Zabava

"Bleke i Konji" kazalište će pretvoriti u predvorje Raja!

Iva Pejković

''Bleke i Konji'', kulturno-umjetničko društvo s Bokanjca, definitivno je nedostajalo na ovogodišnjem Karnevalu koji je, kako se čini, u fazi pukog preživljavanja.

Svaka čast svim sudionicima koji održavaju ovu tradiciju. No, ''Bleke i Konje'' uskoro ćemo gledati ni manje ni više nego na kazališnoj pozornici. 20. veljače uprizorit će komediju pod nazivom "Oči Uoči Zgospod'non"!

Premijera predstave imena "Oči Uoči Zgospod'non" (radno ime predstave "Njegova Visost") nastavak je kulturnog izričaja Društva nakon "Nocturna", "Nedamo te pismo naša", "Aktualnog sata" i "Tamo da putujem", predstava naslonjenih na aktualno društveno stanje i stanje duha nacije kojoj svakodnevno svjedočimo.

Radnja predstave govori o uzvišenom trenutku smrti kad glavni lik, Ričard, nakon odrađenog života, dolazi u predvorje Raja kod sv. Petra, na suočavanje sa Bogom o svojim grijesima.

Ovom KUD-u za programe u 2018. godini iz gradskog proračuna namijenjeno je 20 tisuća kuna, a kako doznajemo, pola toga iznosa ide upravo za predstavu.

''KUD Bleke i Konji pravno postoje nekih 12 godina. Sav novac koji je prikazan da je namijenjen nama dobijemo tek kad odradimo program i to evidentiramo kroz troškove (što je i u redu, ali pravilo ne važi za sve). Ako ideju ne realiziramo taj novac ostaje u proračunu grada Zadra. Tako prošle godine nismo iskoristili 2/3 odobrenih sredstava'', kaže nam Enio Meštrović.

''Za premijeru predstave nam je odobreno 10.000 kuna, što je po kazivanju profesionalnih glumaca i kazališta, dovoljno za honorar kostimografkinje, a mi imamo još samo produkciju, (scenarij, scenografiju, glazbu, glumce i milijun proba) te na kraju izaći pred publiku. Neke udruge dobivaju duple iznose samo zato što postoje''.

U predstavi nastupaju i glume Dragan Veselić, Gordana Hleb, Darko Pavin, Marta Mrkić, Karla Mrkić i Enio Meštrović.

Osim predstave, KUD Bleke i Konji priprema i ekološku akciju (lani su čistili Puntamiku) i tzv. Kolendru - stari, skoro pa izumrli način čestitanja Božića i Nove godine,  gdje dvadesetak članova udruge pjesmom časti drage familije i kuće. To rade mukte i od srca.


Reci što misliš!