Zabava

biti fit uz glazbu

Što se sluša u hrvatskim teretanama?

Što se sluša u hrvatskim teretanama?

U teretanama i fitness klubovima glazba je gotovo neizostavna, a ukoliko se i ne pušta na zvučnike, velika je vjerojatnost da će u tom slučaju gotovo svi rekreativci imati slušalice u ušima kako bi ostali fokusiraniji.

Kao najbolji primjer po kojem možemo istražiti kakva se glazba sluša tijekom različitih tipova treninga možemo uzeti jedan od najpopularnijih i najzahtjevnijih svjetskih programa vježbi koji nosi naziv Insanity.

Kroz njega radi cijelo tijelo, a raspored vježbanja kroz šest dana u tjednu sa sobom nosi i različite tipove treninga u trajanju od otprilike 30 do 60 minuta, a time i odgovarajuću glazbu.

Gledajući dane u tjednu, raspored i tip glazbe bio bi ovakav: ponedjeljkom je u igri kardio s naglaskom na donji dio tijela, a prati ga jača i brža glazba (s jačim beatom), primjerice žanrovi kao što su progressive techno, house te razni remixevi. Kružni trening je utorkom, a vođen je izmjenjivanjem laganijih i bržih pop rock pjesama, ovisno od vježbe do vježbe.

Srijedom je trening snage, eksplozivnosti i izdržljivosti, a može ga pratiti glazba ’80-ih i ’70-ih, uglavnom rock žanr te razni mixevi.

Četvrtak je čisti kardio koji sa sobom nosi jače, upbeat pjesme, petkom je kardio s naglaskom na gornji dio tijela koji sa sobom nosi glazbu sličnu kao i ponedjeljkom, dok je za subotu rezerviran jači kružni trening bez pauza s brzom glazbom preko 125 bpm-a (eng. beat per minute).

Portal Muzika.hr donosi i playliste na temelju istraživanja kojim su  nastojali otkriti što se to sluša u raznim teretanama i fitness klubovima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu koji puštaju drugačiju vrstu glazbe ovisno o tipu treninga.

Uglavnom su to Youtube mixevi, house i rap, dance i pop hitovi, uptempo glazba i poznati hitovi u različitim remixevima, dok u jutarnjim i večernjim satima u većini slučajeva puštaju nešto laganiju glazbu. Dakle, gotovo svi glazbu prilagođavaju dobu dana.


Reci što misliš!