koje iznose snažne bas linije. Ritmične tenzije pretapaju se u kaotične vrhunce dok se u melodijama miješaju punk, trip hop, elektronika i grime.

Cijeli umjetnički izraz zaokružuju tekstovi pjesama u kojima je jasan utjecaj književnosti i filozofije, a kritičari su nakon dva odlična maksi-singla, “The Suspended Kid” i “Children of Silk”, album prvijenac “ISON” već prizvali vjesnikom nove glazbene ere. Publika EXIT festivala imat će priliku u srpnju na Tvrđavi uživati u pjesmama kao što su “Human”, “That Other Girl” i "Sirens of the Caspian"!

Reci što misliš!