Zabava

osebujan umjetnik

Iz pera Tomislava Košte uskoro strip o preškim lavandijerama i lancunima

Iz pera Tomislava Košte uskoro strip o preškim lavandijerama i lancunima

Preški slikar i vrstan strip-crtač Tomislav Košta u sljedećem broju Večernjakove Strip revije široj će se publici predstaviti novim djelom - adaptacijom priče “Jaglenac i Rutvica” Ivane Brlić Mažuranić s kojom je pobijedio na natječaju Strip revije po zadanom scenariju na temu “Priče iz davnine”.

Podsjetimo, lani je objavljen Koštin strip "Sjećanja" u tvrdo ukoričenom izdanju Strip foruma, u POU Dom na žalu prošlog ljeta "Sjećanja" su predstavljena na izložbi, a  jesenas su dobila i svoju englesku verziju za inozemno tržište, pišu Naši školji.

- U novom broju Strip revije, koja će izaći 26. ožujka, bit će objavljena priča “Jaglenac i Rutvica” Ivane Brlić Mažuranić s kojom sam se javio na natječaj raspisan 2016. godine. Do tada nisam imao prilike crtati strip po zadanom scenariju, tako da mi je to bio velik izazov. Broj tabli nije bio definiran, samo dijalozi i kadrovi, tako da sam u likovnom aspektu imao dovoljno prostora da sam odvažem, prelomim i postavim table, ukupno njih 32. Strip je rađen u olovci i tušu, bez boje. Uzeo mi je nešto više od pet mjeseci rada. No crtao sam s prekidima, ne u kontinuitetu, pa se razvuklo, izjavio je prošli tjedan za Večernji list Košta. 

Trenutačno Tomislav Košta radi na crno-bijelim kratkim pričama i oslikavanju dvaju oltara u Župnoj crkvi Gospe od Ruzarija u Preku.

- Prva od desetak priča, “Mriža”, već je objavljena u Strip reviji, a nadam se da će i druge tamo naći svoje mjesto. U planu mi je nacrtati deset priča inspiriranih okolinom u kojoj živim, ljudima i njihovim sudbinama.

Upravo radim na stripu o preškim lavandijerama i lancunima, napravio sam dvije table i nadam se da ću u sljedećih mjeseca dana biti gotov, a priču posvećujem svom prijatelju, suradniku i velikom fotografu Senku Soriću, koji je, nažalost, potkraj prošle godine iznenada preminuo, najavljuje Košta i otkriva da i tih deset priča također planira ukoričiti.


Reci što misliš!